Erre figyelj, ha száraz kenyérből csinálod a csirkecomb töltelékét

Ha összedobnál a hétvégére egy jó kis töltött csirkecombot, de bizonytalan vagy, hogy milyen kenyértölteléket használj, akkor olvass tovább!

A szakácskönyvek, a tévés főzőműsorok és a nagymama receptje is a száraz kenyérből készült töltelékre esküszik. Van egyáltalán valóságalapja ennek a mítosznak? Ha már sokszori nekifutásra sem sikerült úgy a tölteléked, ahogy szeretted volna, akkor eláruljuk, miért ne használj száraz kenyeret a csirkecomb megtöltéséhez.

Csontolt töltött csirkecomb

Gyorsan elkészíthető, ebédre bármilyen körettel fogyasztható. Mindig többet készítek, mert hidegen vacsorára is szívesen fogyasztja a család, burgonyasalátával.  

Talán sokan nem is gondolnák, hogy a „kiszáradt” kenyér, igazából nem veszítette el a nedvességtartalmát. Ilyenkor a keményítőmolekulák kikristályosodnak, és ezért tűnik a kenyér száraznak és keménynek, ez az úgynevezett retrogradáció. Azt jelenti, hogy a pékáru nedvességtartalma ugyanaz, mint frissen, és éppen ezért könnyű elrontani a száraz kenyérből készült tölteléket. Ugyanis víz hozzáadásával már túl nagy lesz a nedvességtartalma, ami miatt a töltelék ízetlen lesz. A ruganyos állag helyett pedig egy ázott, szottyos tölteléket kapunk, ami se nem gusztusos, se nem jóízű.

Hiába adunk a száraz kenyérhez víz helyett alaplevet vagy fűszerezett folyadékot, nem lesz ízletes a végeredmény. Viszont van módja annak, hogy valóban száraz kenyérrel dolgozzunk. A sütőbe berakva a már nem friss kenyeret, ténylegesen ki tudjuk szárítani, és így már bátran lehet utána extra folyadékot hozzáadni. Mivel a sütés során a nedvesség elpárolog a kenyérből, így képes magába szívni a vizet is. A legjobb, ha apró darabokra tépkedjük a kenyeret, és 250 fokos sütőben sütjük 45 percen keresztül. Így még egy kis pirítósíz is felsejlik a töltelékben.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ha máris nekifognál a csirkecomb elkészítésének:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...