A reggeli az egyik legfontosabb étkezés, amit húsvétkor sem szabad kihagyni. Természetesen a legtöbben a sonka mellett főtt tojásokat választják, azonban érdemes lehet délutánra meghagyni ezeket, és inkább valamilyen egyedibb és ünnepibb tojásos reggelit készíteni az egész családnak.
Tojásos fészek és társai
A friss zöldségek, sonka, bacon vagy akár a karakteres sajtok tojással való párosítása régóta bevett dolog, a legfinomabb omlettekbe is kerül ezekből, vagy akár egyszerre mindből.
Idén ne egy nagy omlettben gondolkodjunk, hanem tegyük ünnepibbé és kacifántosabbá ezt az ételt, a felvert tojást kis felfújt formákba, muffinsütő formába, vagy egyszerűen egy muffintepsibe adagoljuk és tegyünk minden egyes kis mélyedésbe más és más ízű kiegészítőt.
Az egyikbe kerülhet gomba, a másikba sajtok, a harmadikba felkockázott, színes kaliforniai paprika, de jöhet a húsvéti sonkából pár falat, kolbász, bacon, sőt akár friss spenót vagy összevágott zöldfűszer is. Mindegyik falat más ízű és karakterű lesz, a ráfordított idő pedig nem több, mintha egy nagy rántottát készítettünk volna el, hiszen sütés során nem kell kevergetni, csak be kell tenni a formákat vagy tepsit a sütőbe, és húsz perc alatt készre is sül.
Vessük be a mikrót
A fent bemutatott tojásos fészkek elkészülhetnek a mikróban is, ha mikrózható tálkában készítjük – de akár egy hagyományos teásbögrét is kivajazhatunk vagy olajozhatunk erre a célra.
A tojásos keveréket először csak két percre tegyük a mikrosütőbe, mert pillanatok alatt átsül, utána folyamatosan ellenőrizve folytassuk a mikrózást, ha szükséges, nehogy aztán a felrobbant tojásos keveréket kelljen takarítanunk a finom családi reggeli helyett.
A kis tálkákba, muffinformákba töltött tojásos keveréket kombinálhatjuk bolti leveles tésztával is és máris kész a mini quiche. Ehhez a vajas tésztával borítsuk be a formát és süssük elő nagyjából tíz percet, majd öntsük bele a tojásos keveréket, amihez adhatunk egy kevés tejszínt vagy tejet is, hogy még krémesebb legyen az eredmény.
Édesen se semmi!
Valamiért az ilyen tojásos felfújtakat mi magyarok mindig sósan fogyasztjuk, pedig a francia pirítós – azaz az édes bundáskenyér is rokona ezeknek a finomságoknak. Szóval, ha a felvert tojáshoz cukrot – vagy más édesítőszert – egy kevés zsíros tejet vagy tejszínt, vaníliás cukrot és fahéjat adunk, majd ezt sütjük meg a kis formákban, kész is a húsvéti brunch pár perc alatt elkészülő, pofonegyszerű és rendkívül finom záró desszertje. A keverékhez adhatunk édes kalácsot és friss gyümölcsöket is, az áfonya, az eper, a bogyós gyümölcsök mind verhetetlenek mellé. Az eredmény egyszerre lesz pudingszerű, krémes és felfújtszerűen lágy.
A kalács helyett pedig készíthetjük a már említett bolti vajas tésztával is, ekkor a sós változathoz hasonlóan itt is süssük elő a tésztát, míg halványbarna színe nem lesz és csak utána öntsük bele a tojásos keveréket, különben eláztatja a keverék a tésztalapot.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Friss tavaszi receptek, akár az ünnepre is: