Kezdődik a sonkaszezon, a piacokon és a boltokban már elkezdődött a legnagyobb hajrá, a vásárlók ugyanis még időben szeretnének hozzájutni a legszebb húsokhoz. Bár néhány napot még érdemes várnunk a sonka megfőzésével, nézzük meg, hogyan érdemes a következő napokban megfelelően előkészítenünk a húsvét legfinomabb fogását!
Mire figyeljünk vásárlásnál?
Amennyiben a hagyományos füstölt sonka vásárlásra kerülne a sor, vásárlásnál a következőkre ügyeljünk:
A sonka legyen matt és figyeljünk arra, hogy ne folyjon belőle a víz. Érdemes megszagolni a sonkát, elég füstös-e az illata, valamint az is fontos, hogy kemény és tömör legyen az általunk választott hús.
Hogyan tároljuk a megvásárolt sonkát?
Mivel a sonkának néhány napot még várnia kell a főzésre, érdemes azt a következő időszakban hidegebb, elzárt helyen tárolni. A legideálisabb közeg a hűvös kamra, de mivel sokan nem rendelkeznek otthon ezzel a helyiséggel, a hűtő is tökéletes tárolóhelyként szolgál, csak a következőkre kell ügyelned: a sonka legyen zsírpapírba csomagolva és olyan helyre téve, ahol viszonylag kevés étellel találkozik. A sonka felé rakjunk lyukacsos fedőt, a hús ugyanis nem szereti a huzatos közeget, egy levegős tárolóban viszont kellemesen tud levegőzni.
Sonka megvásárolva, mikor főzzünk?
Mivel a sonka elkészítéséhez sok idő kell, érdemes a főzést a tálalás előtt minimum egy, de akár két nappal elkezdeni.
A hagyományos füstölésű sonkát mossuk át langyos vízben, majd igény szerint egy nagy lábos hideg vízben áztassuk 12-24 órát, hogy kicsit veszítsen sótartalmából. Ezt az eljárást nem mindenki alkalmazza, van aki rögtön a dolgok közepébe csap, és máris belevág a főzési szakaszba!
Hogyan főzzük?
A sonkát fedő nélkül, tiszta, hideg vízbe tegyük fel főni alacsony lángon úgy, hogy a víz éppen csak gyöngyözzön! A sonkához rakjunk egy fej vöröshagymát, 1-2 gerezd fokhagymát, egész borsot és babérlevelet. Sokan sokféle fűszerrel ízesítik a húst, egyesek rozmaringágat, szegfűborsot is tesznek bele, de olyan is van, aki egy köteg zellerlevéllel vagy mustármaggal és koriandermaggal ízesíti a vizet (ami később még nagyon sokat ér alapléként).
A sonka főzési ideje a hús típusától függően eltérhet, de a bevett szokás szerint ahány kiló, annyi óra a főzési idő. Mindenképpen legyen a közelünkben hústű. Ha a tű már csak úgy siklik a sonkába szúrva, a hús megfőtt és levehetjük a tűzről.
Videós segítség a sonkafőzéshez:
A sonkát hagyjuk a főzővízben kihűlni, a víz tetejére kerülő zsírt kanalazzuk le (ezt még használhatjuk rántás készítéséhez vagy tojás sütéséhez), a kihűlt sonkáról távolítsuk el a hálót (persze csak ha van rajta), és fogyasztásig befóliázva tároljuk a hűtőben.
EZ IS ÉRDEKELHET:
Ezeket olvastad már?
13 tökéletes töltött tojás húsvétra
A klasszikus kaszinótojáson túl most hoztunk igazán különleges változatokat is, hogy mindenki megtalálhassa a kedvére valót.
NosaltyMiért, de miért? Itt a csokitojás ízesítésű majonéz
Áprilisi tréfának indult, de végül tényleg megalkotta a Heinz a csokoládédarabokkal tarkított majonézt.
Fenes GábrielÚRISTEN! Valaki megcsinálta a lúdtestű Ryan Goslingot csokiból
Egy angol csokikészítő csodálatos figurákat készített Ryan Gosling arcával, ráadásul nem csak őt, de a híres Sherlock Holmes-ot is hazaviheted húsvétra.
Masszi- Rigó CsillaFelrobbantottuk a húsvéti cukiságbombát - Itt vannak a legaranyosabb receptek...
Kiscsibék tojásból, nyuszisler, bárányka és társaik - itt vannak a legcukibb receptek húsvétra. A gyerekek imádni fogják őket!
Nosaltyvia: nosalty.hu