Az öntöttvas serpenyőknek igazi kultusza van, és ez nem véletlen. Rengetegféle fogást el lehet bennük készíteni a rántottától a desszertig, a bennük készült ételek ízletesebbek, a tapadásmentes serpenyőkkel ellentétben semmilyen káros anyag sem szabadul fel belőlük, és megfelelő bánásmód mellett akár egy életen át használhatóak. A tisztításuk azonban némileg trükkös. Az interneten rengeteg tippet lehet találni, hogyan tartsd tisztán az öntöttvas serpenyőt úgy, hogy a rajta kialakult védőréteget közben ne távolítsd el. Tilos például az öntöttvas serpenyőket mosogatógépbe tenni vagy hosszú ideig áztatni. Érdemesebb inkább a tisztítószerek helyett egy zöldséghez nyúlnod!
A tiszta öntöttvas serpenyő kulcsa a burgonya
Igen, jól olvastad. Ez az olcsó zöldség ugyanis tele van oxálsavval, amely reakcióba lép a vasoxiddal (más néven rozsdával) és a kemény ételmaradékokkal, és feloldja azokat. Sőt, ha édesburgonyát használsz, az még jobb (bár borsosabb áron kapható).
Az édesburgonya ugyanis magasabb oxálsav-koncentrációval büszkélkedhet, így még hatékonyabb lehet erre a célra.
Akárhogy is, így nem kell feleslegesen pénzt költened a tisztítószerekre, és a durva vegyszerek helyett teljesen ártalmatlan módon tarthatod tisztán az öntöttvas edényedet.
Készítsd el ezeket a finomságokat a makulátlan serpenyőben:
A krumpli igazi öntöttvasserpenyő-tisztító csodaszer
Bármennyire is hatékony azonban a burgonya, az aktiválásához egy fontos lépést nem szabad kihagynod: széltében félbe kell vágni. Ez lehetővé teszi, hogy nagyobb nyomást gyakorolj a serpenyőre tisztítás közben, plusz valamilyen más anyagot is tudsz rá tenni a hatékonyabb és gyorsabb munkához.
Például szórhatsz rá egy kevés sót, ami gyengéd dörzsanyagként segít a rozsdás vagy megégett darabok eltávolításában.
Ezeket a fogásokat is próbáld ki:
Alternatív megoldásként először szórj sót a serpenyőre, majd dörzsöld át vele a burgonyát. Ha valami kíméletesebbet szeretnél használni, akkor elő a szódabikarbónával (amely segít megszabadulni a kellemetlen ízektől és szagoktól) vagy egy kis mosogatószert is cseppenthetsz rá.
Ha azt veszed észre, hogy a tisztítóeszközöd (értsd: a burgonya belseje) kiszárad vagy sós lesz, egyszerűen vágj le egy kicsit belőle, és folytasd tovább a procedúrát. Amikor már elégedett vagy a serpenyőd állapotával, öblítsd le vízzel, és azonnal szárítsd meg egy törölközővel, hogy megakadályozd a rozsdásodás kialakulását. Ha teheted, próbáld meg közvetlenül a használat után megtisztítani az öntöttvasat (amint eléggé lehűlt ahhoz, hogy hozzáérj), és soha többé nem kell aggódnod a makacs ételfoltok megtapadása miatt.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több furfangos konyhai tipp vár rád: