Krémes tésztaszószt készíthetsz bármilyen zöldségből

Tésztaszószt főzhetünk egyszerűen passzírozott paradicsomból, megvehetjük a boltban egy üvegben, vagy elengedhetjük a fantáziánkat, és felhasználhatunk hozzá bármilyen zöldséget.

A tésztaszósznak szerencsére nincsenek túl szűk fogalmi keretei, ami annyit jelent, hogy kedvünk szerint alakíthatjuk, mi kerül a mártásba, mi adja az alapját. Persze ott vannak a klasszikus paradicsomos, sajtos, tejszínes és húsos tészták, de ezeken bármikor bátran túlléphetünk, ha valami újat szeretnénk kipróbálni. Főzhetünk például zöldséges tésztaszószt, majdnem az összes létező zöldségből.

Krémes tésztaszószt készíthetsz bármilyen zöldségből

Milyen egy jó tésztaszósz?

Van néhány fontos tulajdonság, ami elengedhetetlen egy igazán finom tésztaszósznál. Ezek közül az első talán az állag: a szósz legyen krémes, épp annyira sűrű, hogy megmaradjon a tésztán, alaposan bevonja azt.

Ha túl híg, akkor lefolyik róla a nagy része, ha túl sűrű, akkor pedig elnyomja jelenlétével a finom tésztát.

Az nem baj, ha nem teljesen sima és krémes a szószunk, egy kis rusztikus darabosság még belefér a dologba. Ez attól is függ, hogy fogunk-e még valamit hozzáadni a tésztához (darált hús, sült zöldségek, stb.).

Padlizsánkrémes tészta

Vannak olyan ételek, amelyek önmagukban nagyon jól működnek, kiváló ízélményt nyújtanak. Mégis, ha – véletlenül vagy valamilyen ördögi terv keretében – összeeresztjük őket, ...

Karfiol-carbonara

Szeretnétek egy kiadós carbonarát, de állati eredetű hozzávalók nélkül? Akkor ezt a receptet mindenképp csekkoljátok! Ugyanis készítettünk egy könnyű, karfiolkrémes spagettit, amit ...

Mi a módszer lényege?

Jelen esetben zöldségekkel dolgozunk, így ezeket kell olyan módon megfőznünk, hogy elérjük a fent leírt állagot. Ezt pedig a legegyszerűbben úgy érhetjük el, hogy ha teljesen szétfőzzük az alapanyagokat.

Ilyen szétfőzött, puha állapotukban tudjuk majd krémesíteni a zöldségeket, hogy kellemes szószalapot adjanak. A szétfőzésnél azonban figyelnünk kell arra, hogy minél több ízt megőrizzünk.

A vízben főzés éppen ezért nem jó módszer, mert a zöldségek ízének nagy része a főzővízben végzi, innen pedig nem tudjuk visszanyerni az összes aromát. Inkább válasszuk a fedő alatt, kevés folyadék hozzáadásával történő, lassú párolást. Ezzel a zöldségek ugyanolyan krémes, puha állagot kapnak majd, mellette viszont az ízük is megmarad.

Ha elkészült a zöldségalapunk, turmixoljuk le botmixerrel vagy turmixgéppel, majd ízesítsük és gazdagítsuk kedvünk szerint (a lehetséges extrákról szót ejtünk kicsit lejjebb).

Milyen zöldségből főzhetjük?

Mindenképpen olyan zöldségre lesz szükségünk, amit viszonylag gyorsan puhára lehet párolni. A következők például jó alapot nyújthatnak:

  • sárgarépa, cékla, édesburgonya
  • vöröshagyma, póréhagyma
  • brokkoli, karfiol
  • padlizsán, cukkini

A keményebb zöldségeket (cékla, répa, édesburgonya) vágjuk kisebb kockákra vagy reszeljük le. A könnyen puhulókat elég nagyobb darabokra szeletelni.

Mivel egészíthetjük ki?

Krémesíthetünk a szószon olívaolaj, vaj, krémsajt vagy friss kecskesajt hozzáadásával. Amikor párolunk, mindenképpen tegyünk alá hagymát, fokhagymát, friss és szárított fűszereket.

Chilit, citrom héját és levét is használhatunk, ha egy kicsit extrémebb kedvünk van. A túl sűrű szószt lazíthatjuk alaplével, tejjel, tejszínnel vagy kókusztejjel. Mindenképpen tegyünk félre egy kis bögre tésztafőzővizet, az összekeverésnél ez is jól fog jönni.

Sóskavajas tészta fenyőmaggal

Ez a friss sóskából, vajból és olasz pappardelle tésztából készült fogás pofon egyszerű, ráadásul újraértelmezi mindazt, amit eddig a sóska konyhai felhasználásáról gondoltál. ...

Cukkinivajas spagetti

Szerintem a cukkinivaj szót Magyarországon még senki sem írta le, vagy használta köznyelvben, pedig az első cukkinivajas mártást Julia Child már jó régen elkészítette, igaz, ő ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okos konyhai megoldások, finom ételek:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...