Páratlan természeti kincsek, közel 200 madárfaj és felejthetetlen gasztroélmények várnak Tatán

Ősszel minden természetjárónak és a gasztronómia szerelmeseinek is Tatán a helye! Irány a Pesti István vezette Platán Étterem, és miután beszereztétek a Madárkalauzt, megebédeltetek, fel is fedezhetitek a tó környékének csodás élővilágát.

Tata nemcsak történelmi, de természeti értékei miatt is különleges turisztikai desztináció: szeptember végétől március közepéig Skandináviából és Szibériából, Hollandia és Németország érintésével érkező vadludak veszik birtokukba az Öreg-tavat és környékét, már csak a lenyűgöző látvány miatt is érdemes ilyenkor felkeresni a „vizek városát”, de ha több időt szánunk a környék felfedezésére, akkor több mint kettőszázféle madárfajjal találkozhatunk errefelé. 

A „vizek városában” összefonódik a természet és az ember – ezt a filozófiát követi az egykori Esterházy-birtok egyik épületében több mint 13 éve működő Platán is.

A Platán nyitása óta nemcsak az Esterházy-család szellemi öröksége és a történelmi Magyarország gasztronómia hagyományainak ápolása, de Tata természeti értékeinek megóvása iránt is elkötelezett. 

A Platán helyi természetvédőkkel közös összefogásának köszönhetően jelent meg a Madárkalauz című könyv is, mely a környék élővilágát, az itt élő és telelő fajokat mutatja be, de felhívja a figyelmet a vidék ökológiai értékeinek megőrzésére is. A kötetet Csonka Péter a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecse Tájegységének osztályvezetője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi vezetője, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület alapítója, a Tatai Vadlúd Sokadalom főszervezője írta, a részletgazdag illusztrációkat pedig Kókay Szabolcs, az egyik legnevesebb hazai természetfestő készítette.

A Platán weboldálán egy hónapig lehet licitálni Kókay Szabolcs két festményére. A befolyt összeget a Tatai Mecénás Közalapítványnak és a Tatai Vadlúd Sokadalom szervezőinek ajánlják fel, akik ingyenes túravezetést is tartanak a tatai tó körül. 

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...