Michelin-csillagos séf szólta le a Nobel-díjas tudós tésztás tippjét

Bizony, a nagy koponyák között sem teljes az egyetértés: ezt az állítást bizonyítja az a vita is, amelyet egy tésztafőzési trükk robbantott ki egy Michelin-csillagos séf és egy Nobel-díjas fizikus között. De kinek van igaza?

Megannyi tésztafőzési trükk található az interneten, ezek között vannak zseniálisak és egészen szörnyűek is. Nem hihetünk csak úgy bármilyen forrásnak, azonban, ha egy Nobel-díjas fizikus osztja meg egy tippjét, abban azért lehet valami, nem? Nos, egy Michelin-csillagos séf válasza erre a kérdésre az, hogy a suszter inkább maradjon a kaptafánál. És ha ezen a ponton azt hinnénk, hogy mindez egy nagyon csavaros és tanulságos példázat vagy kitalált mese, akkor tévedünk: ez a séf-tudós vita tényleg megtörtént, és az egész egy tésztafőzési trükkel kezdődött.

Michelin-csillagos séf szólta le a Nobel-díjas tudós tésztás tippjét

Minden azzal indult, hogy Giorgio Parisi, a 2021-ben kitüntetett Nobel-díjas fizikus a Facebookon azt javasolta, hogy az energiatakarékosság jegyében az emberek csak fele ideig főzzék a tésztát, utána zárják el alatta a lángot, és hagyják teljesen megpuhulni.

Logikus tanács, nem? Hiszen a folyamatos gáz- vagy villanyhasználat helyett a fennmaradó hő segítségével a tészta ugyanolyan állagúra főhet, ráadásul sokat spórolhatunk is ezzel az apró lépéssel.

Vagy mégsem?

Hát, Antonello Colonna, Michelin-csillagos séf szerint egészen biztosan nem: hevesen megfogalmazott válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy egy ilyen módszerrel semmilyen körülmények között nem lehet al dente állagú tésztát készíteni.

Az epikus szópárbaj akkora port kavart, hogy a Nottingham Trent University két hallgatója laboratóriumi környezetbe ültette a problémát, ahol több spórolós módszert is megvizsgáltak. Céljuk a legolcsóbb és leghatékonyabb módszer megtalálása volt, amely ezen kívül megfelelő állagú tésztát produkál.

A nyertes módszer végül a következő lett: a tésztát főzés előtt 2 órával vízbe kell áztatni, így ennek a sós, forró vízben sokkal rövidebb ideig kell majd főnie. Szintén ajánlott a fedő használata főzés közben, illetve a főzővíz mennyiségének megfelezése is segít.

A diákok módszere még nem kapott Michelin-csillagos kiértékelést, így a tésztaháború nem terjedt át az olasz csizmáról a brit szigetekre...egyelőre.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...