Ropogtass házi tökmagot: így tisztítsd és süsd

Ha ősz, akkor sütőtök minden mennyiségben. Azonban nemcsak a húsát, hanem a magját is fogyaszthatod – Napi Tippünkkel segítünk, hogy mosd és süsd a ropogtatnivaló végeredményért!

Ha már te is unod a pumpkin spice-os sütiket és italokat, akkor itt az ideje, hogy az új kedvenced a pirított tökmag legyen! Az egészséges, magas rost-, fehérje-, vas- és magnéziumtartalmú ropogtatnivalót ráadásul otthon is könnyedén és olcsón elkészítheted, majd magában, vagy krémlevesekben és salátákon is fogyaszthatod.

Ropogtass házi tökmagot: így tisztítsd és süsd

Hogyan tisztítsd meg a tökmagot

Fontos, hogy nem az a cél, hogy minden húst eltávolíts a magokról. Tiszta kézzel szedd ki a magokat a tökből, és tedd egy tál vízbe. Áztasd be rövid időre a magokat, és óvatosan forgasd meg a magokat oda-vissza, hogy a tökhús maradékait eltávolítsd.

Vannak, akik alig egyáltalán nem veszik a fáradságot, hogy eltávolítsák a magokról ezeket a szálakat, mondván, hogy pirítva nagyon jó az ízük, és ezáltal még finomabbak lesznek a magok. Mások az utolsó darabkát is eltávolítják, ami elég melós. Valahol a középút a járható ebben az esetben is, tehát igyekezz a tökhús és rostszálak nagyobb részét eltávolítani, de ne pepecselj ezzel hosszú órákat, mert sosem fogsz eljutni addig, hogy elkészüljön a tökmag.

Fokhagymás-magos hűtős kifli

Turbózott lusta kifli: fokhagymával, petrezselyemmel, magokkal, búza és kukoricadarával gazdagítottam az előző lusta kifli receptemet. Itt a liszt kétharmada teljes kiőrlésű, ezért ...

Piríts házilag tökmagot!

  • Első lépésbe vágd ki a tököt, távolítsd el a magokat és tisztítsd meg őket. Közben helyezd a rácsot középre a sütőben, amit 150 fokra melegítesz elő. A magokat tedd egy szűrőedénybe, szedd le a nagyobb darabokat, majd tedd folyóvíz alá az edényt, hogy a maradék húsnak is búcsút ints. Rázd meg alaposan a szűrőt, hogy a lehető legtöbb vizet eltávolítsd.  

Szárítsd meg a magokat. Tedd át őket egy tiszta konyharuhára, és törölgesd mindet szárazra. Figyelj, mert ráragadhatnak a textilre!

  • Helyezd a magokat egy tepsire, és csepegtess rá olajat, körülbelül 1 teáskanálnyit 3/4 csésze maghoz. Ízesítsd egy-két csipet sóval.
  • Rázd össze a magokat a tepsin, hogy az olaj és a só egyenletesen fedje őket. Egy rétegben oszlasd el őket a tepsin, de nem katasztrófa, ha néhol egymásra kerültek. Ezután süsd 20-25 percig a magokat, míg barnulni nem kezdenek. Ha azt látod, hogy egyenetlenül sülnek a tepsiben, foltosak, akkor 10 perc múlva érdemes megkeverni őket.
  • Tálalás előtt vedd ki a magokat a sütőből, és hagyd őket kihűlni a tepsiben.

Ilyen egyszerű, és már kész is az egészséges és finom házi nasi!

Forrásunk volt.


Még több okos trükköt, tanácsot leshetsz el:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...