A tarte tatin, azaz a legegyszerűbb serpenyős pite alapreceptje

Eredetileg almatortaként indult útjára ez a desszert, azonban az évek során újabb és újabb fúziós hatások és ötletek érték, ami oda vezetett, hogy ma már tulajdonképpen teljesen a kedvünkre alakíthatjuk. Csupán egy alaprecept kell hozzá, ez következik most a cikkben.

A tarte tatin klasszikusan egy francia fordított almatorta. A szirupos, karamellizált almadarabokat vékony tésztaréteg fedi, ami a tetején aranybarnára pirul. Az édesség kombinált módszerrel készül: a tűzhelyen indul, majd a sütőben nyeri el végső formáját. A tarte tatin azonban nemcsak almával, hanem rengeteg más izgalmas gyümölccsel és zöldséggel is készülhet.

Tarte tatin, a legegyszerűbb serpenyős pite, amibe gyümölcs, sőt, zöldség is kerülhet

Miből áll egy tarte tatin?

A fordított torta elengedhetetlen része a tészta, ami alatt ragacsos, szinte üvegesre párolódott gyümölcs- és zöldségdarabok bújnak meg. A kettő tökéletes kombinációja egy olyan sütemény, ami egyszerre puha, és mégis enyhén ropogós-lemezes.

Mivel a tűzhelyen sűrűre főzzük, a szirup nem fogja eláztatni a tésztát, a sütő egyenletes hője mindent egységesen átsüt, így a kész édesség egyik pontja sem marad nyers.

Céklás-lilahagymás tarte tatin

Kicsit újragondoltuk a jól ismert tatin tortát, és zöldségekkel turbóztuk fel a tésztát. A balzsamecetes cékla és lila hagyma párosa egészen csodálatosan passzol a vajas tésztához, a ...

Tatin torta almával és körtével

Az omlós tészta, a karakteres karamell, valamint a leheletvékony alma hármasa stílusos és elképesztően finom desszertté varázsolja ezt az egyébként nem túl bonyolult tortát.

A tészta

Az eredeti verzióban egy vajas, omlós tészta szerepel, amit vékonyra nyújtva tesznek a gyümölcsös rétegre. Persze készíthetünk ilyet is, ha szeretnénk, és ha nagyon ragaszkodunk a tradíciókhoz.

Azonban sokat gyorsíthatunk a recepten (anélkül, hogy minőségben rontanánk rajta), ha kész leveles tésztát használunk.

Ez már alapból kinyújtva kapható, így csak annyi dolgunk lesz vele, hogy a hűtőből elővesszük, és mehet is a formába. A sütőben kicsit felpuffad majd, ettől ne ijedjünk meg, ha kihűl, újra össze fog esni.

A leveles tészta lemezes omlóssága nagyon jól illik majd a puhára főtt, édes gyümölcsök mellé.

A szirupos gyümölcs/zöldség

Két dologra lesz szükségünk a gyümölcsös réteghez (persze a gyümölcsön kívül): vajra és cukorra. Ezt a kettőt kell egy serpenyőben összeforralnunk, enyhén karamellizálnunk, majd ebben kell megfőznünk kissé a feldarabolt gyümölcsöt.

Használjunk azonos mennyiségű vajat és cukrot (édesebb gyümölcsök esetében kevesebb cukrot), így lesz kellően ragacsos és sűrű a szirupunk.

A klasszikus almás verzió mellett bátran improvizáljunk, próbáljunk ki más alapanyagokat is. Vegyük figyelembe az alma tulajdonságait, és ezek alapján válasszunk. Közepesen kemény, gyorsan puhuló gyümölcsök, sőt, zöldségek is mehetnek a tortába.

Például ezek:

Természetesen keverhetjük is őket kedvünkre, készíthetünk hagymás-barackos, vagy répás-almás tortákat is.

Elkészítési alapszabályok

Egy olyan serpenyőt vagy fazekat használjunk, amit be tudunk tenni a sütőbe (ne legyenek rajta például műanyag részek).  Ebben készítsük el a vajas karamellt, majd adjuk hozzá a feldarabolt gyümölcsöt, zöldséget.

Fedő alatt pároljuk nagyjából 30 percig, vagy amíg a gyümölcs puha és a szirup besűrűsödött. Óvatosan fedjük le a tésztával, a széleit alaposan begyűrve, hogy a szirup ne tudjon kifolyni.

Ekkor tegyük 200℃-ra előmelegített sütőbe, egy újabb 30 perc erejéig. Akkor vegyük ki, ha a tészta barnára sült. Hagyjuk 10 percet hűlni, utána azonban mindenképpen borítsuk ki. Ha hagyjuk teljesen megdermedni, előfordulhat, hogy beleragad a torta az edénybe.

Tálaljuk langyosan, édesen fagylalttal, sósan egy friss salátával.

tarte Tatin

Fordított almatorta, karamellizált almával. Az eredetét tekintve, hogy hol az igazság, nem tudom. Annyi bizonyos, hogy a Tatin-nővéreknek köszönheti hírnevét (XX. század eleje), így az ...

Őszibarackos tarte tatin

Egy francia szakácskönybe találtam ezt a receptet. Amolyan gyors és egyszerű francia tarte tatin. Az eredeti recept almát használt, de más gyümölcsből is finom, pl. sárgabarack, körte.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Készítsd el ezeket a fantasztikus ételeket is:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...