Íme a zöldség, amitől újra ragyogni fog az öntöttvas serpenyőd

Az öntöttvas serpenyők megbízható harcostársak a konyhában, azonban némi extra törődésre van szükségük. Napi Tippünkből kiderül, melyik olcsó zöldséggel tudod makulátlanná varázsolni a saját öntöttvas serpenyődet!

Az öntöttvas serpenyőknek igazi kultusza van, és ez nem véletlen. Rengetegféle fogást el lehet bennük készíteni a rántottától a desszertig, a bennük készült ételek ízletesebbek, a tapadásmentes serpenyőkkel ellentétben semmilyen káros anyag sem szabadul fel belőlük, és megfelelő bánásmód mellett akár egy életen át használhatóak. A tisztításuk azonban némileg trükkös. Az interneten rengeteg tippet lehet találni, hogyan tartsd tisztán az öntöttvas serpenyőt úgy, hogy a rajta kialakult védőréteget közben ne távolítsd el. Tilos például az öntöttvas serpenyőket mosogatógépbe tenni vagy hosszú ideig áztatni. Érdemesebb inkább a tisztítószerek helyett egy zöldséghez nyúlnod!

Íme a zöldség, amitől újra ragyogni fog az öntött vas serpenyőd

A tiszta öntöttvas serpenyő kulcsa a burgonya

Igen, jól olvastad. Ez az olcsó zöldség ugyanis tele van oxálsavval, amely reakcióba lép a vasoxiddal (más néven rozsdával) és a kemény ételmaradékokkal, és feloldja azokat. Sőt, ha édesburgonyát használsz, az még jobb (bár borsosabb áron kapható).

Az édesburgonya ugyanis magasabb oxálsav-koncentrációval büszkélkedhet, így még hatékonyabb lehet erre a célra.

Akárhogy is, így nem kell feleslegesen pénzt költened a tisztítószerekre, és a durva vegyszerek helyett teljesen ártalmatlan módon tarthatod tisztán az öntöttvas edényedet.

Készítsd el ezeket a finomságokat a makulátlan serpenyőben:

A krumpli igazi öntöttvasserpenyő-tisztító csodaszer

Bármennyire is hatékony azonban a burgonya, az aktiválásához egy fontos lépést nem szabad kihagynod: széltében félbe kell vágni. Ez lehetővé teszi, hogy nagyobb nyomást gyakorolj a serpenyőre tisztítás közben, plusz valamilyen más anyagot is tudsz rá tenni a hatékonyabb és gyorsabb munkához.

Például szórhatsz rá egy kevés sót, ami gyengéd dörzsanyagként segít a rozsdás vagy megégett darabok eltávolításában.

Ezeket a fogásokat is próbáld ki:

Alternatív megoldásként először szórj sót a serpenyőre, majd dörzsöld át vele a burgonyát. Ha valami kíméletesebbet szeretnél használni, akkor elő a szódabikarbónával (amely segít megszabadulni a kellemetlen ízektől és szagoktól) vagy egy kis mosogatószert is cseppenthetsz rá.

Ha azt veszed észre, hogy a tisztítóeszközöd (értsd: a burgonya belseje) kiszárad vagy sós lesz, egyszerűen vágj le egy kicsit belőle, és folytasd tovább a procedúrát. Amikor már elégedett vagy a serpenyőd állapotával, öblítsd le vízzel, és azonnal szárítsd meg egy törölközővel, hogy megakadályozd a rozsdásodás kialakulását. Ha teheted, próbáld meg közvetlenül a használat után megtisztítani az öntöttvasat (amint eléggé lehűlt ahhoz, hogy hozzáérj), és soha többé nem kell aggódnod a makacs ételfoltok megtapadása miatt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több furfangos konyhai tipp vár rád:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, ami idén júliusban biztosan az új kedvenced lesz

A nyár derekán járunk, most tényleg minden összesűrűsödik: kánikula, fesztiválok, nyaralási tervek, iskolaszünet, utazás, szabadságolás és a szezon összes friss és zsenge alapanyaga a nyakunkon! Zöldborsó, spenót, sóska, dinnye, cukkini, meggy, cseresznye, paradicsom, paprika, barack és kukorica vár rátok, és megannyi ezekből készült finomság! A legszebb júliusi receptek, alant: