Egy pofonegyszerű alapanyag, amitől mennybe megy a rizottód

A rizottó az az étel, amit otthon is el lehet készíteni, mégis luxus érzete van, mintha étteremben ennénk. A szakértőknek pedig egy pofonegyszerű tippje is van arra, hogyan lehet még jobb.

Lehet fellengzős, de lehet comfort food, a rizottó sokféleségéhez nem férhet kétség. Tehetsz bele szarvasgombát vagy rákot, de egy kis zöldséggel is tökéletes, igazából bármivel elkészítheted, ami éppen van a hűtődben. Egy kritikus pontja van, mégpedig az alaplé. Ha épp nincs belőle friss vagy a fagyasztóban egy adag, akkor lőttek a romantikus rizottó vacsorának. Vagy mégsem? Naomi Pomeroy Taste & Technique című szakácskönyvében amellett érvel, hogy enélkül is elkészítheted a rizottót.

Alaplé helyett használj sós vizet a tökéletes rizottóhoz

Jól olvastad – egyszerűen egy kis vizet is befűszerezhetsz a rizottód alapjául. Több okból is zseniális ez a csere: ha épp nincs kéznél alaplé, nem kell a boltba rohangálnod, amivel időt és pénzt takarítasz meg, emellett a bolti alaplé minősége elég kiszámíthatatlan lehet.

Azzal, hogy sós vizet használsz, hagyod, hogy a rizs íze domináljon, ami tökéletes alapot szolgáltat a változatos feltétekhez.

A víz legyen sós, de ne túlságosan

A szerző ajánlása alapján hat bögre vízhez egy evőkanál sót kell tenni, majd felforralni azt. Ha receptet követsz, akkor ugyanúgy add hozzá a vizet, ahogy az alaplét is kellene – általában fél bögrénként kell adagolni a rizshez, és közben kavargatni. Ha több vízre lenne szükséged, akkor pedig ugyanabban a fazékban bármikor forralhatsz még.

Sáfrányos rizottó

Nincs benne se plusz zöldség, se hús, de nem is kell, mert egy tál rizottó önmagában is annyira gazdag, hogy nem lesz hiányérzetünk. Bőven elég bele az a csipet sáfrány, amitől ...

Céklás rizottó

A neten lévő céklás rizottók közül Kaldeneker György receptjét választottam. A hűtő tartalma alapján kicsit variálnom kellett, kecskesajt nem lévén itthon, fetát használtam, ez is ...

Ha elkészültél, mindenképp kóstold meg a rizottót, mielőtt valamilyen sós alapanyagot, például parmezánt vagy romano sajtot adnál hozzá. A sós víz használatával teljes kontrollt szerzel a rizottó végső íze felett, és az igazán különleges alapanyagok, mint a fésűkagyló, cékla aromája még jobban kidomborodik, így a végeredmény olyan lesz, mintha nem is a konyhádban készült volna, hanem egy Michelin-csillagos étteremben.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...