Íme az igazság arról, hogy meg kell-e hámozni a téli tökféléket

Napi Tippünk segít megválaszolni a kérdést: hámozni vagy nem hámozni, ha téli tökös ételt készítesz?

A téli tökök színt csempésznek a szürke téli napokba, édes, csipetnyit diós ízükkel a szezon igazi sztárjai, főleg azért, mert sokoldalúan felhasználhatóak. A tökféléknek minden része ehető, a húsuktól és a magjuktól egészen a külsejükig. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindig meg kell enni a héjukat.

Íme az igazság arról, hogy meg kell-e hámozni a téli tökféléket

Többféle módon is felhasználhatod a tök héját

A téli tökfélék, mint a pézsmatök, a makktök és a kabocha vagy japán tök húsa sokféleképpen felhasználható.

Keverheted krémlevesbe, sütheted füstös fűszerekkel, vagy pürésítheted, és a krumplipüréhez adhatod őket. Bár ehető, a tökfélék héja már korántsem ennyire sokoldalúan fogyasztható. Fajtától függően a tök külseje elég kemény lehet, ami megnehezíti a fogyasztását.

Az olyan tökféléknél, mint a pézsma és a kabocha, érdemesebb lehúzni a héjat főzés előtt, mivel az vastag és erős.

Ám, az így nyert héjat sem kell kidobni, félreteheted, és más módon elkészítheted, például megpárolhatod. Mivel ez a héj kissé rágós, a legjobban köretként vagy olyan ételekben működik, ahol ez a textúra nem zavaró. A megpuhult tökhéjat adhatod sült zöldségekhez, salátákhoz vagy tésztákhoz, de levesbetétként, burgonyapürébe vagy rizottóba keverve már nem mutat jól.

Sütőtökös vöröslencsedhal

A dhal az egyik kedvenc indiai fogásunk, hiszen gyorsan elkészül, ugyanakkor csinos és tápláló. Gyakorlatilag minden alkalomra bevethető, legyen az romatikus vacsora, vasárnapi ebéd, vagy ...

2 hozzávalós sütőtökös gnocchi

Ha beindul a sütőtökszezon, akkor azt érdemes mindenbe belefőzni, belesütni. Itt most csak lisztet kevertünk hozzá, mégis egy nagyszerű sütőtökgnocchit kaptunk belőle. Ízlés szerinti ...

Mindig meg kell hámozni a tököt főzés előtt?

Még ha a héját nem is fogyasztjuk el, nem ritka, hogy a tököt egészben főzzük meg.

Egyszerűen félbevághatod a pézsmatököt, és megsütheted az egészet, majd utána a vastag héjból kikaparhatod a puha, sült húst. A vékonyabb héjú téli tökféléket, például a makktököt azonban a héját rajta hagyva is megfőzheted és elfogyaszthatod. Ezzel szemben a sült makktök esetében nem kell a hámozással bajlódnod. Csak fel kell szeletelni és fűszerezni, majd süsd 25 percig. Mivel a héja finomabb, ropogósra sül, ami kellemes kontrasztot alkot a hús lágy édességével.

Sütőtökös francia krémes

Teljesen magukkal ragadták az őszies ízek a cukrászdák kedvencét: a tornyos francia krémes alapból is sárga színben pompázó krémje egy fokkal mélyebb árnyalatra váltott a ...

Sütőtökös rácsos linzer

Az őszies hangulat elérte a kedvenc linzerszeletünket is: a dióhabos, rácsos sütemény belsejében sütőtökpürére cserélte a savanykás baracklekvárt. De nem ez az egyetlen változás, ...

A delicata tököt sem kell előre meghámozni.

Ahogy a neve is mutatja, a delicata töknek érzékeny és rugalmas héja van, amely elég könnyen megfő. Szeleteléskor a tök ívelt karikákat képez, amelyeket párolni lehet, így a héj megpuhul, miközben a hús édesebbé válik. Szórd meg a tököt a kedvenc melegítő és füstös fűszereiddel, és hevítsd olívaolajban, amíg a hús barnulni nem kezd.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek, amelyek megkönnyítik a munkát:

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...