Így süsd tökéletesre a zöldséged: nem mindegy, mi hogyan kerül a tepsire

Nincs is könnyebb és gyorsabb vacsora egy tepsi sült zöldségnél. Persze egy ilyen egyszerű ételnek is vannak buktatói, nézzük, mik ezek!

A sütőben sült zöldség elkészítése általában nem több, mint fél óra. A hámozás és felvágás után mindent egy tepsire szórunk, egy kis olajjal és fűszerekkel, és már kész is. Ugye milyen egyszerű? Ránézésre tényleg az, mégis könnyű elbukni a részleteken. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen hozzávalókat válogatunk össze, és az sem, hogyan készítjük elő őket. Következzen a tökéletes sütőben sült zöldség tervrajza!

Tökéletes sütőben sült zöldség: nem mindegy, mi hogyan kerül a tepsire

Mire kell figyelnünk?

Akkor járunk sikerrel, ha különböző textúrákat tudunk előhozni a különböző zöldségekből, mégis mindegyik megfő. Igen kellemetlen érzés, amikor nyers marad az egyik hozzávaló, így az egész étel színvonalát lehúzza magával.

A nyers zöldségek legfőbb oka a nem megfelelő előkészítés: a kemény darab valószínűleg túl nagy volt a többihez képest, esetleg héjastul tettük be a sütőbe.

Persze azzal sem járunk jól, ha mindent szétfőzünk: a nyersen maradt zöldségeket nem érdemes túl hosszú sütéssel ellensúlyozni. Épp annyi idő kell a tepsi tartalmának, hogy minden puha legyen rajta, esetleg meginduljon egy kevés pirulás.

Lentebb láthatjuk majd a gyakran használt zöldségeket, kategóriákra bontva, néhány elkészítési javaslattal ellátva.

Kemény zöldségek

Ezekre kell a leginkább odafigyelnünk: kemény húsuk lassabban sül meg, általában vastag héjuk is van, ami szintén gátolja a puhulást.

Ugyan egy kicsit több munka van velük, nem érdemes kihagyni őket a sült zöldségek közül. Használatukkal még egy izgalmas textúra lesz majd a tányérunkon.

Talán éppen azért, mert lassabban sülnek meg, sokkal több ízt képesek magukba szívni, mint a kisebb méretű zöldségek. Az olaj teljesen bevonja a felületüket és a fűszerek mélyen beleívódnak a kockákba.

Ezek a zöldségek tartoznak ide:

Javaslat: minden ilyen zöldséget hámozzunk meg, majd vágjuk őket teljesen egyforma darabokra. Méretben és alakban is egyezzenek meg, és ne legyenek nagyobbak, mint egy dobókocka.

Cacio e pepe burgonyagratin

Krémes, borsos és sajtos - nagyjából ez a 3 fő jellemzője a Cacio e Pepé-nek. A sós parmezán és a frissen őrölt fekete bors kombinációja a pirult tetejű, ropogós burgonyával új ...

Zsenge zöldségek

Sokkal könnyebben párolódnak a sütőben, mint az első kategóriában szereplők. Ezt magasabb nedvességtartalmuknak köszönhetik.

Nem hordozzák olyan mélyen az ízeket, inkább a felületük fogja fel a fűszeres olajat. Ezért is jobb, ha nagyobb darabokban hagyjuk őket. Nem kell aggódnunk, lesz idejük megfőni, amíg a keményebb zöldségek puhulnak.

Így nagyjából egyszerre fognak elkészülni, ezzel elkerülhetjük mind az alul-, mind a szétfőzést. A zsengébb zöldségek hajlamosak megégni, ezt is meggátolhatjuk, ha nem vágjuk őket túl apróra.

Ide tartoznak a következők:

Javaslat: a brokkoli, karfiol rózsáit és a kelbimbót félbevágva (ha nagyok), a hagymát negyedekben, a zöldbabot maximum félben, a paprikát hosszú, ujjnyi szeletekben tegyük a sütőbe.

Krémes brokkoli-karfiol tál

Régen szinte teljesen megfőztem a karfiolt vagy a brokkolit, mielőtt sütőbe tettem volna. Ezért sütés közben először mindig sok levet engedett. Amióta csak blansírozom a zöldségeket, ...

Villámgyors morzsás kelbimbó

Minden évben várjuk, hogy eljöjjön a kelbimbó szezonja. Az emberek eléggé elzárkóznak tőle, pedig igazán sokoldalú és ízletes zöldség  Készíthetünk belőle rakott fogásokat, ...

Apró zöldségek

Végezetül vannak olyan zöldségek is, amiket már nem lehet vagy nem érdemes felvágni. Egészen kis méretük miatt egyben szórhatjuk ezeket a többi közé a tepsire.

Azt hihetnénk, hogy elvesznek a kavalkádban vagy esetleg túlságosan szétfőnek. Szerencsére ennek éppen az ellenkezője történik: van, hogy ropogós kiegészítői lesznek az ételnek, szinte olyanok, mint egy kruton. Egyes esetekben pedig krémes ízbombaként bújnak meg a zöldségek közt.

A kategória szereplői:

Javaslat: itt semmi különösebb dolgunk nem lesz, pár marékkal vagy néhány gerezddel tegyünk a tepsire. A hüvelyesek ennyi idő alatt még kevés olajban is enyhén ropogósak lesznek, a fokhagyma pedig krémesre sül. Ne aggódjunk, nem fognak megégni.

Tavaszi zöldségtál

Annyira várom mindig a vitaminhiányos időszak után, hogy legyen mindenféle friss zöldség, és feltöltődjek. Ahogy megjelennek a piacon, már készítem is ezt a finom tavaszi ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Fogyasszunk több zöldséget, egyszerűen és ízletesen:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...