7 konyhai praktika, amivel kevesebb ételt dobsz ki

Előzd meg az ételhulladékot ezekkel a kipróbált tippekkel, amik egyenesen profi szakácsoktól érkeztek.

Az ételhulladék óriási problémát jelent, így annak csökkentése a fenntartható jövő egyik fontos eleme. A BBC szakácsokat kért meg, hogy osszák meg tippjeiket, miként lehet megelőzni a maradék élelmiszerek kidobását. A recepteket, praktikákat pedig bárki nyugodtan alkalmazhatja a saját konyhájában, gasztronómiai tudástól függetlenül.

7 konyhai praktika, amivel kevesebb ételt dobsz ki

Fagyaszd a fűszereket a jégkockatartóban

Gyömbér, fokhagyma, citromfű, lime-levelek és chili – egyszerűen tedd őket jégkockatartóba vagy egy visszazárható zacskóba nagyjából teáskanálnyi mennyiségekre törve, és mehetnek be a fagyasztóba Jeremy Pang, a Ready Steady Cook szakácsának tanácsa nyomán.

Egy másik szakács, Shivi Ramoutar pedig a bogyós gyümölcsöket, citrusokat és fűszernövényeket is csak bedobja a jégkockatartóba, majd lefagyasztja, így mindig lesz belőlük kéznél, hogy a vízhez vagy koktélhoz adja.

Készíts alaplevet és levest maradék zöldségekből

Mentsd meg a gyökérzöldségek héját – répa, krumpli, fehérrépa – és a brokkoli vagy karfiol szárát, tedd egy visszazárható zacsiba, és mehetnek a fagyasztóba, hogy később alaplevet főzhess belőlük, tanácsolja Nadiya Hussain. Néhány hozzávaló segítségével gyorsan levest, curryt, rizottót készíthetsz belőlük.

Saláta és zöldség levéléből mártogatós és snack

A zöldségek levelét és szárát a Spring London étterem főszakácsa, Rose Ashby szerint egyszerűen vágd fel, és főzd lassan chilivel, fokhagymával és vajjal. (A rebarbara levelét nem lehet megenni, ezért ennek néz utána, mielőtt nekilátnál főzni.)

Ha karfiolt sütsz, akkor tedd hozzá a leveleket is, ugyanúgy megöntözve, megszórva olajjal és fűszerekkel, majd süsd 8-12 percig. A karfiol leveleit nyersen, sütve, olajban kisütve, főzve is eheted, de stir fry-hoz, curry-hez is hozzáadhatod.

Zöldséges stir fry

A Stir frying, más néven keverve pirítás, egy Kínából származó főzési technika, de a kifejezést (Stir Fry), elterjedtsége miatt, manapság már a kész ételekre használják. Lényege a ...

Pestót is készíthetsz maradék salátalevelekből vagy más zöld levelekből. A Michelin-csillagos Merlin Labron-Johnson például medvehagymából készíti el minden évben.

Max La Mana, a More Plants Less Waste című könyv szerzője pasztát készít a zöldekből. Egy nagy tálban 30 másodpercre önts a levelekre forrásban lévő vizet, majd, amikor világos zöld színűek, akkor 1-2 percre tartsd hideg víz alá. Vedd ki őket a vízből. Tedd ezután a leveleket egy aprítóba, adj hozzá néhány fokhagymagerezdet és/vagy gyömbért, és turmixold össze egy lágy, zöld pürévé. Lehet, hogy egy kis vizet kell majd hozzáadnod, hogy sima legyen. Ezután jöhet a jól ismert jégkockatartó, és mehet a fagyasztóba, hogy bármikor elő tudd venni az ételek ízesítésére.

Add a maradék zöldségeket az ételeidhez

Akis Petretzikis, egy Ready Steady Cook szakács azt tanácsolja, hogy legyél rugalmas. Ha van valamilyen maradék ételed, azt próbáld meg kreatívan újrahasznosítani akár egy másik étel részeként. A maradék csirkét például aprítsd fel, és szórd a pizza tetejére. Sok maradék zöldséged van? Készíts belőlük lasagnét!

Pizza Gyros

A pizza megrendelő lapon láttam meg egy pizzát, amit így hívtak. Jó ötletnek tartottam, és jól is hangzott, úgyhogy a leírt alapanyagok alapján elkészítettem. Szerintem jól sikerült, ...

Eredeti lasagne al forno

Eme csodálatos réteges tészta kialakulása sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. Meglepő módon az ókori Görögországig vezethető vissza, amikor a rómaiak megszállták az ...

A legfinomabb zöldséges lasagne

A darált húst vöröslencsére, a besamelt cottage cheese-zes szószra cseréltük, megszórtuk sok-sok sajttal és bébispenóttal, majd pillanatok alatt el is fogyott az egész tepsi. Ez a mi ...

Persze Will Devlin, a The Small Holding in Kilndown étterem séfje hozzáteszi, a hulladék megelőzésének legjobb módja, ha „kevesebbet vásárolsz, és többet tervezel”. Például a két kilós répacsomag helyett vegyél csak néhány darab répát, ezzel a felesleges műanyagot is elkerülöd.

Hozd ki a legtöbbet a zöldségek és gyümölcsök héjából

Romy Gill azt mondja, nyugodtan hagyd ott az édesburgonyán a héját, csak alaposan mosd meg. A sima burgonyával, répával, fehérrépával és tökkel is ugyanez a helyzet. Ha mégis meghámozol valamit, akkor a héjcsíkokat egyszerűen süsd meg a sütőben ropogós ’chips-nek’.

A gyümölcsök héjáról se feledkezz meg!  Az alma vagy körte héjából és közepéből készíts borecetet vagy almaecetet, ahogy Labron-Johnson is teszi. Mártásokhoz, szószokhoz remekül passzol.

Savanyíts

Bár Magyarország a kovászos uborka hazája, nem csak ezt a zöldséget lehet savanyítani. Akár céklát, kígyóuborkát, lila káposztát és vöröshagymát is. Sőt, olyan fermentált különlegességeket is készíthetsz, mint a kimchi!

Azt ugye nem is kell mondanunk, hogy a gyümölcsöket pedig befőzéssel tudod megmenteni.

Komposztálj

És ha már minden veszve, és tényleg semmire sem tudod felhasználni a maradék zöldséget, gyümölcsöt, akkor igyekezz komposztálni, hogy ezáltal visszakerüljön a körforgásba az amúgy értékes alapanyag!

Forrásunk volt.


Még több trükk, hogy mindig finomat egyél:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...