Házi szakácsként nagy szó elérni azt a szintet, amikor elmondhatjuk magunkról, hogy a chilis babunk tökéletes. Persze az, hogy tökéletes, mindenkinek mást jelent: egy húsmentes chilinél teljesen más, mint egy gazdag, többféle hússal megpakolt ragunál. A lényeg azonban mindig ugyanaz: egy mélyen fűszeres szószt kell létrehoznunk, amiben a zöldségek és a hús mellet segítségünkre lesz egy meghökkentő kiegészítő is. Lássuk, mi teszi a chilis babot tökéletessé!
A titkos hozzávaló
Készüljünk fel egy nagy meglepetésre: ha igazán ízletes chilis babot szeretnénk, tegyünk bele kakaóport vagy étcsokoládét.
Mivel elsősorban édességekhez és sütéshez használjuk ezt a kettőt, nagyon furcsa lesz majd, amikor először öntjük sós főételbe. De ne ijedezzünk, szükség van erre a drasztikusnak tűnő lépésre a legjobb ízélmény érdekében.
Fontos a minőség
Persze nem szabad akármilyen csokit dobálni a finom chilinkbe: maradjunk a magas kakaótartalmú (65% felett) étcsokoládénál.
Kakaóporból is kizárólag jó minőségű, cukrozatlan fajtát használjunk. Hiszen nem célunk, hogy édesebb legyen a szósz, inkább a keserű ízeket kell kihoznunk vele.
Mit tesz a csokoládé?
Főleg akkor érdemes csokoládét adnunk a chilis raguhoz, ha vegetáriánus receptből főzünk. Persze a hús mellé is nagyon jól illik, de ezek alapból is elég gazdagok ízben, a hús miatt.
A kakaótól mélyebb, gazdagabb lesz a chilis bab, ugyanis képes kiemelni a többi fűszer aromáját és visszavesz valamennyit a paradicsom savasságából is.
Hogyan főzzünk vele?
Mindegy, hogy kakaóport vagy csokoládét használunk, a lényeg, hogy a végén adjuk a lábashoz. Nem kell belőle túl sok sem: porból egy evőkanál, csokoládéból maximum 50 gramm.
Várjuk meg, amíg teljesen elolvad, és kóstoljunk utána, kíván-e még fűszert. Ha egyszer kipróbáljuk, biztosan nem fogjuk többet kihagyni a csokit a chilis babból.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Tanuld meg velünk az összes konyhai titkot: