Valószínűleg azt gondolod, nem igazán tudunk újat mutatni – a zsíros és feldolgozott ételeket érdemes kerülni, ha nem akarod, hogy szív- és érrendszeri panaszaid legyenek, ahogy egyre idősödsz. Ennyire azonban nem egyszerű a helyzet: vannak olyan ételek és italok, amelyek meglepően növelhetik a genetikailag egyébként is magas esélyedet a szívbetegségre.
Jégkrém
Ki kell, hogy ábrándítsunk: a nyár kedvenc édessége tiltólistás, vagy legalább is nagyon a szürke zónába tartozik, ha szívproblémák vannak a családban. A benne található nagy mennyiségű hozzáadott cukor tetézi a genetikai bajt, és hosszú távon még inkább hajlamosít a betegségekre. A szívproblémák pedig kéz a kézben járhatnak a diabétesszel, a magas vérnyomással és az egyéb krónikus betegségekkel.
Pizza
Ha csökkenteni akarod az esélyedet a szív- és érrendszeri betegségekre, a zsírfogyasztás mérséklése mellett a nátriumfogyasztásra is figyelned kell. A pizza és a hozzá hasonló tésztafélék eleve tele vannak sóval, a feltétek pedig még rontanak is a helyzeten, mivel legtöbbször feldolgozott húskészítményt is tartalmaznak, ami megint igazi nátriumbomba. Ha mindenképpen pizzáznál, készíts inkább otthon saját, házi megoldást.
Alkohol
Valószínűleg ezt is sejtetted, de most biztosan el is áruljuk: az alkoholfogyasztás csak növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Azok, akik genetikailag hajlamosak ezekre a problémákra, igencsak visszafogott mennyiségű alkoholt fogyasszanak csak – ez nőknek napi egy adag, férfiaknak pedig maximum két adag alkoholt jelent.
Cukros reggelizőpelyhek
Ahogyan a fagyi és a jégkrémek is, úgy az ilyen reggelizőpelyhek is tele vannak cukorral – ráadásul jellemzően reggel fogyasztjuk őket, ami még rosszabb, mintha napközben ennénk belőlük, mert rögtön az egekbe repíti a vércukorszintünket. Ezek a pelyhek ráadásul általában transzzsírral is tele vannak, ez segít ugyanis meghosszabbítani az élettartamukat.
Vörös húsok
Valószínűleg ez nem okoz nagy meglepetést, hiszen a csapból is ez folyik, de a rendszeres, nagy mennyiségű vöröshús-fogyasztás nagyon káros a szívre és az érrendszerre is. A vörös húsok az úgynevezett TMAO (trimetil-amin-N-oxid) nevű szerves vegyületen keresztül fejtik ki káros hatásukat, ezt a bélbaktériumok termelik a vörös húsok emésztése közben. A TMAO megnöveli a lerakódásokat az erekben, ami potenciálisan érrendszeri betegségekhez és szívproblémákhoz vezethet – pláne, ha egyébként is hajlamos vagy rájuk.
Feldolgozott húskészítmények
Lehet, hogy imádod a felvágottat, de ha hajlamos vagy a szívbajra, érdemes kerülnöd – ez ugyanis szintén tele van sóval, ami hozzájárulhat a túlzott nátriumbevitelhez, ráadásul a WHO szerint valószínűleg rákkeltő a gyakori fogyasztásuk. Ha a családban gyakoriak a szív- és érrendszeri betegségek, a felvágottak helyett inkább valódi húst fogyassz még a szendvicsekre is – finomabb, és sokkal egészségesebb megoldás.
Egészségügyi kockázatokról itt olvashatsz többet: