Egy pofonegyszerű alapanyag, amitől mennybe megy a rizottód

A rizottó az az étel, amit otthon is el lehet készíteni, mégis luxus érzete van, mintha étteremben ennénk. A szakértőknek pedig egy pofonegyszerű tippje is van arra, hogyan lehet még jobb.

Lehet fellengzős, de lehet comfort food, a rizottó sokféleségéhez nem férhet kétség. Tehetsz bele szarvasgombát vagy rákot, de egy kis zöldséggel is tökéletes, igazából bármivel elkészítheted, ami éppen van a hűtődben. Egy kritikus pontja van, mégpedig az alaplé. Ha épp nincs belőle friss vagy a fagyasztóban egy adag, akkor lőttek a romantikus rizottó vacsorának. Vagy mégsem? Naomi Pomeroy Taste & Technique című szakácskönyvében amellett érvel, hogy enélkül is elkészítheted a rizottót.

Alaplé helyett használj sós vizet a tökéletes rizottóhoz

Jól olvastad – egyszerűen egy kis vizet is befűszerezhetsz a rizottód alapjául. Több okból is zseniális ez a csere: ha épp nincs kéznél alaplé, nem kell a boltba rohangálnod, amivel időt és pénzt takarítasz meg, emellett a bolti alaplé minősége elég kiszámíthatatlan lehet.

Azzal, hogy sós vizet használsz, hagyod, hogy a rizs íze domináljon, ami tökéletes alapot szolgáltat a változatos feltétekhez.

A víz legyen sós, de ne túlságosan

A szerző ajánlása alapján hat bögre vízhez egy evőkanál sót kell tenni, majd felforralni azt. Ha receptet követsz, akkor ugyanúgy add hozzá a vizet, ahogy az alaplét is kellene – általában fél bögrénként kell adagolni a rizshez, és közben kavargatni. Ha több vízre lenne szükséged, akkor pedig ugyanabban a fazékban bármikor forralhatsz még.

Sáfrányos rizottó

Nincs benne se plusz zöldség, se hús, de nem is kell, mert egy tál rizottó önmagában is annyira gazdag, hogy nem lesz hiányérzetünk. Bőven elég bele az a csipet sáfrány, amitől ...

Céklás rizottó

A neten lévő céklás rizottók közül Kaldeneker György receptjét választottam. A hűtő tartalma alapján kicsit variálnom kellett, kecskesajt nem lévén itthon, fetát használtam, ez is ...

Ha elkészültél, mindenképp kóstold meg a rizottót, mielőtt valamilyen sós alapanyagot, például parmezánt vagy romano sajtot adnál hozzá. A sós víz használatával teljes kontrollt szerzel a rizottó végső íze felett, és az igazán különleges alapanyagok, mint a fésűkagyló, cékla aromája még jobban kidomborodik, így a végeredmény olyan lesz, mintha nem is a konyhádban készült volna, hanem egy Michelin-csillagos étteremben.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...