Ezt az 5 ételt edd gyakrabban, ha szép arcbőrt szeretnél, és akár éveket is letagadhatsz

Akadnak köztük olyan alapanyagok is, amelyekről eddig mi is azt hittük, hogy csak rontanak a bőrünk állapotán.

A tökéletes bőr sokak vágya, hiszen az arcunk az, amit nap mint nap a világ elé tárunk. Hogy ezt elérjük, többféle módszerhez, illetve ezek kombinációihoz fordulhatunk: járhatunk rendszeresen kozmetikushoz, különböző arckezelésekre, kialakíthatunk egy soklépéses arcápolási rutint krémekkel, szérumokkal, illetve pakolásokkal, és még sorolhatnánk. Ezek mellett viszont hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról az igazságról, hogy a bőrápolás belülről kezdődik.

Ezt az 5 ételt edd gyakrabban,ha szép arcbőrt szeretnél: éveket is letagadhatsz tőlük

Sokat számít az, hogy mennyi vizet fogyasztunk naponta, de legalább ilyen fontos az is, hogy mit eszünk. Ahogy egyes ételek, például a túl zsíros, túl fűszeres vagy túlságosan feldolgozott ételek bőrproblémákat okozhatnak, addig más alapanyagok szebbé tehetik a bőrképünket.

Carolina Schneider, a Daily Harvest táplálkozási tanácsadója, Dr. Macrene Alexiades, kettős szakorvosi vizsgával rendelkező bőrgyógyász és a New York-i Dermatology and Laser Surgery Center alapítója, valamint Holiday Durham regisztrált dietetikus most felsorolja, hogy mely ételekből érdemes többet fogyasztani, ha mi is szép arcbőrt szeretnénk.

Nézzünk néhány alapvetést!

A cinkben gazdag ételek, mint a tökmag, a lencse, a bab és a kesudió, támogatják a bőr egészségét azáltal, hogy szabályozzák a faggyútermelést és csökkentik a gyulladást. A cinkben gazdag ételek különösen hasznosak lehetnek a hormonális egyensúlyhiány kezelésében, hiszen ez gyakran irritálja a bőrt. A cink emellett szerepet játszik a faggyútermelés szabályozásában, mivel csökkenti a férfi hormonok (androgének) mennyiségét. (Ezek a hormonok hozzájárulhatnak az aknéhoz és a zsíros bőrhöz.)

Az elszíneződést és a hegesedést is pozitív irányban befolyásolhatják az általunk fogyasztott ételek, különösen azok, amelyek gazdagok antioxidánsokban, fehérjében és C-vitaminban.

Ilyen például a málna, a kelkáposzta, a spenót, a brokkoli és a sárgarépa – ezek csökkentik az oxidatív stresszt, amely a bőrpigmentációs rendellenességekhez, például a melazmához kapcsolódik.

Most pedig nézzük azt az öt alapanyagot, amelyek több szempontból is előnyösek, ha szép arcbőrre vágyunk.

A legjobb ételek a szép arcbőrért

A zsíros halak – mint a lazac és a szardínia – tele vannak gyulladáscsökkentő összetevőkkel. De gazdagok omega-3 zsírsavakban is, amelyek szerepet játszanak a bőr lipidgátjának fenntartásában, ami elengedhetetlen lehet a hidratáltság és a környezeti károk elleni védelem szempontjából.

Nemcsak finom és sokoldalú, a paradicsom fogyasztása javíthatja a bőr textúráját is. A paradicsomban található likopinról bebizonyosodott, hogy javítja a bőr textúráját és minőségét. Köztudott, hogy a testünk hajlamos az oxidatív stresszre, amelyet az antioxidánsok egyensúlyhiánya okoz – itt jön a képbe a likopin, ami csökkentheti a fizikai mellékhatásokat és javíthatja a bőr általános egészségét.

Finom ételekkel szépülhetünk

A halakhoz hasonlóan a dió is gazdag omega-3 zsírsavakban és cinkben, amelyek mindegyike kulcsfontosságú a bőr egészsége szempontjából. Az omega-3 zsírsavak segíthetnek fenntartani a bőr nedvességgátját, míg a cink fontos a bőr gyógyulása szempontjából. Sokan mondják, hogy a magvaktól és a dióféléktől pattanások jelennek meg rajtuk, pedig ezek valójában jó zsírok. Ha ízesített, sózott, fűszerezett változatot fogyasztunk belőle, az viszont tényleg rossz hatással lehet a bőrünkre.

A szervezetben rengeteg kollagén található, aminek a termelését mi is fokozhatjuk, ha C-vitaminban gazdag ételeket fogyasztunk. A kaliforniai paprika például remek választás, hiszen elképesztően magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik. Emellett a benne található karotinoidok, például a béta-karotin, szintén segítenek megvédeni a bőrt a napsugárzás okozta károktól, így a bőr egészségesebb és élettel telibb lesz.

A tápanyagban gazdag ételek nemcsak a tiszta bőr elérésében segítenek, hanem meg is védhetik a bőrt a káros környezeti hatásoktól. A napraforgómag például tele van E-vitaminnal, egy erős antioxidánssal, ami segíthet megvédeni a bőrt, például a napsütés káros hatásaival szemben, miközben támogatja a bőr gyógyulását és regenerációját.

Forrásunk volt.


Még több szépségápolás:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...