Persze valahol minden ünnepkör hagyományosnak tekinthető, pontosabban hagyománytisztelőnek (hisz' lényegük épp ebben rejlik, hogy minden évben, ugyanabban az időpontban eljátsszuk ugyanazt) – én személy szerint mégis a húsvétot érzem ilyen szempontból az első helyen. A vallási aspektus mellé egy sor népi szokás is társul, az ember amerre fordul, szinte mindenütt valamilyen tradícióba botlik. Szép dolog ez, ne is változtassunk rajta, mindenki ülje a húsvétot úgy, ahogy jónak látja.
Egyedül egy terület van, ahol néha-néha szívesen meglékelem a hagyományok anyahajóját – no, persze mindig csak egy kicsit – ez pedig nem más, mint a gasztronómia.
Nem figyelem boldogan ugyanis azt a tendenciát, hogy szokásokra hivatkozva évről évre megmaradunk ugyanazoknál a jól bevált ételeknél, menüsoroknál és süteményeknél, kicsit sem kacsintgatva más irányokba, hogy arrafelé vajon mi várhat ránk. A kacsintást ösztönözve tehát próbálok minden évben olyan apróságokkal előállni húsvét környékén, amelyek úgy hoznak némi izgalmat és változatosságot az ünnepkör menetébe, hogy közben tiszteletben tartják annak hagyományait.
Idén a kalács került a célkeresztembe, pontosabban a foszlós péktermék megformázásának technikája. Ugyanis bőven van élet a hármas vagy négyes copfokon túl, ráadásul egy sor olyan fonás létezik, ami jóval egyszerűbben eredményez jóval látványosabb kalácsokat. Hiszen végső soron a kalácsfonás mi másra szolgál, ha nem arra, hogy elegáns, dekoratív módon tehessük az asztalra a kelt tésztánkat? Ennek fényében mindenki fogadja sok szeretettel (vagy akár próbálja is ki!) az alábbi négy fonási technikát.
Kalácsfonás no.1 – A búzakalács
A legelső kalács igen rusztikus külsőt kapott, jóval vadabbnak mondható a szép, iskolás fonásokhoz képest. Első ránézésre egy nagy sündisznóra hajaz megannyi tüskés, kiálló részével, és akár az is lehetne, de a szimbolikával én inkább a búzakalászos irányba indultam el.
A fonási technika abszolút nem bonyolult: mindössze egy hármas fonatú kalácsra és egy konyhai ollóra lesz szükségünk: ez utóbbival fogjuk átnyesni a megformázott tészta felső szálait. Persze nem túl mélyen, nehogy szétcsavarodjon a fonat: épp csak egy kicsit kell belecsippenteni.
Látványban izgalmas, szó szerint megbontja a megszokott rendet, a szép egyenletes fonatokat, így, aki valami hasonlóra vágyik húsvétkor, bátran próbálja ki ezt a módszert.
Kalácsfonás no.2 – A kockásfülű nyúl
Nyulas tematikájú ételeket készíteni húsvétra abszolút nem újdonság: a modernebb, világi hagyományokra építő dizájn általában akkor részese az ünnepi terítéknek, ha gyerekek is ülnek az asztal körül (persze a saját felnőtt szórakoztatásunkra is tehetünk így, ha akarjuk, senki nem fog megakadályozni minket).
Ugyan nem a legpraktikusabb és nem is a legszebb fonás ez, de gondoltam, mégis beillesztem a cikkbe a „kockásfülű nyúl” névre keresztelt kalácsot (a kollegák és barátok közül sokan nem látták meg benne a gyermekkori kedvencet, ezért a névadással is próbáltam segíteni az emlékek előhívását), hadd csaljon mosolyt egy-két arcra húsvétkor.
Pluszban azért is, mert a különleges alakú kalács mindössze egy fonatból, egy darab tésztából áll össze: a hosszabbra kinyújtott kígyót középen hagyjuk hasasabbra, majd egy késsel vágjuk be kétoldalról a végeket, középen egy 5 centis részt egyben hagyva. Így technikailag négy fonatunk lesz, ami mégis egy nagy egész részét képezi.
Az alsó két fonatot császárzsömlésen csomózzuk össze (ez tulajdonképpen egy önmagába visszafordított kettős fonat), a felső résszel pedig járjunk el tetszőlegesen: meghagyhatjuk nyitott tapsifülként is V-alakban, becsavarhatjuk csak a felét, de akár az egészet (erről nekem rögtön az jutott eszembe, amikor a kedves rajzfilmnyúl este alászáll az alvós bőröndjébe, a nevét is nagyjából innen kapta ez a fonat). Továbbá a kisütött kalácsnak adhatunk dekorációs céllal szemet, orrot, bajszot is, hogy még jobban hajazzon egy nyúlra.
Kalácsfonás no.3 – A medicinlabda
Névadás közben azon gondolkoztam, vajon megvannak-e még a mai iskolákban azok az ezeréves, szagos-ragadós medicinek, amelyekkel még régen kellett gyakorlatozni, bár valószínű, hogy amelyik iskola tehette, egy-egy EU-s pályázat keretében megszabadult ezektől a szoci monstrumoktól. Nem is baj, szerintem bőven elég, ha a továbbiakban már csak az emlékeinkben okoznak traumákat.
Szerencsére maga a fonás nem fog ilyesmit tenni: pofonegyszerű technikával érhetünk el egy meglepően látványos kalácskülsőt.
Hármas fonást végzünk a kalácson, azonban minden fonat három kisebb tésztakígyóból áll majd: tehát 9 részre kell osztanunk a tésztagombócunkat. A hármasfonatokat egybefogva utána már tényleg gyerekjáték lesz megalkotni a kalácsot, amelyben gyönyörűen egymásra simulnak a dunyhaszerű, dudor copfok.
Kalácsfonás no.4 – A kenegetős koszorú
Végül, utolsó dizájnként szerettem volna egy középen lyukas kalácsot, egy koszorút formázni. Már csak azért is, hogy abba a lyukba bele lehessen illeszteni egy kedves tálkát mindenféle kenegetőkkel és mártogatósokkal. Ebbe aztán mehet bármi a lekvártól kezdve egészen a hummuszig vagy tojáskrémig.
Kattints a galériára, hogy megnézd a kalácskoszorú formázásának lépéseit!
Persze addig el is kell ám jutni: ugyan a fonások közül ez mondható a legbonyolultabbnak, mégsem lesz annyira nehéz, hogy kifogjon rajtunk (könnyebb, mint egy ötös kalács, az biztos). Helyezzünk egy sütőpapíros tepsire egy hőálló kerámiatálkát, majd a képen látható módon fonjuk köré a négy tésztakígyót (egy nagy kettőskeresztet, #-et kell formáznia). Majd minden alul lévő kígyót tegyünk át a fölötte lévőn balra: az így kapott fonatokat csavarjuk be, és ezeket a csavart kígyókat rendezzük el koszorúalakban. A végeket dugdossuk be a következő fonat alá, hogy ne nyíljon szét a körünk.
Talán az egyik kedvenc kalácsom lett ez a négy közül: a koszorús elrendezés, a középen bevethető kencés tálka mind különlegessé teszik. Még egy kis extra mákot is szórta rá, ha már fonása enyhén hajazott a barheszére.
Meleg szívvel tudom ajánlani mindegyik kalácsot, hadd ékeskedjenek ott a húsvéti ünnepi asztalon!
Fotók és receptek: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas gasztroprojekt, ami érdekelhet: