A tojás igazi tiltólistás étel volt, amikor népszerűvé váltak a zsírszegény diéták, azonban ez mára megváltozott, hiszen újra divatossá vált zsírt fogyasztani (gondoljunk csak a keto diétára), amivel a tojás ismét nagyon kedvelt lett.
A tojás rettentően sokoldalú alapanyag, amely kiváló fehérjeforrás és még mindig olcsónak számító alapanyag, ráadásul hűtőben akár 5 hétig is eláll.
De vajon mennyire egészséges, és mi történik akkor a szervezetünkben, ha minden nap fogyasztunk tojást?
Jöhet egy kis energia?
A tojás sárgájában olyan értékes tápanyagok találhatóak meg, mint például a B12- és D-vitamin, illetve kolin. Ezek mindegyike hozzájárul ahhoz, hogy szervezetünk az élelmiszereket felhasználható energiává alakítsa. Ezen kívül az egészséges zsír és a fehérje egyvelege miatt hosszabb ideig érezhetjük jóllakottnak magunkat.
Szebb bőr és haj
A tojás tartalmaz B2-, B5- és B12-vitamint, melyek elengedhetetlenek az egészséges bőrhöz és hajhoz. Mivel valamennyi B-vitamin vízben oldódik, ezért a szervezetünk nem képes sokáig tárolni, így érdemes olyan ételeket fogyasztani, melyekben megtalálhatóak ezek a tápanyagok.
Ezen kívül a tojás aminosavakban is gazdag, mint például a metionin, mely segíthet javítani a bőr tónusát és rugalmasságát, valamint a haj és a körmök keménységét.
Jobb memória
A tojásban található kolin, mely fontos a memória, a hangulat, az izomszabályozás és az általános idegrendszer működése szempontjából. Szerencsére napi egy közepes méretű tojás kolinszükségletünk körülbelül 6%-át biztosítja.
Védi és óvja a szemet
A tojássárgája luteint és zeaxantint is tartalmaz, melyek nagyon fontos szerepet játszanak a szem fejlődése és az egészséges látás szempontjából.
D-vitamin pótlás
Bizony, a tojás egyike azon kevés élelmiszereknek, melyek remek D-vitaminforrások. A D-vitamin segít szabályozni a vérnyomást, csökkenti bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, és támogatja az egészséges csontozat fenntartását.
Még több az egészségről: