4 kajamítosz, ami egyáltalán nem biztos, hogy igaz

Valóban annyi vitamin van a répában, hogy még a látásunk is javul tőle? Tényleg okosabbak leszünk a sok haltól? Az alma valóban távol tartja az orvost? – Cikkünkben ezeknek a közkeletű bölcsességeknek jártunk utána.

Az, hogy a zöldségek és gyümölcsök tele vannak vitaminokkal, és mindennapi fogyasztásuk elengedhetetlen az egészségünk megőrzése szempontjából, nem egy fura kajamítosz, hanem tudományos tény. Ugyanakkor akörül már vannak félreértések, hogy egyes élelmiszerek valójában mennyire segítenek megőrizni az egészségünket. Az Independent cikkében összegyűjtöttek néhány ilyen széles körben ismert, az egészséges étkezéssel kapcsolatos mítoszt, és megnézték, mennyire igazak.

Mítosz: Jobban látsz majd a sötétben, ha sok répát eszel.

Valóság:

A répában valóban sok karotin található, amely az A-vitamin egyik előanyaga. Ez a vitamin biztosítja a zavartalan növekedést, a csontok és fogak egészséges fejlődését, valamint a szürkületben való éles látást is. A fejlődő világban a gyerekkorban kialakuló vakság oka sokszor az A-vitamin-hiány, de ez nem jelenti azt, hogy csak és kizárólag répaevéssel mindenki élesebben fog látni.

Természetes A-vitamin-források az állati belsőségek (máj, vese, szív stb.), tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája.

Karotint főképp a növényekben találhatunk, ilyenek a sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika, és egyéb erősen sárga, piros vagy zöld színű zöldségek és gyümölcsök, azaz a kiegyensúlyozott, változatos étkezéssel tehetünk legtöbbet látásunk élességéért.

Mítosz: A csokoládé és az osztriga afrodiziákumok.

Valóság:

A történelem során általában mindig ritka, nehezen beszerezhető és drága ételekről, italokról, vagy épp egyáltalán nem emberi fogyasztásra alkalmas dolgokról gondolták azt, hogy segíthetnek az impotencia leküzdésében, és fokozzák a nemi vágyat. Általában ezek inkább pszichológiai hatással bírnak, kevésbé konkrét fizikai segítségek. Egyes ételek valóban fokozzák a vérkeringést – ilyen a csokoládé és sok bogyós gyümölcs is – , ez pedig segíthet az impotenciával küzdőknek, de a hatást csak a vérkeringési problémával küzdők érzékelhetik, az egészségesek valószínűleg nem fognak különösebb változásokról beszámolni. A tudósok egyetlen dologról tudták bebizonyítani, hogy valóban fokozza a nemi vágyat, ez pedig az alkohol, amelyről egyúttal az is elmondható, sajnos a szexuális teljesítményt rontja.

Mítosz: Evés után semmiképp se menj vízbe.

Valóság:

Valójában nem attól óvnak az orvosok, hogy evés után semmit se mozogjunk, hanem inkább heverjünk el a kanapén vagy épp a standon, ha már a víznél tartunk, hanem attól, hogy közvetlenül evés után izzasztó, intenzív mozgást végezzünk, mert könnyen megfájdulhat a hasunk. Az evés utáni kényelmes, lassú séta, vagy épp úszás sokaknak hasznos lehet, mert segíti az emésztést.

Mítosz: A haltól okosabb leszel.

Valóság:

A hal valóban az egyik legegészségesebb élelmiszerek egyike, és valóban jót tesz az agynak is, de ez utóbbi ténynél nem mindegy, hogy milyen halról beszélünk. Egész pontosan az olajos típusú, tengeri halakban és herkentyűkben találhatók omega-3 zsírsavak, amelyek javíthatják az agyműködést is. Ezek olyan esszenciális zsírsavak, amelyek fogyasztása kedvező hatással van az egészségre, egyebek mellett enyhítik a gyulladásos állapotokat, erősítik az immunrendszert, csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, jót tesznek a bőrnek, és még antidepresszáns hatással is bírnak.
A depresszióra kifejtett jótékony hatást a kutatók azzal magyarázzák, hogy az omega-3 hiánya az agyműködés olyan zavarát okozza, amely csökkenti a stresszhelyzetek megoldására irányuló képességet, ami depresszióhoz is vezethet.


Még több érdekesség itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...