6 titkos hozzávaló, ami új szintre emeli a kedvenc ételeinket

Biztos mindenki törte már a fejét azon, vajon mitől lesz sokkal finomabb egy-egy jól ismert étel, ha egy bizonyos helyen vagy személy által elkészítve esszük. Ha ismerünk olyat, akinek messze földön híres a rakott krumplija, húslevese vagy pörköltje, rakott tésztája, a legtöbbször kiderül, hogy van valamilyen csavar, különleges hozzávaló vagy elkészítési mód a receptben.

A Tasty gyűjtésében most néhány olyan titkos hozzávalót vagy csavart mutatunk, amiktől az átlagos és sokak által kedvelt ételek fenomenálisak lesznek. Nem kell különleges, drága vagy nehezen beszerezhető dolgokra gondolni, a legtöbb titkos trükk pofonegyszerű, és mégis működik.

Titkos hozzávalók, amik új szintre emelik a kedvenc ételeinket

Tárkonyos sültkrumpli

Legyen az házi vagy fagyasztott változat, ha a kész szalmakrumplit megszórjuk egy kevés szárított tárkonnyal – úgy hogy csak épp átjárja a fűszer aromája, de ne kerüljön minden egyes krumplidarabra a zöldfűszerből – , ellenállhatatlan aromát adunk neki. Az emberek csak találgatnak majd, hogy vajon mitől ennyire finom a krumplink, pedig nincs is rajra plusz sós fűszerkeverék vagy szósz, mégis ízesebb a megszokottnál.

Szerecsendió – nem csak krumplira

Azt a legtöbben tudják, hogy a krumplipüré akkor lesz igazán finom, ha reszelünk bele egy kevés szerecsendiót is, de az amerikaiak kedvenc komfort étele, a mac&cheese is sokkal finomabb lesz tőle, sőt, tegyük bátran tejszínes, sós mártásokba, levesekbe és sajtos-tejszínes húsokhoz.

Római kömény – mindenbe?

Vannak, akik ki tudnak futni a világból az íze miatt, de ha jól használjuk, azaz egészen keveset adunk hozzá az ételekhez – mártásokba, húsos egytálételekbe, sült szaftos húsokhoz, sült zöldségekbe –, akkor nem fogja elnyomni és feltétlenül közel-keleti ízvilágúvá tenni a fogásokat, csak inkább melegséget, mélységet ad az ízeknek. Érdemes a téli krémlevesnél is egy késhegynyit használni belőle, nem fogjuk megbánni.

Rizsecet – a szójaszósz mellé

Vannak, akik akkor is tesznek egy kevés rizsecetet az ázsiai ételekbe, ha a recept külön nem ajánlja a használatát, és esküsznek arra, hogy pont a hiányzó savasságot adja meg az ételeknek, amitől a szójaszósz sós íze még jobban kidomborodik, de nem lesz savanyú tőle a sült tészta vagy rizs.

Balzsamecet – mindenbe?

Ahogy a rizsecet elmélyíti az ízeket, a balzsamecetet is sokkal többször használhatjuk, minthogy csak salátaöntetet készítünk vele. Tegyük szószokba, mártásokba, levesbe, sőt akár desszertekbe is: elmélyíti, harmonizálja az ízeket, ha valami túl édes lenne, anélkül ad pluszt hozzá, hogy savanyúvá tenné a süteményt, krémet. Ne féljünk tőle!

Balzsamos lilahagyma-lekvár

Ez a hagymalekvár szuper kiegészítője lehet sajttálaknak vagy különféle húsételeknek. Íze édeskés és sós egyszerre, a balzsamecettől pedig kellemesen pikáns.  

Teriyaki padlizsán

A teriyaki az egyik legnépszerűbb japán máz, amivel mindenféle húst, halat és zöldséget remekül párosíthatunk. Mi most padlizsánnal készítettünk el, ami nem csak finom és laktató, ...

Szerecsendiós sárgaborsó-krémleves

Sokan nem kedvelik a sárgaborsót, aminek valószínű okai a hajdani, iskolai menzás emlékekben keresendő. Viszont ha finoman elkészítjük, újra a rajongóivá válhatunk. Hűvösebb őszi ...

Karamellizált hagyma – bármikor!

Az már elég széles körben ismert dolog, hogy a karamellizált hagyma tényleg csodálatos eleme lehet bármilyen ételnek, legyen szó levesről, húsokról, már kész fogások kiegészítéséről. Tehetjük hamburgerbe, adhatjuk a krémleveshez a krutonok vagy levesgyöngyök mellé, tehetjük a párolt rizsre vagy épp krumplira. Édes-sós, mély ízű finomság, amit akár nagyobb tételben előre elkészítve a hűtőben egy jól záródó üvegben is tárolhatunk – egy hétig eláll, ha figyelünk arra, hogy csak tiszta evőeszközzel nyúlunk az üvegbe, és gondosan visszazárjuk minden felhasználás után.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További tippek:

Legújabb receptek

Medvehagymapesztós tészta

Aki egyszer kipróbálja a sajátkészítésű medvehagymapesztót, garantáltan minden évben várni fogja a medvehagymaszezont. Egy ösztönös, természetközeli ízélmény, amely a ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!