Ha öröklődnek a szívproblémák a családodban, ezek a legrosszabb ételek, amiket fogyaszthatsz

A szív- és érrendszeri problémák a vezető halálokként szerepelnek a világon, de nagyobb az esélyed arra, hogy ilyenben szenvedj, ha a családban öröklődik rájuk a hajlam. Ilyenkor fokozottan érdemes figyelni arra, mit eszel, hiszen már alapból megvan a rizikófaktorod arra, hogy problémáid legyenek. Az alábbi ételeket és italokat például kerüld, ha ebben a helyzetben találtad magad.

Valószínűleg azt gondolod, nem igazán tudunk újat mutatni – a zsíros és feldolgozott ételeket érdemes kerülni, ha nem akarod, hogy szív- és érrendszeri panaszaid legyenek, ahogy egyre idősödsz. Ennyire azonban nem egyszerű a helyzet: vannak olyan ételek és italok, amelyek meglepően növelhetik a genetikailag egyébként is magas esélyedet a szívbetegségre.

Ha öröklődnek a szívproblémák a családodban, ezek a legrosszabb ételek, amiket fogyaszthatsz

Jégkrém

Ki kell, hogy ábrándítsunk: a nyár kedvenc édessége tiltólistás, vagy legalább is nagyon a szürke zónába tartozik, ha szívproblémák vannak a családban. A benne található nagy mennyiségű hozzáadott cukor tetézi a genetikai bajt, és hosszú távon még inkább hajlamosít a betegségekre. A szívproblémák pedig kéz a kézben járhatnak a diabétesszel, a magas vérnyomással és az egyéb krónikus betegségekkel.

Pizza

Ha csökkenteni akarod az esélyedet a szív- és érrendszeri betegségekre, a zsírfogyasztás mérséklése mellett a nátriumfogyasztásra is figyelned kell. A pizza és a hozzá hasonló tésztafélék eleve tele vannak sóval, a feltétek pedig még rontanak is a helyzeten, mivel legtöbbször feldolgozott húskészítményt is tartalmaznak, ami megint igazi nátriumbomba. Ha mindenképpen pizzáznál, készíts inkább otthon saját, házi megoldást.

Alkohol

Valószínűleg ezt is sejtetted, de most biztosan el is áruljuk: az alkoholfogyasztás csak növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Azok, akik genetikailag hajlamosak ezekre a problémákra, igencsak visszafogott mennyiségű alkoholt fogyasszanak csak – ez nőknek napi egy adag, férfiaknak pedig maximum két adag alkoholt jelent.

Cukros reggelizőpelyhek

Ahogyan a fagyi és a jégkrémek is, úgy az ilyen reggelizőpelyhek is tele vannak cukorral – ráadásul jellemzően reggel fogyasztjuk őket, ami még rosszabb, mintha napközben ennénk belőlük, mert rögtön az egekbe repíti a vércukorszintünket. Ezek a pelyhek ráadásul általában transzzsírral is tele vannak, ez segít ugyanis meghosszabbítani az élettartamukat.

Vörös húsok

Valószínűleg ez nem okoz nagy meglepetést, hiszen a csapból is ez folyik, de a rendszeres, nagy mennyiségű vöröshús-fogyasztás nagyon káros a szívre és az érrendszerre is. A vörös húsok az úgynevezett TMAO (trimetil-amin-N-oxid) nevű szerves vegyületen keresztül fejtik ki káros hatásukat, ezt a bélbaktériumok termelik a vörös húsok emésztése közben. A TMAO megnöveli a lerakódásokat az erekben, ami potenciálisan érrendszeri betegségekhez és szívproblémákhoz vezethet – pláne, ha egyébként is hajlamos vagy rájuk.

Feldolgozott húskészítmények

Lehet, hogy imádod a felvágottat, de ha hajlamos vagy a szívbajra, érdemes kerülnöd – ez ugyanis szintén tele van sóval, ami hozzájárulhat a túlzott nátriumbevitelhez, ráadásul a WHO szerint valószínűleg rákkeltő a gyakori fogyasztásuk. Ha a családban gyakoriak a szív- és érrendszeri betegségek, a felvágottak helyett inkább valódi húst fogyassz még a szendvicsekre is – finomabb, és sokkal egészségesebb megoldás.


Egészségügyi kockázatokról itt olvashatsz többet:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...