Inkább ne próbáld ki ezt a TikTokon terjedő üdítőhacket

Nem minden arany, ami megjelenik TikTokon – szénsavas ízesített vízhez például inkább ne keverj balzsamecetet, mert a fogaid bánhatják.

A TikTok tele van jobbnál jobb gasztroötletekkel – ki ne emlékezne a fetás tésztára például, vagy arra a trükkre, hogy a tojáshéj képes élesíteni a turmixkéseket. Az „egészségesebb” üdítő receptjét viszont inkább nem kéne kipróbálnia senkinek, aki szeretné megtartani a fogzománcát.

Inkább ne próbáld ki ezt a Tiktokon terjedő üdítőhacket

Az Amerikai Fogorvosegyesület szerint alapvetően azzal van a probléma, hogy nem szabad savakat (a balzsamecet is az) cukormentes, szénsavas italokhoz adni, mert ez nagyon káros lehet a fogzománcra.

A szénsav ugyanis már magában sav, ha ehhez még adunk hozzá, az már túl sok lehet ennek az egyébként egész strapabíró anyagnak. Minél savasabb egy adott ital, és minél többet fogyasztod, annál károsabb a fogzománcodra nézve.

Az igazi nagy probléma egyébként az, hogy a fogerózió nem visszafordítható: ha egyszer megtörtént, azt már nem lehet visszacsinálni. A fogzománc sérülésével pedig a fogak sokkal fogékonyabbak lesznek a fogszuvasodásra és a fertőzéseket, gyulladásokat okozó baktériumok is könnyebben telepednek meg rajtuk. A fogzománc sérülése színváltozást is okozhat, ha nagyon elvékonyodik ez a védőréteg, az alatta lévő sárgás dentinréteg látszhat ki.

Az egyesület tudósai arra törekedtek, hogy meghatározzák: a szénsavmentes palackozott víz, az ízesített szénsavas víz és a sima szénsavas víz okoz-e fogeróziót. A téma érdekében a csapat a közelmúltban kihúzott emberi fogak egy csoportját hét különböző cukormentes italba áztatta (plusz cukros üdítőbe az összehasonlítás kedvéért). 24 órára alámerítették a fogakat, miközben azt figyelték, mely italok okoznak a leginkább eróziót. A 24 órás időszakot okkal választották ki, a kutatók szerint szerint 24 órányi folyamatos expozíció nagyjából azt mutatja meg, mi történik egy év alatt a fogakkal, ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket az italokat.

A cukros és cukormentes szódában lévő savak is a fogzománc erodálódását okozták. Úgy tűnt, hogy az üdítőkben használt édesítőszer fajtája nem sokat számít. A tanulmány szerzői szerint maga a sav okozza az erodálást.

Az ízesített szénsavas italok sem tettek túl jót a fogaknak, de a szénsavmentes, ízesítetlen palackozott vizek nem okoztak semmilyen problémát. Noha a tanulmány szerzői elmondták, hogy a TikTok videóban használt pontos „recept” nem szerepelt kutatásaikban, elárulták, hogy ez meglehetősen hasonló a kísérletükben szereplő többi cukormentes, savas italhoz.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...