A Tasty gyűjtésében most néhány olyan titkos hozzávalót vagy csavart mutatunk, amiktől az átlagos és sokak által kedvelt ételek fenomenálisak lesznek. Nem kell különleges, drága vagy nehezen beszerezhető dolgokra gondolni, a legtöbb titkos trükk pofonegyszerű, és mégis működik.
Tárkonyos sültkrumpli
Legyen az házi vagy fagyasztott változat, ha a kész szalmakrumplit megszórjuk egy kevés szárított tárkonnyal – úgy hogy csak épp átjárja a fűszer aromája, de ne kerüljön minden egyes krumplidarabra a zöldfűszerből – , ellenállhatatlan aromát adunk neki. Az emberek csak találgatnak majd, hogy vajon mitől ennyire finom a krumplink, pedig nincs is rajra plusz sós fűszerkeverék vagy szósz, mégis ízesebb a megszokottnál.
Szerecsendió – nem csak krumplira
Azt a legtöbben tudják, hogy a krumplipüré akkor lesz igazán finom, ha reszelünk bele egy kevés szerecsendiót is, de az amerikaiak kedvenc komfort étele, a mac&cheese is sokkal finomabb lesz tőle, sőt, tegyük bátran tejszínes, sós mártásokba, levesekbe és sajtos-tejszínes húsokhoz.
Római kömény – mindenbe?
Vannak, akik ki tudnak futni a világból az íze miatt, de ha jól használjuk, azaz egészen keveset adunk hozzá az ételekhez – mártásokba, húsos egytálételekbe, sült szaftos húsokhoz, sült zöldségekbe –, akkor nem fogja elnyomni és feltétlenül közel-keleti ízvilágúvá tenni a fogásokat, csak inkább melegséget, mélységet ad az ízeknek. Érdemes a téli krémlevesnél is egy késhegynyit használni belőle, nem fogjuk megbánni.
Rizsecet – a szójaszósz mellé
Vannak, akik akkor is tesznek egy kevés rizsecetet az ázsiai ételekbe, ha a recept külön nem ajánlja a használatát, és esküsznek arra, hogy pont a hiányzó savasságot adja meg az ételeknek, amitől a szójaszósz sós íze még jobban kidomborodik, de nem lesz savanyú tőle a sült tészta vagy rizs.
Balzsamecet – mindenbe?
Ahogy a rizsecet elmélyíti az ízeket, a balzsamecetet is sokkal többször használhatjuk, minthogy csak salátaöntetet készítünk vele. Tegyük szószokba, mártásokba, levesbe, sőt akár desszertekbe is: elmélyíti, harmonizálja az ízeket, ha valami túl édes lenne, anélkül ad pluszt hozzá, hogy savanyúvá tenné a süteményt, krémet. Ne féljünk tőle!
Karamellizált hagyma – bármikor!
Az már elég széles körben ismert dolog, hogy a karamellizált hagyma tényleg csodálatos eleme lehet bármilyen ételnek, legyen szó levesről, húsokról, már kész fogások kiegészítéséről. Tehetjük hamburgerbe, adhatjuk a krémleveshez a krutonok vagy levesgyöngyök mellé, tehetjük a párolt rizsre vagy épp krumplira. Édes-sós, mély ízű finomság, amit akár nagyobb tételben előre elkészítve a hűtőben egy jól záródó üvegben is tárolhatunk – egy hétig eláll, ha figyelünk arra, hogy csak tiszta evőeszközzel nyúlunk az üvegbe, és gondosan visszazárjuk minden felhasználás után.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További tippek: