Az elmúlt hónapok pénzügyi szempontból senkinek sem voltak egyszerűek. Mindannyian érezzük az infláció, az energiaválság, és az elszálló élelmiszerárak hatását. Spórolni próbálunk a bevásárlásnál és a konyhában is muszáj odafigyelnünk arra, hogy kevés energiát használjunk. Az újonnan hatósági áras tojás nem csak a spórolásban fog segíteni. A tojásfogyasztásnak számos pozitív élettani hatása is van.
Tápanyagdús
A tojásfogyasztás révén vitaminokkal és ásványi anyagokkal gazdagodik a szervezetünk. Az A-, B-, D-, E- és K-vitaminok mellett folsavat, foszfort és szeléniumot tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlen tápanyagaink.
Magas a koleszterintartalma, de nincs hatással a koleszterinszintre
Sokan óvakodnak mindentől, amiben koleszterin van, a tojástól azonban a szívbetegeknek sem kell tartaniuk. Bár már egy tojás is 212 mg koleszterint tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel ⅔-a, az emberek 70%-ánál a vérben lévő koleszterinszintre nincs hatással a tojásfogyasztás.
Kolint tartalmaz
A kolin egy rendkívül fontos tápanyag, amit bár a testünk is képes előállítani, táplálékkal is be kell vinnünk a szervezetünkbe. A kolin a sejtmembránok felépítésében és a sejtek és izmok közötti ingerületátvitelben vesz részt. Egy tojás 100 mg kolint tartalmaz, ami kiteszi a napi ajánlott bevitel negyedét.
Jót tesz a szemnek
A magas A-vitamintartalma mellett a tojás olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek felhalmozódnak a retinában és javítják a látást. A lutein és zeaxantin antioxidánsok bevitele segítik a szem egészségének megőrzését és csökkentik a szürke hályog kialakulásának esélyét.
Tele van fehérjével
Nem csak a sportolóknak kell fehérjedúsan étkezniük. A fehérjék az emberi test fő építőelemei, izmaink, szerveink és sejtjeink is fehérjékből állnak. Egy átlagos felnőttnek 0,8 g proteinre van szüksége kilogrammonként minden nap. Egy tojás 6 g fehérjét tartalmaz, ami kiteszi a fehérjeszükségletünk 5-10%-t.
Eltelít
Magas fehérjetartalmának is köszönhető, hogy a tojás nagyon jól eltelít. Egy kiadós tojásos reggeli után később leszünk éhesek és kevesebb kalóriát viszünk be a nap folyamán, így diétázás alatt is ajánlott a fogyasztása.
Szerző: Kremmer Magdi
Ezek az életmódcikkek is érdekelhetnek: