Íme a zöldség, amitől újra ragyogni fog az öntöttvas serpenyőd

Az öntöttvas serpenyők megbízható harcostársak a konyhában, azonban némi extra törődésre van szükségük. Napi Tippünkből kiderül, melyik olcsó zöldséggel tudod makulátlanná varázsolni a saját öntöttvas serpenyődet!

Az öntöttvas serpenyőknek igazi kultusza van, és ez nem véletlen. Rengetegféle fogást el lehet bennük készíteni a rántottától a desszertig, a bennük készült ételek ízletesebbek, a tapadásmentes serpenyőkkel ellentétben semmilyen káros anyag sem szabadul fel belőlük, és megfelelő bánásmód mellett akár egy életen át használhatóak. A tisztításuk azonban némileg trükkös. Az interneten rengeteg tippet lehet találni, hogyan tartsd tisztán az öntöttvas serpenyőt úgy, hogy a rajta kialakult védőréteget közben ne távolítsd el. Tilos például az öntöttvas serpenyőket mosogatógépbe tenni vagy hosszú ideig áztatni. Érdemesebb inkább a tisztítószerek helyett egy zöldséghez nyúlnod!

Íme a zöldség, amitől újra ragyogni fog az öntött vas serpenyőd

A tiszta öntöttvas serpenyő kulcsa a burgonya

Igen, jól olvastad. Ez az olcsó zöldség ugyanis tele van oxálsavval, amely reakcióba lép a vasoxiddal (más néven rozsdával) és a kemény ételmaradékokkal, és feloldja azokat. Sőt, ha édesburgonyát használsz, az még jobb (bár borsosabb áron kapható).

Az édesburgonya ugyanis magasabb oxálsav-koncentrációval büszkélkedhet, így még hatékonyabb lehet erre a célra.

Akárhogy is, így nem kell feleslegesen pénzt költened a tisztítószerekre, és a durva vegyszerek helyett teljesen ártalmatlan módon tarthatod tisztán az öntöttvas edényedet.

Készítsd el ezeket a finomságokat a makulátlan serpenyőben:

A krumpli igazi öntöttvasserpenyő-tisztító csodaszer

Bármennyire is hatékony azonban a burgonya, az aktiválásához egy fontos lépést nem szabad kihagynod: széltében félbe kell vágni. Ez lehetővé teszi, hogy nagyobb nyomást gyakorolj a serpenyőre tisztítás közben, plusz valamilyen más anyagot is tudsz rá tenni a hatékonyabb és gyorsabb munkához.

Például szórhatsz rá egy kevés sót, ami gyengéd dörzsanyagként segít a rozsdás vagy megégett darabok eltávolításában.

Ezeket a fogásokat is próbáld ki:

Serpenyős pásztortarhonya

A pásztortarhonya lehetne akár a magyar paella is, ha az elkészítési módját vesszük alapon! No, de kár lenne itt hasonlítgatni bármihez is, ezt a nagyon régi pásztor receptet, ...

Alternatív megoldásként először szórj sót a serpenyőre, majd dörzsöld át vele a burgonyát. Ha valami kíméletesebbet szeretnél használni, akkor elő a szódabikarbónával (amely segít megszabadulni a kellemetlen ízektől és szagoktól) vagy egy kis mosogatószert is cseppenthetsz rá.

Ha azt veszed észre, hogy a tisztítóeszközöd (értsd: a burgonya belseje) kiszárad vagy sós lesz, egyszerűen vágj le egy kicsit belőle, és folytasd tovább a procedúrát. Amikor már elégedett vagy a serpenyőd állapotával, öblítsd le vízzel, és azonnal szárítsd meg egy törölközővel, hogy megakadályozd a rozsdásodás kialakulását. Ha teheted, próbáld meg közvetlenül a használat után megtisztítani az öntöttvasat (amint eléggé lehűlt ahhoz, hogy hozzáérj), és soha többé nem kell aggódnod a makacs ételfoltok megtapadása miatt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több furfangos konyhai tipp vár rád:

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű tonhalas tészta

Nem kell túlgondolni egy gyors hétköznapi vacsorát vagy ebédet: ha tonhalas tésztát készítünk, biztosan minden éhes száj hamar boldogan elhallgat majd. Egyszerű alapanyagokból ...

Almakompót cukormentesen

Az almakompótot az év minden napján tudnánk enni, de a téli ünnepi időszakban kimondottan jól párosítható a sült kacsával, vagy más ünnepi ételekkel is. Ősszel készíthetjük ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...