10-féle tofut vizsgált a Tudatos Vásárlók tesztje – Itt vannak az eredmények

A tofu manapság már abszolút elterjedt élelmiszer, a legtöbb nagyobb bolt polcain megtalálható. Mivel egészen olcsó és fehérjében gazdag alapanyag, nagy népszerűségre tett szert, és nem csak a vegánok és vegetáriánusok körében. A Tudatos Vásárlók Egyesülete most 10 terméket vizsgált meg, hogy megnézzék, minden rendben van-e a boltokban kapható tofukkal.

Melyik a legfinomabb tofu? Attól függ, kitől kérdezzük. A választás ízlés dolga. Az viszont tény, hogy a tofu egyike azon növényi eredetű élelmiszereknek, amelyeknek magas a viszonylag jó minőségű fehérjetartalma, ugyanakkor pedig alacsony a zsír- és szénhidráttartalma. Éppen ezért ez a szójababból készült, és mára már itthon is meghonosodott étel ma már nem feltétlen csak a vegetáriánusok és vegánok étrendjét gazdagíthatja. A Tudatos Vásárlók Egyesületének ingyenesen elérhető terméktesztjéből most 10 termékről tudhatunk meg részletes információkat. Ha valami könnyedebb falatért nyúlnánk ebben a nagy melegben, érdemes átböngészni a tesztet vásárlás előtt.

10-féle tofut vizsgált a Tudatos Vásárlók tesztje – Itt vannak az eredmények

Egészen pontosan 3 marinált és 7 füstölt tofu részletes laboreredményei érhetőek most el ingyenesen. A 7 füstölt termék közül az egyik egy csicseriborsó tofu, ami kakukktojásnak számít, viszont érdekességként, illetve a szójára allergiás fogyasztók számára ezt is bekerült a tesztbe.

Négy fő szempont szerint vizsgálták a termékeket laboratóriumban

Tápérték

Megmérték a tofuk fehérje-, zsír- és sótartalmát. A Lidl/Vemondo marinált tofu sótartalma bizonyult a legmagasabbnak a mezőnyben. Ha szeretnénk odafigyelni az alacsony sóbevitelre, ennek az értékelési szempontnak a figyelembevétele is fontos lehet. A legmagasabb zsírtartalmat az Alnatura füstölt tofu esetében mérték. Szintén ez a termék bizonyult a legfehérjegazdagabbnak is. S a tapasztalatok szerint minél zsírosabb a tofu, annál ízletesebbnek értékelték a tesztelők.

Címke adatok pontossága

A tápérték adatokhoz szorosan kapcsolódik a címkén feltüntetett információk pontossága. Ugyanis ebben az esetben annál magasabb pontszámot kaptak a tesztelt tofuk, minél inkább stimmelt a mért és a címkén a tápértéktáblázatban feltüntetett adatok értéke. Egy kis eltérést minden termék esetében tapasztaltak a tesztelők. A legnagyobb szórást a sótartalom esetében figyelték meg. Az Alnatura füstölt tofu kivételével minden termékben vagy több vagy kevesebb só jelenlétét mérték, mint amennyit a címke szerint tartalmaznia kellene. A Lidl/Vermondo marinált tofu például

1 g helyett 1,87 g sót tartalmazott 100 g termékben. A tesztelt tofuk mért sótartalma 0,3 – 1,87 g/100g közötti értékeket mutatott. A termékek fehérje és zsírtartalma az esetek többségében kicsit több volt, mint a hivatalosan megadott adat. A mért értékek 13,9 – 20,20 g/100g között mozogtak a fehérjetartalom, és 7,8 – 10,30 g/100g között zsírtartalom esetében. Ezektől az értékektől csak a csicseriborsó készült Zeevi füstölt kofu tért el jelentősen adottságaiból adódóan (4,2 g fehérje, 1,6 g zsír).

Érzékszervi sajátosságok

A következő jellemzőket minősítették: általános kinézet; állag; kellemes illat; az illat és íz intenzitása; szilárdság; lédússág; kellemes íz; a kesernyés és hüvelyes íz intenzitása; a füstös íz intenzitása vagy a pácolás kellemessége; zsírosság; valamint az esetleges utóízek intenzitása. Jól látszik, hogy az íz kellemessége itt csak egy alszempont a sok egyéb objektív vizsgálati tényező mellett. Ha tudjuk, hogy mi például jellemzően inkább a lédús, erős ízintenzitású tofut kedveljük, ez alapján is kereshetünk a termékek között. Ebben az esetben például a Tesco/Plant Chef marinált tofu lehet nálunk a nyerő a tesztben vizsgáltak közül.

Ezekben az ételekben megkóstolhatod a tofut:

Tépett tofus taco

A taco szó jelentése "dugó" vagy "köteg", ami arra utal, hogy a tortilla tésztát megtöltik a fűszeres, húsos töltelékkel. Mi most a húst lecseréltük tofura, és tépett "húst" ...

Autentikus japán miso leves

A miso a japánok egyik legnépszerűbb levese, ami nem csak finom, de egészséges is. A japánok minden nap fogyasztják (reggel, délben és este), és többek között ennek is köszönhetik, ...

Mikrobiológiai megfelelőség

A teszt során a Bacillus cereus baktériumok jelenlétét vizsgálták a termékekben. A baktérium fertőzött alapanyagokon keresztül kerülhet az élelmiszerekbe, ráadásul ez egy olyan fajta, ami a magas hőmérsékletnek is ellenáll. Hányingert, hányást, hasmenést okozhat. Jó hír, hogy egyik vizsgált mintában sem volt megtalálható, így mikrobiális szempontból minden tofu rendben volt.

A tesztelt termékek átlagára 420 Ft és 3000 Ft között mozgott tömbönként a teszt publikálásakor. Különböző súlyú kiszerelésekben kaphatóak, ezért talán beszédesebb az egy kg-ra vonatkoztatott áruk, amely 2300 Ft-tól 15000 Ft-ig terjed.

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető itt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...