Ételfesték helyett színezz káposztával, kávéval és spenóttal

Imádjuk a cukrászdák látványos, színpompás süteményeit, és esetleg elkészítenénk őket otthon is? Nem akarunk viszont mesterséges színezőket használni, mert nem bízunk bennük? Színezzünk hétköznapi konyhai alapanyagokkal!

A sütéshez használt ételfestékről valószínűleg először nem a természetes szó fog eszünkbe jutni. Sokkal inkább egy kis üvegcse, amiben valamilyen bizarr, kémiai úton előállított folyadék lötyög, amiből elég egy csepp is ahhoz, hogy hupikék legyen a tortánkat bevonó krém. Pedig igenis lehetséges ételfestéket készíteni otthon, ráadásul kémcső sem kell hozzá, csupán néhány mindennapi alapanyag, és egy kis kreativitás.

Ételfesték helyett színezz káposztával, eperrel és spenóttal

Milyen színekkel dolgozhatunk?

A legtöbb, süteményekhez használt színt elő tudjuk állítani a konyhánkban. Ezekkel az alapanyagokkal érhetünk el szép hatást:

  • rózsaszín: eper, málna
  • piros: cékla, paradicsom
  • narancssárga: répa, fűszerpaprika
  • sárga: kurkuma
  • zöld: matcha, spenót
  • kék: lilakáposzta
  • lila: áfonya
  • barna: kávé, tea, kakaó

Hogyan nyerjük ki a színeket?

A legegyszerűbb módja a színezésnek, ha valamilyen port használunk. Ezek képesek macera nélkül, gyorsan egységes színt adni, amit rögtön belekeverhetünk bármilyen krémbe vagy más közegbe.

Ide tartozik a kurkuma és a fűszerpaprika, a kakaó, tea, matcha és kávé, illetve a szárított zöldségek porított változata is (pl. répa, cékla).

Utóbbi porokat megtalálhatjuk a bioboltok polcain, de akár otthon, saját kezűleg is elkészíthetjük őket.

Ha pedig nem tudunk porral dolgozni, szintén jó eredményt érhetünk el egy koncentrált folyadékkal. Ez elsősorban a gyümölcsöket érinti, ezekből ugyanis főzéssel vagy pürésítéssel, esetleg egy gyümölcscentrifuga segítségével készíthetünk sűrű leveket. A lekvár is jó választás lehet.

Mire figyeljünk?

Először is tudatosítsuk magunkban, hogy nem fogunk ugyanolyan harsány színeket kapni, mint egy mesterséges ételfestékkel. Inkább számítsunk kellemes, mégis látványos pasztellszínekre, amelyek egyedivé és különlegessé teszik majd a süteményeinket.

Inkább külsőleg alkalmazzuk őket: azaz hideg krémekbe, cukormázba vagy tejszínhabhoz keverjük, így fogják megőrizni leginkább a színűket. Ha egy sütemény tésztájában használjuk őket, nem lesz garancia arra, hogy megmarad a szép árnyalat, ugyanis a hő miatt változhat a festékek hatása.

A fent felsorolt hozzávalók némelyikének van valamennyi íze. Ezt is vegyük figyelembe, ha dolgozni szeretnénk vele. A legtöbb (pl. kakaó, tea, gyümölcsök) amúgy is szerepelhetnek édességekben, a furcsákból (pl. fűszerek) ezért eleinte használjunk keveset.

Gluténmentes puncstorta

A puncstorta igazi ünnepi sütemény is lehet, ha az ember rááldozza az időt, és ki is díszíti szépen. Ez a verzió gluténmentes, és belül igazán gyümölcsös… na meg csodaszép!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ötletek és tippek sütéshez:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...