Te tudod, mennyi ideig kell gyúrni a friss házi tésztát?

Ha eddig nem voltál benne biztos, mennyi ideig tartó gyúrásra kell készülnöd, ha tésztakészítésre adod a fejed, akkor most eláruljuk neked!

A dagasztás a friss tészta elkészítésének elengedhetetlen lépése. Ez a folyamat segíti a glutén fejlődését, ami egy sűrű, rágós tésztát eredményez, melybe jól beépülnek az összetevők. Ez a művelet rendkívül kritikus, hiszen annyira sok múlik rajta, hogy kezdő tésztakészítőként ijesztő lehet belevágni. Mennyi ideig tart? Mi történik, ha túldolgozod a tésztát? És honnan tudod, hogy mikor vagy kész? Szerencsére a tészta elnéző, és bár el lehet rontani, például kiszáradhat, ha túl sokáig gyúrod, nem olyan könnyű túldolgozni, mint a kenyértésztát.

Te tudod, mennyi ideig kell gyúrni a friss házi tésztát?

Egy konyhagép segítségével hamarabb megvagy a dagasztással

Szerencsére nem feltétlenül kell kézzel elkészíteni a friss tésztát.

Sőt, a legtöbb recept a keverőgépet ajánlja, mert a kemény tészta kézzel történő gyúrása igencsak megterhelő.

Konyhai robotgép használata esetén a tészta körülbelül nyolc perc alatt lesz kész, kézi dagasztás esetén 10-25 perc alatt, izomerőtől függően. A tészta gyúrásának abszolút leggyorsabb módja azonban a multifunkciós konyhagép, ebben mindössze két-három percet vesz igénybe. A tésztát még néhány percig utána kézzel is át kell dolgozni, mielőtt pihentetnéd, de így is jelentősen lerövidül az idő.

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Ropogós kenyér kovász nélkül

A kenyérkészítésnek megvan a maga varázsa, és aki egyszer rákap az ízére, az biztosan nem fog tudni betelni vele. A jó ropogós kenyér készítése bizony időigényes művelet, ...

Akkor tudod, hogy a tészta készen van, ha sima, szilárd golyóvá állt össze. Ruganyosnak és rugalmasnak kell lennie, de nem ragacsosnak.

Tésztagyúrás vs. multifunkciós konyhagép

A kenyérsütők számára valószínűleg szentségtörés a tésztát a multifunkciós konyhagépben készíteni, és persze jogos az ágálásuk. Nem minden dagasztás esetében jó ötlet ezeket a gépeket használni, hiszen a durvább keverőgépek könnyen túldolgozhatjuk a tésztát. De ha nem kenyeret vagy péksüteményeket készítesz, hanem tészta tésztát, akkor emiatt nem kell, hogy fájjon a fejed.

Ezekre figyelj dagasztáskor

Használj fémkéseket ilyenkor a műanyag helyett. Add hozzá a liszthez a tojást, pépesítsd az egészet, amíg csomósodni kezd. Nézd meg, milyen állagú a tészta. Ha morzsalékos és száraz, adj hozzá egy evőkanálnyi vizet. Ha túl nedves, adj hozzá lisztet. Addig folytasd ezt, amíg egy tésztagolyót nem kapsz – ennek pár perc alatt meg kell történnie.

Házi kenyér, élesztő nélkül

Üres polcokkal szemezel a pékségben? Pont előtted kapták le az utolsó élesztőt a boltban? Na, akkor ez a gyors recept pont Neked készült! Se élesztő, se kovász, mindössze 5 ...

Felhőkenyér

Sok ismerősöm, sőt még a lányaink is gyakran próbálkoznak a kenyér elhagyásával, helyettesítésével. Ezért tetszett meg ez a recept, mely mellőzi a lisztet és az élesztőt. Eredetileg ...

Viszont azt észben kell tartani, hogy a multifunkciós konyhagépeket nem a gyúrásra tervezték.

Egyes modellek túl kicsik ahhoz, hogy egy egész adag beléjük férjen, az olcsóbb gépek pedig valószínűleg nem fognak boldogulni egy ekkora kihívással. A legbiztosabb módszer a dagasztáshoz mindenképp a kézi gyúrás vagy egy tésztakampóval ellátott keverőgép.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák minden helyzetre:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...