6 titkos hozzávaló, ami új szintre emeli a kedvenc ételeinket

Biztos mindenki törte már a fejét azon, vajon mitől lesz sokkal finomabb egy-egy jól ismert étel, ha egy bizonyos helyen vagy személy által elkészítve esszük. Ha ismerünk olyat, akinek messze földön híres a rakott krumplija, húslevese vagy pörköltje, rakott tésztája, a legtöbbször kiderül, hogy van valamilyen csavar, különleges hozzávaló vagy elkészítési mód a receptben.

A Tasty gyűjtésében most néhány olyan titkos hozzávalót vagy csavart mutatunk, amiktől az átlagos és sokak által kedvelt ételek fenomenálisak lesznek. Nem kell különleges, drága vagy nehezen beszerezhető dolgokra gondolni, a legtöbb titkos trükk pofonegyszerű, és mégis működik.

Titkos hozzávalók, amik új szintre emelik a kedvenc ételeinket

Tárkonyos sültkrumpli

Legyen az házi vagy fagyasztott változat, ha a kész szalmakrumplit megszórjuk egy kevés szárított tárkonnyal – úgy hogy csak épp átjárja a fűszer aromája, de ne kerüljön minden egyes krumplidarabra a zöldfűszerből – , ellenállhatatlan aromát adunk neki. Az emberek csak találgatnak majd, hogy vajon mitől ennyire finom a krumplink, pedig nincs is rajra plusz sós fűszerkeverék vagy szósz, mégis ízesebb a megszokottnál.

Szerecsendió – nem csak krumplira

Azt a legtöbben tudják, hogy a krumplipüré akkor lesz igazán finom, ha reszelünk bele egy kevés szerecsendiót is, de az amerikaiak kedvenc komfort étele, a mac&cheese is sokkal finomabb lesz tőle, sőt, tegyük bátran tejszínes, sós mártásokba, levesekbe és sajtos-tejszínes húsokhoz.

Római kömény – mindenbe?

Vannak, akik ki tudnak futni a világból az íze miatt, de ha jól használjuk, azaz egészen keveset adunk hozzá az ételekhez – mártásokba, húsos egytálételekbe, sült szaftos húsokhoz, sült zöldségekbe –, akkor nem fogja elnyomni és feltétlenül közel-keleti ízvilágúvá tenni a fogásokat, csak inkább melegséget, mélységet ad az ízeknek. Érdemes a téli krémlevesnél is egy késhegynyit használni belőle, nem fogjuk megbánni.

Rizsecet – a szójaszósz mellé

Vannak, akik akkor is tesznek egy kevés rizsecetet az ázsiai ételekbe, ha a recept külön nem ajánlja a használatát, és esküsznek arra, hogy pont a hiányzó savasságot adja meg az ételeknek, amitől a szójaszósz sós íze még jobban kidomborodik, de nem lesz savanyú tőle a sült tészta vagy rizs.

Balzsamecet – mindenbe?

Ahogy a rizsecet elmélyíti az ízeket, a balzsamecetet is sokkal többször használhatjuk, minthogy csak salátaöntetet készítünk vele. Tegyük szószokba, mártásokba, levesbe, sőt akár desszertekbe is: elmélyíti, harmonizálja az ízeket, ha valami túl édes lenne, anélkül ad pluszt hozzá, hogy savanyúvá tenné a süteményt, krémet. Ne féljünk tőle!

Balzsamos lilahagyma-lekvár

Ez a hagymalekvár szuper kiegészítője lehet sajttálaknak vagy különféle húsételeknek. Íze édeskés és sós egyszerre, a balzsamecettől pedig kellemesen pikáns.  

Teriyaki padlizsán

A teriyaki az egyik legnépszerűbb japán máz, amivel mindenféle húst, halat és zöldséget remekül párosíthatunk. Mi most padlizsánnal készítettünk el, ami nem csak finom és laktató, ...

Szerecsendiós sárgaborsó-krémleves

Sokan nem kedvelik a sárgaborsót, aminek valószínű okai a hajdani, iskolai menzás emlékekben keresendő. Viszont ha finoman elkészítjük, újra a rajongóivá válhatunk. Hűvösebb őszi ...

Karamellizált hagyma – bármikor!

Az már elég széles körben ismert dolog, hogy a karamellizált hagyma tényleg csodálatos eleme lehet bármilyen ételnek, legyen szó levesről, húsokról, már kész fogások kiegészítéséről. Tehetjük hamburgerbe, adhatjuk a krémleveshez a krutonok vagy levesgyöngyök mellé, tehetjük a párolt rizsre vagy épp krumplira. Édes-sós, mély ízű finomság, amit akár nagyobb tételben előre elkészítve a hűtőben egy jól záródó üvegben is tárolhatunk – egy hétig eláll, ha figyelünk arra, hogy csak tiszta evőeszközzel nyúlunk az üvegbe, és gondosan visszazárjuk minden felhasználás után.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További tippek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...