Te tudod, mennyi ideig kell gyúrni a friss házi tésztát?

Ha eddig nem voltál benne biztos, mennyi ideig tartó gyúrásra kell készülnöd, ha tésztakészítésre adod a fejed, akkor most eláruljuk neked!

A dagasztás a friss tészta elkészítésének elengedhetetlen lépése. Ez a folyamat segíti a glutén fejlődését, ami egy sűrű, rágós tésztát eredményez, melybe jól beépülnek az összetevők. Ez a művelet rendkívül kritikus, hiszen annyira sok múlik rajta, hogy kezdő tésztakészítőként ijesztő lehet belevágni. Mennyi ideig tart? Mi történik, ha túldolgozod a tésztát? És honnan tudod, hogy mikor vagy kész? Szerencsére a tészta elnéző, és bár el lehet rontani, például kiszáradhat, ha túl sokáig gyúrod, nem olyan könnyű túldolgozni, mint a kenyértésztát.

Te tudod, mennyi ideig kell gyúrni a friss házi tésztát?

Egy konyhagép segítségével hamarabb megvagy a dagasztással

Szerencsére nem feltétlenül kell kézzel elkészíteni a friss tésztát.

Sőt, a legtöbb recept a keverőgépet ajánlja, mert a kemény tészta kézzel történő gyúrása igencsak megterhelő.

Konyhai robotgép használata esetén a tészta körülbelül nyolc perc alatt lesz kész, kézi dagasztás esetén 10-25 perc alatt, izomerőtől függően. A tészta gyúrásának abszolút leggyorsabb módja azonban a multifunkciós konyhagép, ebben mindössze két-három percet vesz igénybe. A tésztát még néhány percig utána kézzel is át kell dolgozni, mielőtt pihentetnéd, de így is jelentősen lerövidül az idő.

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Ropogós kenyér kovász nélkül

A kenyérkészítésnek megvan a maga varázsa, és aki egyszer rákap az ízére, az biztosan nem fog tudni betelni vele. A jó ropogós kenyér készítése bizony időigényes művelet, ...

Akkor tudod, hogy a tészta készen van, ha sima, szilárd golyóvá állt össze. Ruganyosnak és rugalmasnak kell lennie, de nem ragacsosnak.

Tésztagyúrás vs. multifunkciós konyhagép

A kenyérsütők számára valószínűleg szentségtörés a tésztát a multifunkciós konyhagépben készíteni, és persze jogos az ágálásuk. Nem minden dagasztás esetében jó ötlet ezeket a gépeket használni, hiszen a durvább keverőgépek könnyen túldolgozhatjuk a tésztát. De ha nem kenyeret vagy péksüteményeket készítesz, hanem tészta tésztát, akkor emiatt nem kell, hogy fájjon a fejed.

Ezekre figyelj dagasztáskor

Használj fémkéseket ilyenkor a műanyag helyett. Add hozzá a liszthez a tojást, pépesítsd az egészet, amíg csomósodni kezd. Nézd meg, milyen állagú a tészta. Ha morzsalékos és száraz, adj hozzá egy evőkanálnyi vizet. Ha túl nedves, adj hozzá lisztet. Addig folytasd ezt, amíg egy tésztagolyót nem kapsz – ennek pár perc alatt meg kell történnie.

Házi kenyér, élesztő nélkül

Üres polcokkal szemezel a pékségben? Pont előtted kapták le az utolsó élesztőt a boltban? Na, akkor ez a gyors recept pont Neked készült! Se élesztő, se kovász, mindössze 5 ...

Felhőkenyér

Sok ismerősöm, sőt még a lányaink is gyakran próbálkoznak a kenyér elhagyásával, helyettesítésével. Ezért tetszett meg ez a recept, mely mellőzi a lisztet és az élesztőt. Eredetileg ...

Viszont azt észben kell tartani, hogy a multifunkciós konyhagépeket nem a gyúrásra tervezték.

Egyes modellek túl kicsik ahhoz, hogy egy egész adag beléjük férjen, az olcsóbb gépek pedig valószínűleg nem fognak boldogulni egy ekkora kihívással. A legbiztosabb módszer a dagasztáshoz mindenképp a kézi gyúrás vagy egy tésztakampóval ellátott keverőgép.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák minden helyzetre:

Legújabb receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...

Medvehagymás sós rúd

Kívül enyhén roppanós, belül mégis eszméletlenül omlós sós rudak várnak, karakteres medvehagymával megspékelve. Utolsó pillanatos vendégvárónak tökéletes, ugyanis nem kell ...

Spenótos-fetás sajtos masni

Görög ízvilág ihlette ezt a gyors házi sajtos masnit: a kész leveles tésztába spenótos-fetás tölteléket kenhetünk. Itt azonban még nem fogynak el a jó dolgok: a fonatokra plusz reszelt ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezeket a sonkákat ne vedd meg a boltban, mert megbánod

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén sem hagyja magára azokat a vásárlókat, akik nehezebben igazodnak el a széles választékú sonkakínálatot nézegetve. Összegyűjtötték, mi mindenre kell figyelni, hogy a lehető legjobb minőségű, valóban jóízű sonkák kerüljenek az ünnepi asztalra!

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!