Ezekkel a tanácsokkal a húsvéti hímes tojásokat is megeheted

A húsvéti ételek egyik legalapvetőbb hozzávalója a tojás. De mi van akkor, ha sok marad meg az ünnepek után? Érdemes tudni, hogyan bánj a főtt tojásokkal, ha nem szeretnéd, hogy rádromoljanak.

Húsvétkor szinte minden a tojás körül forog: ezt használjuk dekorációnak, részt veszünk tojásvadászatokon, és még a locsolóknak is piros tojást adunk ajándékba. De mit csináljunk azzal a rengeteg tojással, ami a nyakunkon marad? Együk meg mindet? Szakértők szerint inkább ne – ez komoly betegségekhez is vezethet.

Lehet, hogy pazarlásnak tűnik, de azokat a tojásokat, amiket kint tároltunk, nem érdemes megenni – még akkor sem, ha viszonylag rövid ideig voltak a szabadban. Ennek két oka van: ha a tojás a földön volt, az esetleges repedésein keresztül kórokozók juthattak bele, amelyek potenciálisan veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre is. A másik ok az, hogy valószínűleg tovább voltak már a tojások a hűtőszekrényen kívül, mint kellett volna nekik.

Rántott-töltött tojás

A következő recept bizony nem elírás és nem is rántotta.  Ez egy roppant egyszerűen és gyorsan elkészíthető előétel. A húsvéti asztalon remekül fog mutatni, színes és mutatós kis ...

Currys töltött tojások

Ha csak egy fogást készítenél húsvétra, akkor EZ legyen az, mert szerintünk ez lesz a idei sláger, kinézetre és ízvilágra is. Kicsit fel akartuk dobni a repertoárunkat, és a ...

Ha semmiképpen nem szeretnél pazarolni, és mindenképp ennéd azt a tojást, azt javasoljuk, hogy csak akkor tedd, ha nem telt el két óra a főzés és az evés, illetve a hűtőben tartás és az evés között.

Ha két óránál tovább van a szabadban az a tojás, akkor már nagy az esély rá, hogy a benne található baktériumok sokasodni fognak.

Ez is csak arra az esetre érvényes, ha a szabadban a tojás nem lett koszos, és nem férhetett hozzá semmiféle állat.

A tojásvadászat végén ellenőrizd, hogy a tojásokon nincs-e repedés, mielőtt visszatennéd a hűtőszekrénybe. Dobd ki a megrepedt tojásokat! A maradék, visszahűtött tojást hét napon belül fogyaszd el.

A tojások még akkor is összeszedhetnek veszélyes baktériumokat, ha a tojásvadászat beltéren zajlik. A keménytojás érzékenyebb a bakteriális szennyeződésekre, mint a friss, mivel a forralással eltávolítják a héjon lévő természetes védőréteget. Ráadásul a vadászatra használt tojások sokat vannak kézben, ami tovább növeli a bakteriális fertőzés veszélyét.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Készüljünk együtt a húsvéti ünnepre:

Legújabb receptek

Rakott karfiol sajttal

A rakott karfiol egy igazán kiadós étel, hiszen van benne zöldség, hús, rizs, tejföl és sajt. Mindemellett nagyon finom és természetesen ízlés szerint még sok mást is csempészhetünk ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Petrezselymes tojásfasírt

Valaki mesélt a tojásfasírtról, hogy gyerekkorában mennyire szerette, elmondása alapján próbáltam elkészíteni. A sok petrezselyemtől lesz igazán friss, amolyan nyárias, könnyed ...