Páratlan természeti kincsek, közel 200 madárfaj és felejthetetlen gasztroélmények várnak Tatán

Ősszel minden természetjárónak és a gasztronómia szerelmeseinek is Tatán a helye! Irány a Pesti István vezette Platán Étterem, és miután beszereztétek a Madárkalauzt, megebédeltetek, fel is fedezhetitek a tó környékének csodás élővilágát.

Tata nemcsak történelmi, de természeti értékei miatt is különleges turisztikai desztináció: szeptember végétől március közepéig Skandináviából és Szibériából, Hollandia és Németország érintésével érkező vadludak veszik birtokukba az Öreg-tavat és környékét, már csak a lenyűgöző látvány miatt is érdemes ilyenkor felkeresni a „vizek városát”, de ha több időt szánunk a környék felfedezésére, akkor több mint kettőszázféle madárfajjal találkozhatunk errefelé. 

A „vizek városában” összefonódik a természet és az ember – ezt a filozófiát követi az egykori Esterházy-birtok egyik épületében több mint 13 éve működő Platán is.

A Platán nyitása óta nemcsak az Esterházy-család szellemi öröksége és a történelmi Magyarország gasztronómia hagyományainak ápolása, de Tata természeti értékeinek megóvása iránt is elkötelezett. 

A Platán helyi természetvédőkkel közös összefogásának köszönhetően jelent meg a Madárkalauz című könyv is, mely a környék élővilágát, az itt élő és telelő fajokat mutatja be, de felhívja a figyelmet a vidék ökológiai értékeinek megőrzésére is. A kötetet Csonka Péter a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecse Tájegységének osztályvezetője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi vezetője, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület alapítója, a Tatai Vadlúd Sokadalom főszervezője írta, a részletgazdag illusztrációkat pedig Kókay Szabolcs, az egyik legnevesebb hazai természetfestő készítette.

A Platán weboldálán egy hónapig lehet licitálni Kókay Szabolcs két festményére. A befolyt összeget a Tatai Mecénás Közalapítványnak és a Tatai Vadlúd Sokadalom szervezőinek ajánlják fel, akik ingyenes túravezetést is tartanak a tatai tó körül. 

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...