A Hospital del Mar Orvostudományi Kutatóintézet szakértői egy nagyon régóta folyó kísérlet adatait elemezték: egy Massachusetts állambeli kisváros, Framingham lakóit 1971 óta figyelik meg, és gyűjtenek róluk különböző információkat. Többek között, ahogyan a kutatás is mutatja, étrendbeli és egészségügyi adatokat is – kiderült ugyanis, hogy azoknak, akiknek magasabb a vérében az omega-3 zsírsav jelenléte, amit úgy érnek el, hogy több olajos halat fogyasztanak, alapvetően magasabb a várható élettartamuk, akár öt évvel is lekörözve a többieket.
A The American Journal of Clinical Nutrition tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az a lényeg, hogy mennyi omega-3 zsírsav található meg a vér vörösvérsejtjeiben. A kutatáshoz 2200 ember 11 évnyi adatait elemezték, mindegyikük 65 év feletti volt a kutatás kezdetekor.
Az eredmények azt mutatták, hogy négyfajta zsírsav jelzi jól, hogy valakinek hosszú lesz-e az élete, vagy sem (természetesen a többi ismert, más faktorok mellett): az omega-3 mellett érdekes módon két telített zsírsav is bekerült a kalapba, pedig ezek az egészségtelen kategóriába tartoznak. A kutatók szerint ez azt mutatja, hogy nem minden zsírsav eredendően rossz.
A szakértők az összehasonlítás végett megjegyezték: a megfelelő szintű omega-3 zsírsav öt évet is hozzáadhat az élethez, míg a rendszeres dohányzás kutatások szerint 4,7 évet elvesz belőle.
Így kijelenthető, hogy ha elég zsíros halat eszünk, és megnöveljük a szervezetünkben a zsírsav mennyiségét, akkor tehetünk olyan jót, mintha abbahagynánk a rendszeres dohányzást – sőt, a statisztikák szerint 0,3 évvel még előnyben is leszünk.
Még több egészségtéma itt: