Így lesz tökéletes a fordított gyümölcstortád: nyárkezdő finomság

A nyár különböző gyümölcsei az egész évszakban csak arra várnak, hogy fantasztikus desszerteket és édességeket készítsünk belőlük. Például egy fordított gyümölcstortát, ami frissen, olvadó vaníliafagylalttal bármilyen nyári ebédet képes luxusszintre emelni.

A fordított gyümölcstorta tulajdonképpen egy végtelenül egyszerű sütemény, mégis különleges hatást kelt. A klasszikus sütemények jól ismert felépítését szó szerint felborítja, a karamellizált gyümölcsök szinte üvegesre sülnek az omlós tészta alatt. Ha van egy jó receptünk, bármilyen más gyümölccsel megsüthetjük a fordított gyümölcstortát, csupán néhány alapszabályt kell figyelembe vennünk.

Ünnepeld a nyári gyümölcsöket egy fordított gyümölcstortával: így lesz tökéletes

A fordított torta szerkezete

A piskótatészta

Elég egyszer rábukkannunk egy tökéletes receptre, utána bármilyen gyümölccsel használhatjuk majd. Egy egyszerű kevert tészta, ami vajas, omlós és puha, a szirupos gyümölcsök mellé tökéletes párosítás.

A lényeg, hogy alaposan kikeverjük benne a cukrot a vajjal, ettől lesz ugyanis levegős a piskóta, ami elengedhetetlen ennél a süteménynél.

A karamellizált gyümölcs

Ha megvan az alap piskótánk, válasszuk ki kedvenc gyümölcsünket, és indulhat is a sütés. Tartsuk szem előtt a különböző gyümölcsök tulajdonságait, mert mindegyik máshogy sül meg.

A szerint vágjuk fel kisebb-nagyobb darabokra a gyümölcsöt, hogy milyen gyorsan puhul. Például az epret hagyhatjuk felezve, a banánt vékony karikákban, az almát közepes félholdakban, míg a barackot nagyobb kockákban is.

Így süsd bármilyen gyümölccsel

A karamellhez cukrot és vajat kell felolvasztanunk. Feleannyi vajat használjunk, mint cukrot (ha egy tortát készítünk, ez a mennyiség legyen 50 gramm vaj és 100 gramm cukor).

Forraljuk pár percig a karamellt, majd öntsük hozzá a felvágott gyümölcsöt. Forgassuk össze, és vegyük le a tűzről. Nem kell főznünk, a puhulás majd úgyis a sütőben fog végbemenni.

Hagyjuk minimálisan kihűlni, hiszen forró karamellel dolgozni igen veszélyes. De ne hagyjuk megdermedni, mert akkor beleragad az edénybe. Öntsük a karamellás gyümölcsöt a sütőformánk aljába, lehetőleg egy rétegben.

Ha szeretnénk, hogy még szebb legyen a kész sütemény, szabályosan is elrendezhetjük a darabokat. Persze, ha nem akarunk ezzel bíbelődni, egyszerűen csak egy kanál segítségével egyengessük el.

A bekevert tésztát kanalazzuk a gyümölcsre, hogy teljesen elfedje. Viszonylag hosszan kell majd sütnünk, hogy se a piskóta, se a gyümölcs ne maradjon nyers.

Fordított szilvás sütemény

A fordított sütemények nem csak gyönyörűek, de sokszor egyáltalán nem is bonyolult elkészíteni őket. Ebbe a szilvás verzióba az ősz minden fűszerét belecsempésztük, a végeredmény ...

Ezekre figyelj

Mindig ellenőrizzük tűpróbával a piskótát: főleg a gyümölccsel érintkező alja hajlamos sületlen maradni.

Amikor kivesszük a sütőből, hagynunk kell pár percet hűlni a tortát. Azonban ez az idő ne legyen 10 percnél több, mert ebben az esetben elkezd megkötni a karamell, és a sütemény beleragad a formába.

Legyünk határozottak a kifordításnál. Hozzuk a tálat és a formát minél közelebb egymáshoz, és egy hirtelen mozdulattal borítsuk rá a tortát.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Használd ki a nyarat, készíts gyümölcsös finomságokat:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Csirkés-zöldséges tésztatorta

Az egyik "mentes" receptkönyvben találtam egy csirkés-zöldséges tésztakoszorú receptet, ahol gyűrű alakú kuglófsütő formában készült az étel. A receptet – át-átalakítva – már ...

Hókifli

Minden karácsonykor kerül belőle ünnepi asztalra. Nagyon szeretjük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...