Tökéletesítsd a tzatzikid a nyárra, a grillételek legjobb társa lesz

A grillételek és összességében a nyár elmaradhatatlan kísérője a joghurtos uborkasaláta, azaz a tzatziki. Ugyan csak pár hozzávalóból áll össze, könnyen egy vizes-leves masszát kaphatunk, ha nem figyelünk az elkészítésre.

A tökéletes tzatziki nem atomfizika, de vannak azért kötelező lépései, amikkel mindig úgy sikerül majd a saláta, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Meglepő, hogy ugyanazokkal az alapanyagokkal készíthetünk fantasztikusan krémes, pontosan eltalált fűszerezésű salátát és vízben tocsogó, íztelen szörnyűséget is. A cikkből kiderülnek a tökéletes tzatzikihoz vezető lépések, és a hibák, amiket el kell kerülnünk.

Tökéletesítsd a tzatzikid a nyárra, a grillételek legjobb társa lesz

Ami nem kell a tzatzikibe

A legjobban arra kell figyelnünk, hogy ne engedjen túl sok vizet a salátában a zöldség. Ezt több tényező is befolyásolja, több ponton is hibázhatunk az uborkával.

Például nagyon fontos, hogy a reszelő nagylyukú oldalát használjuk, mert így épp akkora szálakat kapunk, amik nem esnek szét teljesen, jobban megtartják az alakjukat.

Az uborkában lévő rengeteg víztől ugyan meg kell szabadulnunk, de ezt úgy kell megtennünk, hogy ezzel a lével ne a salátát terheljük, hanem külön lecsöpögjön. A reszelt uborkát ki kell nyomkodnunk, mielőtt a joghurttal bekeverjük.

Sokkal könnyebb dolgunk lesz a víz eltüntetésével, ha előre besózzuk a zöldséget. Így később nem kell majd ízesítenünk, már csak borssal és egyéb fűszerekkel. A sózott uborkát tegyük egy nagy szűrőbe, és hagyjuk legalább egy fél órát csöpögni.

Amikor letelt ez az idő, a maradék vizet is nyomjuk ki belőle. A legalaposabban ezt a két kezünkkel fogjuk tudni megtenni.

Amitől tökéletes lesz a saláta

Az uborka mellett a fokhagyma jelenléte teszi különlegessé a salátát. Persze csak akkor, ha nem feltűnően használjuk. Enyhén, de érezhetően van szükségünk az ízére, anélkül, hogy túl nagy pofont adna.

Ezt úgy érhetjük el, hogy lereszeljük. Ahogy az uborkánál fontos a nagylyukú oldal használata, itt épp az ellenkezője igaz: szinte fokhagymapürét kell kapnunk a másik, kislyukú oldallal.

Érdemes előre összekeverni a joghurtot, fokhagymát és a fűszereket (elsősorban borsot, ha van, akkor mentát is tehetünk bele). Így már csak bele kell forgatnunk az uborkaszálakat. Ezzel is biztosíthatjuk, hogy kevés levet enged, és a tzatziki krémes marad.

Házi tzatziki

A tzatziki legalább olyan ismert görög recept, mint a görög saláta. Elkészítése roppant egyszerű, és jól lehűtve a nyári forró napokon kiváló hűsítő étel akár magában is. ...

Csupaszaftos grillszendvics

Nemrég lezárult #szendvicssztorik receptversenyünk győztese Takács Dóri lett - az ő szuper szaftos grillszendvicsét készítettük most el. Sok-sok nyúlósan olvadó sajt, pirult kolbász ...

Felmerülhet a joghurt dilemmája

Milyet használjunk, melyik fajta a legjobb ehhez a fogáshoz? Ugyan a görög joghurttal még sűrűbb, krémesebb salátát kapunk, nem kell feltétlenül ehhez ragaszkodnunk.

Ha betartjuk a fenti lépéseket, natúr joghurttal is elérhetjük ugyanezt a kívánatos állagot, hiszen a saláta nem a joghurttól, hanem az uborka levétől lesz vizes.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezekkel a trükkökkel minden ételed fantasztikus lesz:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...