A tökéletes bőr sokak vágya, hiszen az arcunk az, amit nap mint nap a világ elé tárunk. Hogy ezt elérjük, többféle módszerhez, illetve ezek kombinációihoz fordulhatunk: járhatunk rendszeresen kozmetikushoz, különböző arckezelésekre, kialakíthatunk egy soklépéses arcápolási rutint krémekkel, szérumokkal, illetve pakolásokkal, és még sorolhatnánk. Ezek mellett viszont hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról az igazságról, hogy a bőrápolás belülről kezdődik.
Sokat számít az, hogy mennyi vizet fogyasztunk naponta, de legalább ilyen fontos az is, hogy mit eszünk. Ahogy egyes ételek, például a túl zsíros, túl fűszeres vagy túlságosan feldolgozott ételek bőrproblémákat okozhatnak, addig más alapanyagok szebbé tehetik a bőrképünket.
Carolina Schneider, a Daily Harvest táplálkozási tanácsadója, Dr. Macrene Alexiades, kettős szakorvosi vizsgával rendelkező bőrgyógyász és a New York-i Dermatology and Laser Surgery Center alapítója, valamint Holiday Durham regisztrált dietetikus most felsorolja, hogy mely ételekből érdemes többet fogyasztani, ha mi is szép arcbőrt szeretnénk.
Nézzünk néhány alapvetést!
A cinkben gazdag ételek, mint a tökmag, a lencse, a bab és a kesudió, támogatják a bőr egészségét azáltal, hogy szabályozzák a faggyútermelést és csökkentik a gyulladást. A cinkben gazdag ételek különösen hasznosak lehetnek a hormonális egyensúlyhiány kezelésében, hiszen ez gyakran irritálja a bőrt. A cink emellett szerepet játszik a faggyútermelés szabályozásában, mivel csökkenti a férfi hormonok (androgének) mennyiségét. (Ezek a hormonok hozzájárulhatnak az aknéhoz és a zsíros bőrhöz.)
Az elszíneződést és a hegesedést is pozitív irányban befolyásolhatják az általunk fogyasztott ételek, különösen azok, amelyek gazdagok antioxidánsokban, fehérjében és C-vitaminban.
Ilyen például a málna, a kelkáposzta, a spenót, a brokkoli és a sárgarépa – ezek csökkentik az oxidatív stresszt, amely a bőrpigmentációs rendellenességekhez, például a melazmához kapcsolódik.
Most pedig nézzük azt az öt alapanyagot, amelyek több szempontból is előnyösek, ha szép arcbőrre vágyunk.
A legjobb ételek a szép arcbőrért
A zsíros halak – mint a lazac és a szardínia – tele vannak gyulladáscsökkentő összetevőkkel. De gazdagok omega-3 zsírsavakban is, amelyek szerepet játszanak a bőr lipidgátjának fenntartásában, ami elengedhetetlen lehet a hidratáltság és a környezeti károk elleni védelem szempontjából.
Nemcsak finom és sokoldalú, a paradicsom fogyasztása javíthatja a bőr textúráját is. A paradicsomban található likopinról bebizonyosodott, hogy javítja a bőr textúráját és minőségét. Köztudott, hogy a testünk hajlamos az oxidatív stresszre, amelyet az antioxidánsok egyensúlyhiánya okoz – itt jön a képbe a likopin, ami csökkentheti a fizikai mellékhatásokat és javíthatja a bőr általános egészségét.
A halakhoz hasonlóan a dió is gazdag omega-3 zsírsavakban és cinkben, amelyek mindegyike kulcsfontosságú a bőr egészsége szempontjából. Az omega-3 zsírsavak segíthetnek fenntartani a bőr nedvességgátját, míg a cink fontos a bőr gyógyulása szempontjából. Sokan mondják, hogy a magvaktól és a dióféléktől pattanások jelennek meg rajtuk, pedig ezek valójában jó zsírok. Ha ízesített, sózott, fűszerezett változatot fogyasztunk belőle, az viszont tényleg rossz hatással lehet a bőrünkre.
A szervezetben rengeteg kollagén található, aminek a termelését mi is fokozhatjuk, ha C-vitaminban gazdag ételeket fogyasztunk. A kaliforniai paprika például remek választás, hiszen elképesztően magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik. Emellett a benne található karotinoidok, például a béta-karotin, szintén segítenek megvédeni a bőrt a napsugárzás okozta károktól, így a bőr egészségesebb és élettel telibb lesz.
A tápanyagban gazdag ételek nemcsak a tiszta bőr elérésében segítenek, hanem meg is védhetik a bőrt a káros környezeti hatásoktól. A napraforgómag például tele van E-vitaminnal, egy erős antioxidánssal, ami segíthet megvédeni a bőrt, például a napsütés káros hatásaival szemben, miközben támogatja a bőr gyógyulását és regenerációját.
Még több szépségápolás: