5 tipp a tökéletes töltött kalácsok készítéséhez

Annak ellenére, hogy milyen egyszerű feladat a töltött kalácsok készítése, mégis általában megmaradunk a klasszikus fonott péktermék sütése mellett húsvétkor. Ha az idei lenne az év, amikor mégis megugranánk a feladatot, az alábbi tippeket mindenképpen olvassuk végig.

A babka csak egy csodás és ízes példa arra, hogy miért éri meg húsvétra töltött kalácsot is sütni a tradicionális fonott mellé. Ugyan bonyolultnak és intrikásnak tűnnek ezek a pékáruk, az elkészítésük közel sem olyan nehéz, mint hinnénk. Gyűjtsük hát össze az erőt és akaratot, varázsoljunk idén az ünnepi asztalra egy pompás töltött kalácsot – segítenek az alábbi tippek!

5 tipp a tökéletes töltött kalácsok készítéséhez

Nyújtsd ki vékonyra

A töltött kalács a leggyakrabban úgy készül, hogy a fonás helyett a tésztát kinyújtjuk, megkenjük és felcsavarjuk, majd az így kapott fonatból vagy fonatokból hozzuk létre a kalácsot.

Fontos, hogy a kinyújtás után a tészta mindig a lehető legvékonyabb legyen (de ne szakadjon át), így lesz megfelelő a tészta-töltelék arány.

Pizzás babka

Az élesztő legjobb felhasználási módja az emberiség történetében a babka és a pizza házassága. A gazdag, vajas kalácstészta olasz ízekkel találkozik ebben a pikáns pizzababkában. ...

Aranygaluskalács vaníliasodóval

Húsvét alkalmából kaláccsá fontam az aranygaluskát, ezzel két legyet ütve egy csapásra: a fonott kelt tészta és a diós, kívül ropogós, belül álompuha desszert is az ünnepi asztalra ...

Szlovén mákos kalács (Potica)

Szlovéniában nem telhet el húsvét, karácsony, esküvő vagy nagyobb ünnep anélkül, hogy poticát sütne a legtöbb család. A mákos, diós vagy más töltelékkel készülő, csavart kalács ...

Ne legyen folyós a töltelék

Szintén alapvető fontossággal bír a töltelék állaga: ha nagyon híg, ki fog folyni a felcsavarás közben, nem akar majd megmaradni a kalács fonatain belül és sütés közben is csak fejfájást okoz majd. A megfelelő állag valahol a puha vajé: ilyenre keverjük a sós vagy édes krémeket, kencéket.

Ne kend túl vastagon

A töltelék vastagsága egyezzen meg a tésztáéval: ha ennél többet kennénk rá, akkor nem tudnánk felcsavarni az egészet, mert a „csiga” elkezdene saját magán csúszni.

Hagyd másodszor is megkelni

Egyes kelt tészták esetében megúszhatjuk a dolgot másodkelesztés nélkül, azonban a töltött kalácsoknál fordítsunk külön figyelmet erre a stádiumra. A megtöltött, megfont kalácsnak adjunk legalább 30 percet, hogy még egyszer megkeljen: így garantáltan nem marad majd nyers a közepe.

Használj fóliát, ha kell

Visszatérő probléma ugyanis, hogy a töltött kalács belseje nyers marad, míg a külseje elkezd égni: ez elsősorban a masszívabb állag, valamint a nedves töltelék miatt történik. Ha azt látnánk, hogy a kalácsunk teteje már nagyon pirul, de belül még biztosan nyers, fedjük be alufóliával, nehogy megégjen.

Foszlós diós kalács

A kalács hallatán mindenkinek a húsvét ugrik be, pedig a karácsonyi ünnepek idején is népszerű, és szokás készíteni, természetesen az alkalomhoz illő kiegészítőkkel. Ez a kalács ...

Óriás cruffin - csavart kalács

Kalácsot sok szomszédos országban készítenek, az elnevezés eredetileg szláv eredetű. A cruffin egy öszvér tünemény a croissant és a muffin keresztezése, ez a csoda pedig annak az ...

Ostoros kalács(rétes)

Sokszor találkoztunk már az ostoros kalács elnevezéssel, ami elsőre egy sima fonott kalácsnak tűnhet, pedig nem. Az ostoros kalács vagy más néven ostoros rétes az Alföld északi ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippek, amelyektől tökéletes lesz a húsvét:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...