Az ok, ami miatt a kor előrehaladtával egyre kevésbé bírjuk a tejet

A különböző tejtermékek megemésztése egyre nagyobb nehézséged jelent, ahogyan öregszünk. De vajon miért van fokozott esélyünk a laktózintoleranciára a kor előrehaladtával?

Adatok szerint az emberek 75 százaléka kor előrehaladtával elveszíti azt a képességét, hogy a szervezete meg tudja emészteni a laktózt. A laktóz a tejtermékekben természetesen megtalálható cukor. Az emberi szervezetben megtalálható laktázenzim feladata, hogy lebontsa egyszerű cukorrá a laktózt. Ha ezt nem tudja megtenni, akkor a bélbe kerül, ahol fermentálódik, és emiatt kellemetlen hasfájás, hasmenés alakulhat ki.

Az ok, ami miatt egyre kevésbé bírjuk a tejet a kor előrehaladtával

Csecsemőkorban az ember szervezete nagy mennyiségű laktázenzimet állít elő, hogy az anyatejben lévő laktózt képes legyen lebontani. Amikor az anyatejes táplálás véget ér, és áttérünk a szilárd táplálékra, csökken ezen enzim előállítása. Régen viszont az anyatejes táplálás után az emberek életük nagy részében nem fogyasztottak többé olyan ételt, amiben laktóz volt

– magyarázta Dr. Linna Goelz, a Sonoran Egyetem orvosprofesszora.

Mivel az emberek nem jutottak magas laktóztartalmú ételekhez, a szervezetük kevesebb laktázenzimet termelt, így nem tudták a tejtermékeket rendesen megemészteni. Ez a folyamat a 21. században is lezajlik az emberek nagy részénél.

Vannak, akiknél ez a folyamat már gyermekkorban megtörténik, és érzékelhetik a laktózintolerancia kellemetlen tüneteit, de akadnak olyanok, akiknél ezek csak felnőttkorban, vagy éppen öregként zajlanak le. Nagyjából az emberek 25 százaléka tartozik azon szerencsések közé, akik nem tapasztalnak a kor előrehaladtával semmilyen változást a tejtermékek fogyasztásával kapcsolatban.

Forrásunk volt.


Még több a laktózérzékenységről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...