5 házi kenyértészta, amiben a vizet sokkal izgalmasabb dolgokra cseréltük

Az elmúlt időszakban sokan megismerkedtünk a házi kenyérsütéssel. Ennek a folyamatnak az egyik szépsége a kísérletezés, lássuk tehát, mi mindent használhatunk víz helyett.

Az önjelölt házi pékek száma rohamosan növekszik, talán azért, mert mindannyian felismertük, milyen egyszerű házi kenyértésztát készíteni. Liszt, víz, élesztő és, csupán ennyi kell egy jó kenyérhez. Azonban, ha úgy érezzük, hogy a kezdő szintet már meguntuk, lépjünk feljebb egyet, és kezdjünk el kísérletezni. Például azzal, hogyan lehet víz helyett más folyadékokkal házi kenyértésztát készíteni.

Az izgalmasabb házi kenyértészta nem vízzel készül

Mire figyeljünk?

Amikor kenyeret sütünk, a víz tulajdonképpen bármilyen más folyadékkal helyettesíthető, különösebb nehézség nélkül. Kelt tésztákban teljesen általános és ismert a tej használata, ettől gazdagabb lesz például a kalács.

Az élesztőnek többek között nedvességre is szüksége van ahhoz, hogy aktív legyen, és elkezdjen működni. De nem túl válogatós, szinte bármilyen folyadékban elindulnak a szükséges folyamatok.

Diós-sörös kenyér

A házi kenyér a legfinomabb! Üzletben is megvásárolhatjuk a vert héjú házikenyeret, vagy netán a krumplisat, de mégis azt esik a legjobban ropogtatni, amit saját kezűleg dagasztottunk be. ...

Rozsos kenyér

A gasztroblogokon végigsöprő kenyérláz engem is elkapott: Dolce vita  receptjéből kiindulva készítettem ezt a rozsos kenyeret.

Sőt, egyes esetekben még jobb eredményt is kaphatunk a sütés végén, mint ha egyszerűen vízzel dolgoztunk volna.

1.) Szódavíz

Egyszerű első lépésként használjunk szódavizet. Nem véletlen, hogy a legtöbb palacsintarecept is ezzel készül: a benne lévő szén-dioxidtól lágyabb, levegősebb lesz a tészta és maga a kész péksütemény is.

Az élesztőt azonban nem érdemes ebben felfuttatni, mivel ha felmelegítjük, kiforraljuk belőle a buborékokat. Az élesztőt sima csapvízben ébresszük fel, a szódát majd a liszthez keverjük.

2.) Sör

Szintén buborékos barátunk, a sör azért lehet jó választás, mert önmagában is tartalmaz élesztőt. Így dupla hatást érhetünk el vele – persze a kenyér nagyrészt a rendes élesztőtől, nem a sörtől fog megkelni, mégis mind a kettő segíti a kenyér növekedését.

Ízlésünk szerint bármilyen sört használhatunk, érdemes azonban eleinte csak egy részét kiváltani a víznek. Utána szépen lassan emelhetjük a lécet, ha kedvünk tartja.

3.) Tejsavó

A sajtkészítés mellékterméke ez a savanykás, fehérjedús folyadék. Kifejezetten jól passzolhat egy önmagában is savanyúbb péktermékhez, például rozskenyérhez.

Ezen kívül bátran használhatjuk sós, de akár édes tésztákban is, nem fogja érezhetően megváltoztatni az ízét. A melegítést itt is kerüljük, mert van, hogy összeugrik hő hatására. Ha tartunk attól, hogy túl savanyú lesz a kenyér, ellensúlyozzuk egy kicsivel több cukorral, de erre valószínűleg nem lesz szükség.

4.) Alaplé

Miért is ne pakolhatnánk még több ízt egy veknibe? Kalandvágyó pékként adhatunk egy esélyt a hús- vagy zöldségalaplének: sós, fűszeres kenyeret kapunk majd.

A húsleves esetében, a benne lévő zsír miatt, lágyabb, foszlósabb állagú belseje lesz a kenyérnek. Figyeljünk viszont a sózásra: amennyiben az alaplevünk már önmagában sós, használjunk a tésztában kevesebbet.

5.) Passzírozott paradicsom

Ez már tényleg a végső állomás, csak a legbátrabbak olvassák el ezt a részt. Hiszen nem elég, hogy más ízzel és állaggal, de elképesztő színnel is elláthatjuk egyszerű kenyerünket, ha paradicsomszószt teszünk bele.

Különösen jó döntés lehet, ha valamilyen olaszos étel mellé szeretnénk felkínálni, de ugyanilyen ízvilágú szendvicsek készítéséhez is isteni lesz. Bátran tegyünk mellé zöldfűszereket (oregano, bazsalikom), olajbogyót. Mindenkinek le fog esni az álla tőle.

Vadkovászos gyökérkenyér

Fahéj és Torma receptjei segítségével készítettem a vadkovászt. A gyökérkenyér receptjét pedig a "Nem vagyok mesterszakács" oldalon találtam, de annyit módosítottam rajta, hogy ...

Rusztikus ír barna kenyér

Ez az édeskés, rusztikus kenyér a hagyományos kísérője az ír reggeliknek, az ír marhagulyásnak és a főzeléknek is beillő chowdereknek, például a fish chowdernek, az aznapi fogásból, ...

Egyedül itt érvényes, hogy a vizet nem érdemes teljesen kiváltani. Maradjunk az egyharmad paradicsom és kétharmad víz aránynál.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Gyerekjáték házi péknek lenni, itt a segítség hozzá:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...