Itthon tejföl, külföldön smetana és crema...de melyik az igazi?

Bolti, piaci, kék dobozos sovány, piros zsíros, netán extra 25%-os zsírtartalmú. Imádjuk, mindenhogy, minden formában, minden ételhez. A mi mesteri tejtermékünk utánozhatatlan, de léteznek kihívói.

“Köszi, nem kérek rá több tejfölt!”, “Én tejföl nélkül szeretem.” — mondatok, melyek még senkitől sem hangzottak el a történelem során. Ha a Magyar Élelmiszerkönyv definíciója alapján szeretnénk beazonosítani a házi kedvencet, akkor „A tejföl tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával, homogénezéssel és tejsavbaktérium-színtenyészettel végzett, alvasztással készült savanyú tejszín.” Ha kicsit egyszerűbben fogalmazunk, akkor savanyított/fermentált tejszínről beszélünk. Korábbi cikkünkben már meséltünk a házi készítéséről is, ám legtöbbünk még a tejesnél vásárolt friss készítmény zsírossága és ízgazdagsága ellenére is a jó öreg bolti változatokat teszi a kosárba.

Tejfölmesék: a magyar hűtők királynőjének is akadnak kihívói

Piros vs. kék

Minden háztartásban megvan a kedvenc márka, vannak a kisdobozos, a nagydobozos és a vödrös családok, de a kék-piros harc is létező jelenség. Amikor egy nagyobb családi ebédnél/vacsoránál előkerülnek a tejfölök, sokszor vitatémává válik, hogy mégis hogy lehet megenni azt a zsírszegény másolatot? Az egyik fél szerint a piros a valódi, míg a másik “sarokban” a kék rajongói magasztalják a “diétás” verziót.

Egyesek addig merészkednek, hogy nem is kell tejföl, a natúr joghurt is megteszi (főzéshez sokszor valóban ideális), plána, ha valami jó zsíros dolgot, például lángost eszünk.

A 20-25%-os tejföl elkötelezett híveinél ekkor elpattan a húr, és még egy kanálnyit merítenek a bablevesbe, gátlástalanul, izomból megoldva, még a hófehér kedvenc beszennyezését is vállalják. Pedig tudvalevő, hogy már egy kenyérmorzsa, egy kósza petrezselyemzöld is felgyorsítja a romlási folyamatot.

Babgulyás

A babgulyás télen-nyáron megállja a helyét az asztalon. Ezek alapján pedig te is bármikor elkészítheted otthon!

Kolbászos-sajtos rakott krumpli

A rakott krumpli egy szuper finom, könnyen elkészíthető és laktató egytálétel, mely változatosan variálható. Abszolút komfortkaja, amivel nem kell órákat tölteni a konyhában, több ...

Érzelmi elvonási tüneteket okoz

Ha egy laktózérzékeny, netán vegán életmódot folytató honfitársunkat kérdezzük, hogy mi az, amiről a legnehezebb lemondani, esélyes, hogy a tejfölt (és a túró rudit) említik.

Külföldre költözés esetén is sokszor ez a két élelmiszer kerül szóba, a tv paprika és az igazi lángolt kolbász mellett.

Nincs hungarikummá nyilvánítva, mint például a makói hagyma vagy a debreceni páros kolbász, de mi a sajátunknak tudjuk. Pedig akadnak egészen hasonló és ízletes rokonai is.

Smetana

Amikor azt gondoltuk, hogy mi vagyunk az a nemzet, akik mindenre tejfölt pakolnak, akkor jönnek az oroszok és a 30-35%-os zsírtartalmú smetana. Ezt kenik a szirnyikire (orosz túrópalacsinta), a sós blinire is kötelező feltét a kaviár mellett, teszik a szoljankába, a borscsba is, fontos alapanyaga a Stroganoff bélszínnek, de a különböző orosz töltött tésztákhoz is nagyon jól passzol, mint például a pelmenyi és a varenyiki. Sokszor kínálják halas étel mellé is a smetanát, melynek krémes zsírosságához a citrom savai és a kapor jellegzetes aromája is dukál.

Crème fraîche

A francia nagytestvér eredetileg friss tejszínt jelent, és, ha egy francia szupermarketben leemeljük az első ilyen crème fraîche feliratú terméket, akkor lehet, hogy csalódnunk kell, mert tényleg tejszínt öntünk majd ki a csomagolásból. Ez ugyanis egy gyűjtőnév.

Az epaisse, cultured, fermentée/fermented szavakat kell még keresni a dobozon. A crème fraîche egyre divatosabb alapanyag az anyaországon kívül is, hiszen zsírtartalma miatt nagyon krémes (30-45%-os), kevésbé van meg a savanykás jellege, inkább édeskés. Sós szószok, krémek alapanyaga, nagyon jól emulgál, stabilizál. Édességeknél is használatos, az eper szinte kívánja a crème fraîche-t.

Szirnyiki Olga nénitől

Egy igazán közkedvelt orosz finomságot készített nekünk Olga néni. A szirnyiki egy olajban sült édesség, mely kívülről kis lepénykékre hasonlít, az íze pedig kétségtelenül a ...

Francia krémes cupcake

Ezt a sütit kifejezetten a NoSalty Haas receptversenyére készítettem. Az előző receptversenyre is neveztem, akkor egy macaronnal, ezúttal viszont egy másik nagy kedvencet, a cupcake-et ...

Sour cream, soured cream

Szomorúan nyugtázhatjuk az Egyesült Királyságban, hogy maximum lengyel, orosz üzletekben juthatunk smetanához, a tejfölhöz leginkább hasonlító rokonhoz. A nagyobb boltokban azért jelen van a hűtőpultokban a sour cream, ami szó szerint sovány vigasz. 10-16%-os a zsírtartalma, textúrában és ízben sem dob nagyot. Ismerős lehet az elnevezés a snackek csomagolásáról is: általában metélőhagymával turbózzák a sour cream ízélményt, ami a tejfölért rajongóknak csak üres ígéret.

Crema mexicana

A fűszeres, pikáns és sokszor húsgazdag mexikói fogásokhoz jól megy az enyhet adó tejtermék, kis savasságával, krémességével. A crema mexicana valahol a sour cream és a crème fraîche között helyezkedik el, vastagabb az előbbinél, de nem olyan krémes, mint a francia tejtermék. Toppingként használják ragukra, tacóra, fajitasra, sokszor pedig előre bekeverik frissen facsart lime levével és sóval is.

Csirkés-baconös fajitas

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető Tex-Mex étel a fajitas, amit tepsiben nagy mennyiségben el lehet készíteni a családnak. Nem sajnáltuk a kellemesen füstös bacont sem belőle, így ...

Mexikói achiotés csirkés tortilla

Ez a recept úgy született, hogy maradt egy adag achiotéval készült csirke, amit azon nyomban fel kellett falnunk. A kukoricás tortillába minden otthon lelhető finomság belekerült. ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Ismerd meg közelebbről ezeket az alapanyagokat is:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...