5 tipp, hogy kíméld a szívedet az ünnepi asztalnál

Sokan az egészséges alak és a megfelelő testsúly miatt aggódunk a karácsonyi evések alatt – pedig a szívünkre is legalább ugyanekkora hangsúlyt kellene fektetnünk.

Az ünnepi szezon a legtöbb ember számára nem az egészségről és a diétáról szól – ez teljesen természetes, nincs is vele semmi baj, nem ezen a néhány napon fog múlni, mennyire bírja a strapát a szervezetünk. A szív egészsége szempontjából viszont néhány alapszabályra azért érdemes lehet figyelni, főleg azoknak, akiknek már most van problémájuk a ketyegőjükkel, vagy genetikailag hajlamosak ilyesmire.

5 tipp, hogy kíméld a szívedet az ünnepi asztalnál

Statisztikák szerint az Egyesült Államokban például hálaadás környékén megnő a szívproblémákkal kórházba kerülők száma, ez többek között a zsíros, nehéz ételek számlájára írható. Valószínűleg karácsonykor is hasonló a tendencia. Éppen ezért azoknak, akiknek egyébként is problémájuk van a szívükkel, érdemes jobban odafigyelni, mit esznek ez a pár nap alatt.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a túlevés ilyenkor sem jó taktika: bár minden ételt lehet ugyan fogyasztani, mértéket kell tartanunk.

Az alábbi öt tippet pedig érdemes lehet megfontolni:

  • Egyél otthon egészséges ételeket, mielőtt karácsonyi vagy szilveszteri buliba mész! Így kisebb az esélye annak, hogy túleszed magad az egészségtelen ételekkel.
  • Okosan válogasd a köretet! Egyél sok zöldséget, és így kevesebb hely marad a zsírosabb változatnak.
  • Ne vidd túlzásba a kóstolást főzés közben! Ilyenkor egy kisebb főétkezésnek megfelelő mennyiségű étel tud elfogyni. Ha sehogy nem tudod megállni, jó tipp lehet, ha rágózol főzés közben, így kevesebbszer kívánod meg az ételeket.
  • Aludj eleget! Nem hinnéd, de kialvatlanul, stresszesen sokkal többet eszel, mint amennyit egyébként. A stressz csökkentése amúgy is jót tesz a szívnek, így figyelj oda a mentális egészségedre is a fizikai mellett!
  • Mozogj néha! Ha úgy érzed, sokat ettél, nehéz volt az ebéd vagy a vacsora, indulj el egy kiadós sétára, és mozogd le az elfogyasztott ételeket! Így csökkented az esélyét a szív- és érrendszeri problémáknak.

Forrásunk volt.


Egészség témakörben itt találsz több cikket:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...