Általában az íz a legfontosabb tényező, ha arról van szó, hogy egy étel jó-e vagy sem. Ha azonban az ízek már a helyükön vannak, egyéb szempontokkal is tudsz foglalkozni. Például a tálalással, hogy ne csak finom, de egyenesen nagyszerű tányérral kápráztasd el szeretteidet. Vegyük például a kedvenc édesburgonyapüré-recepted. Biztosan nagyon finom, de valljuk be, a püré nem épp a legesztétikusabban tálalható étel (és itt bevillannak a menzás emlékek). Mivel először a szemünkkel eszünk, a teljes körű élményért fontos, hogy vizuálisan is vonzó legyen az étel. Ezért mi azt ajánljuk, hogy a megszokott tányért cseréld le valami szokatlanra...például egy fél narancshéjra, így olyan lesz az édesburgonyapüré, minta egy Michelin-csillagos étteremben szolgálták volna föl!
A felfokozott látványon túl a narancshéjban történő tálalás az édesburgonyapüré ízének komplexitását is növeli. Mivel a citrusfélék héja bővelkedik illóolajokban, a színes héj képes friss és virágos illatot kölcsönözni a batátának. Ráadásul a narancsos pohárkák ízét enyhén át is veheti a töltelék, így a pikáns héj élénkséget biztosít, míg a gyümölcs keserű maghéjának maradványai az édesburgonya édességét egyensúlyozzák ki.
Hogyan készítsd el az édesburgonyával töltött citrusos pohárkákat?
A kiválasztott narancs fajtától függetlenül a gyümölcsöknek frissnek, keménynek és zúzódásoktól mentesnek kell lennie, és érdemes kezeletlen héjút választani erre a célra. Alapos mosás után vágd félbe a gyümölcsöt, majd egy kanállal kapard ki a gyümölcshúst. Ha nagyobb citruspohárkákat szeretnél készíteni, akkor az egész narancs egyharmadát vágd csak le, és így kapard ki a lédús belsejét.
A wow-hatás érdekében bátran faragj mintákat a héjba.
Érdemes emellett a narancs csücskét is levágni, hogy stabil talapzaton álljon az édesburgonyával töltött pohárka. Ezután tedd a gyümölcsöt egy tepsibe, és töltsd meg édesburgonyapürével.
Mind az édesburgonyának, mind a narancsnak vannak cukros aromái, ami azt jelenti, hogy a püré készítésekor előnyös lehet ezt a tulajdonságot hangsúlyozni. Keverj bele juharszirupot, díszítsd kandírozott pekándióval, sőt, akár egy brûlée-s feltét is kiegészítheti az ízprofilokat, miközben megbolondítja az egész kompozíciót. Természetesen az édesen fanyar narancsos pohárkák jó alapot adhatnak a sós recepteknek, például, ha az édesburgonyapürét fokhagymával gazdagítod.
Bárhogy is ízesíted az ételed, az édesburgonyával töltött narancsos pohárkák csak egy gyors sütést igényelnek, mielőtt készen állnak arra, hogy lenyűgözzék a vacsoravendégeidet. Ráadásul nemcsak édesburgonyapürével, de krumplipürével vagy más ételekkel is megtöltheted a citrushéjakat a fine dining élmény érdekében.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket a főzési praktikákat is érdemes ellesni!