5 tipp, hogy kíméld a szívedet az ünnepi asztalnál

Sokan az egészséges alak és a megfelelő testsúly miatt aggódunk a karácsonyi evések alatt – pedig a szívünkre is legalább ugyanekkora hangsúlyt kellene fektetnünk.

Az ünnepi szezon a legtöbb ember számára nem az egészségről és a diétáról szól – ez teljesen természetes, nincs is vele semmi baj, nem ezen a néhány napon fog múlni, mennyire bírja a strapát a szervezetünk. A szív egészsége szempontjából viszont néhány alapszabályra azért érdemes lehet figyelni, főleg azoknak, akiknek már most van problémájuk a ketyegőjükkel, vagy genetikailag hajlamosak ilyesmire.

5 tipp, hogy kíméld a szívedet az ünnepi asztalnál

Statisztikák szerint az Egyesült Államokban például hálaadás környékén megnő a szívproblémákkal kórházba kerülők száma, ez többek között a zsíros, nehéz ételek számlájára írható. Valószínűleg karácsonykor is hasonló a tendencia. Éppen ezért azoknak, akiknek egyébként is problémájuk van a szívükkel, érdemes jobban odafigyelni, mit esznek ez a pár nap alatt.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a túlevés ilyenkor sem jó taktika: bár minden ételt lehet ugyan fogyasztani, mértéket kell tartanunk.

Az alábbi öt tippet pedig érdemes lehet megfontolni:

  • Egyél otthon egészséges ételeket, mielőtt karácsonyi vagy szilveszteri buliba mész! Így kisebb az esélye annak, hogy túleszed magad az egészségtelen ételekkel.
  • Okosan válogasd a köretet! Egyél sok zöldséget, és így kevesebb hely marad a zsírosabb változatnak.
  • Ne vidd túlzásba a kóstolást főzés közben! Ilyenkor egy kisebb főétkezésnek megfelelő mennyiségű étel tud elfogyni. Ha sehogy nem tudod megállni, jó tipp lehet, ha rágózol főzés közben, így kevesebbszer kívánod meg az ételeket.
  • Aludj eleget! Nem hinnéd, de kialvatlanul, stresszesen sokkal többet eszel, mint amennyit egyébként. A stressz csökkentése amúgy is jót tesz a szívnek, így figyelj oda a mentális egészségedre is a fizikai mellett!
  • Mozogj néha! Ha úgy érzed, sokat ettél, nehéz volt az ebéd vagy a vacsora, indulj el egy kiadós sétára, és mozogd le az elfogyasztott ételeket! Így csökkented az esélyét a szív- és érrendszeri problémáknak.

Forrásunk volt.


Egészség témakörben itt találsz több cikket:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...