Nos, a kutatók ismét azt mondják, hogy a tojás igenis előnyös. Úgy tűnik ugyanis, hogy ezek a gyakran kritizált koleszterinforrások talán még az eddig gondoltnál is jobban támogathatják az agyműködést.

A San Diego-i Kaliforniai Egyetem kutatói felfedezték, hogy az idősebb nők, akik rendszeresen fogyasztanak tojást, kisebb mértékű memóriavesztésről számolnak be, de az agyuk végrehajtó funkcióiban is lassabb hanyatlást tapasztalhatnak. Ez az eredmény újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a tojások valójában előnyösek lehetnek a kognitív egészség szempontjából – bizonyos csoportoknál legalábbis mindenképpen.
A Nutrients című folyóiratban megjelent tanulmány 890, 55 év feletti felnőtt adatait vizsgálta, akik a kaliforniai Rancho Bernardo tanulmány résztvevői voltak.
Az alanyok 1988 és 1991 között vezették a tojásfogyasztásukról szóló feljegyzéseiket, majd 1992 és 1996 között egy sor kognitív tesztet végeztek el. Ezek a tesztek az általános kognitív képességeket, a végrehajtó funkciókat és a szemantikus memóriát mérték.
A kutatók, amikor nemek szerint elemezték az adatokat, azt találták, hogy a nők között azok, akik több tojást ettek hetente, kisebb mértékű hanyatlást tapasztaltak a kategóriafluencia-teszt pontszámaiban a négyéves időszak során. (Ez a teszt a verbális képességeket és a végrehajtó funkciókat méri.) Ez az összefüggés még akkor is megmaradt, amikor figyelembe vették az életkort, az iskolázottságot, az életmódbeli szokásokat, a koleszterinszintet, valamint az alanyok kalória- és fehérjebevitelét.
A kutatók szerint az idősebb nők számára a „varázsszám” heti öt tojás, ez a mennyiség már segíthet megelőzni a kognitív hanyatlást.
Ezzel szemben a férfiak esetében nem találtak jelentős összefüggést a tojásfogyasztás és az agyi változások között. A tanulmány egyik vezető szakértője, Kritz-Silverstein szerint ez a nemek közötti különbség érdekes, és további kutatásokat igényel.
Bár a pontos ok, ami miatt a tojások kedvezően hatnak a kognitív egészségre, nem teljesen tisztázott, a szakértők ígéretes nyomokra bukkantak. Az olyan, tojásokban bőven megtalálható tápanyagok, mint a kolin, lutein és zeaxantin, már a korábbi kutatások szerint is előnyösek az agy egészségére. Emellett a tojásban található kiváló minőségű fehérje szintén segíthet az idegsejtek szerkezetének és működésének megőrzésében.
Ráadásul, bár a tojás is tartalmaz étrendi koleszterint, a hússal ellentétben viszonylag alacsony a káros telített zsírtartalma.
Ez lehetővé teszi, hogy kognitív előnyöket nyújtson anélkül, hogy a magas koleszterintartalmú ételekhez kapcsolt negatív hatásokat is magával hozná. A kutatók azt is megjegyezték, hogy a tojás viszonylag megfizethető és könnyen elérhető, így olcsó módja lehet az agy számára fontos tápanyagok bevitelének.
Ez természetesen egy megfigyeléses tanulmány volt, tehát további kutatások szükségesek ahhoz, hogy egy ok-okozati összefüggést lehessen megállapítani. Az eredmények azonban hozzátesznek a már elérhető bizonyítékokhoz, amelyek szerint a tojást közel sem kellene szigorúan korlátozni az étrendben, különösen az idősebb felnőttek körében.
Még több egészség:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!