Ez a megoldás, ha szomorú téli gyümölcsöket vettél

A nyarat leszámítva majdnem az összes hónap viszonylag szegényes gyümölcstermést ad nekünk. És hol van még a nyár ilyenkor? Persze az ember néha csak ráfanyalodik a szezonon kívüli dolgokra, majd miután hazavitte a szomorú gyümölcsöket, rögtön meg is bánja a vásárlást. Itt van azonban a megoldás, búsulás helyett.

Nem véletlenül találták ki ezt a szezonalitás dolgot: a téli gyümölcsök – mármint azok, amelyek ugyan nem ebben az évszakban teremnek, mégis kaphatóak a boltban, a piacon – mindig jó ötletnek tűnnek a zöldséges pult mellett állva, azonban hazaérve már kevésbé széles a mosolyunk. Amikor ugyanis beleharapunk a dobozos, sápadt eperbe vagy a savanyú szőlőbe, rájövünk, hogy bármennyire szeretnénk is, még sajnos nincsen nyár. Szerencsére nem kell könnyek között megennünk az íztelen téli gyümölcsöket: van ugyanis egy kiváló módszer ezek megmentésére.

Ez a megoldás, ha szomorú téli gyümölcsöket vettél

Minden gyümölcsöt megmentünk

Elsősorban tehát adhatunk egy új esélyt azoknak a gyümölcsöknek, amelyeknek nem volt ideje vagy energiája rendesen megérni. Természetesen ez nemcsak a szezonon kívüli delikvensekre vonatkozik, hanem minden egyes gyümölcsre.

Hiszen az is előfordulhat, hogy olyan narancsot vettünk, ami a megszokott szintnél is fanyarabb, netán az alma túl kemény és savanyú.

Sőt, a spektrum másik végében szomorúan álldogáló gyümölcsök, a túlérett, megnyomódott, ütődött darabok is profitálhatnak ebből az eljárásból. De mi is ez pontosan?

A sütőbe velük!

Nos, az éretlen vagy túlérett gyümölcsök problémájára a válasz a sütőben található. Ha fogjuk ezeket az evésre már kevésbé alkalmas figurákat, és megsütjük őket, egy olyan, lekvárhoz hasonlító, szirupos csodát kapunk, ami széleskörűen használható a konyhában.

Sokkal egyszerűbb, annál, mint ha tényleg lekvárt főznénk belőle (kevesebbet kell kevergetni), és egy pitét vagy morzsás süteményt is leköröz egyszerűségével. Ne bajlódjunk tehát az üvegezéssel, sterilizálással, tésztagyúrással, készítsünk egyszerű sült gyümölcsöt!

Vágjuk nagyjából azonos méretűre a gyümölcsöt, hogy egyenletes tudjon majd sülni, puhulni. Ha netán egyezerre többfélét tennénk a sütőbe, figyeljünk oda a különböző főzési időkre (milyen gyorsan puhul meg az adott gyümölcs).

Ízesítés, édesítés

Mindenképpen szükségünk lesz némi cukorra a sütéshez. Egyrészt azért, mert gyorsabban beindul tőle a karamellizálódás folyamata. Azonban azért is, mert önmagában a gyümölcsünk nem lesz túl édes.

Csak gondoljunk bele: ha a gyümölcs éretlen, nyersen sem lesz túl édes, tehát nincsen benne elég természetes cukor, ami kellemesen meg tud majd sülni a forróságban. A túlérett gyümölcsökben persze jó sok van ebből a cukorból, egy kevés hozzáadott édesség azonban nekik sem árt.

Inkább használjunk kristálycukrot, mert a méz, juharszirup és társaik sokkal gyorsabban meg tudnak égni a forró sütőben.

Mire menjen?

Süssük a gyümölcsöt egy tepsin vagy sütőtálban, 180℃-os sütőben. 20 perc után nézzünk rá, és döntsük el, hogy az állag tetszik-e nekünk. Ettől függően vegyük ki, vagy süssük tovább.

A kész sült gyümölcsöt tehetjük pirítósra vagy zabkására, így csodás reggeli kerekedik majd belőle. Ha nem csináltuk túl édesre, húsok mellé is adhatjuk, esetleg saláták részeként. Persze elsősorban desszertként ragyog: tejszínhabbal, fagylalttal, valamilyen ropogós keksszel kis tálakat készíthetünk belőle. A lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Tároljuk a sült gyümölcsöt egy légmentesen záró dobozban vagy befőttes üvegben, a hűtőben, és lehetőleg egy héten belül fogyasszuk el.

Sült banán citromhabbal

Valamilyen édességre vágytam, így körbenéztem mi van itthon, és csak a banánok árválkodtak a kosárban, meg szerencsére a polcon várt kipróbálásra a cukrászhab, és így született ...

Mogyoróvajas-eperlekváros pohárkrém

A mogyoróvajjal és bogyósgyümölcslekvárral megkent kenyér az amerikaiak ultimét szendvicse. Azoknak, akik még nem próbálták, ez elsőre furának tűnhet, pedig igazán isteni ízpárról ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ötletes trükk és tipp a konyhádba:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...