Ez történik a testeddel télen, ha nem iszol elég vizet

Az emberi test 70%-a víz, így hát nem meglepő, hogy sok-sok folyadékra van szükségünk ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működhessen. Ez pedig télen különösen fontos, most azt is elmagyarázzuk, miért.

Télen alapvetően kevesebbet izzadunk, hiszen nincs olyan meleg és általában kevesebbet is mozgunk – emiatt sokan hajlamosak megfeledkezni a rendszeres hidratálásról, vízivásról. Pedig a hideg hónapokra jellemző száraz levegő miatt különösen fontos lenne, hogy odafigyeljünk erre. Ha nem tesszük, azzal számos különböző egészségügyi problémának ágyazhatunk meg.

Ez történik a testeddel télen, ha nem iszol elég vizet

Dr. Shobha Subramanian Itolikar, a Fortis Kórház általános orvosi tanácsadója a healthshots.com-nak elmagyarázta, hogy az ivóvíz létfontosságú az általános egészség megőrzéséhez. Szerepet játszik többek között az emésztés és az elektrolit-egyensúly fenntartásában, a súlyszabályozásban és a méregtelenítésben is. De azt is pontosan elmagyarázta, hogy miért fokozottan lényeges télen, hogy odafigyeljünk a vízfogyasztásunkra télen is.

Romló szomjúságreflex

Azok, akik nem fogyasztanak elegendő vizet – azaz legalább napi 2,5-3 litert –, elveszíthetik a szomjúságuk ideális érzékelését.

Azaz: egy idő után nem veszik észre, ha szomjasak, amivel igen veszélyes helyzetbe kerülhetnek. Ebből az ördögi körből úgy kerülhetnek ki, ha elkezdenek tudatosan hidratálni.

A szokottnál gyakoribb vizelési inger

Ahogyan már említettük, télen az emberek általában kevesebbet izzadnak, ezért ilyenkor a test úgy próbálja szabályozni a hőmérsékletét, hogy több folyadékot választ ki a vesén keresztül. Egyszóval: többet pisilünk. Ennek hatására pedig egyre sűrűsödik a vérünk, amit vízfogyasztással tudunk ellensúlyozni.

Száraz bőr

A hideg levegő és a jeges szél már önmagában is megviseli a külső védekezőrétegünket, a bőrt. Ezen a dehidratáltság csak tovább ront, így már csak emiatt is megéri minél több vizet vagy gyógyteát fogyasztani ebben az időszakban.

Forrásunk volt.


Még több a vízfogyasztásról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...