Sokat tehetünk az egészségünkért, ha megfelelő időpontban étkezünk

Egy új kutatás szerint a korai reggelizés és a késői vacsorák elkerülése lehet a kulcs az egészségesebb szívhez.

Egy francia tudósok által vezetett nemzetközi csapat megállapította: azoknál, akik reggel 9 órakor esznek először, hat százalékkal nagyobb eséllyel alakulhatnak ki szív- és érrendszeri megbetegedések, mint azok körében, akik reggel 8-kor reggeliznek. Továbbá arra is rámutattak, hogy az este 9 után történő vacsorázás is veszélyes: ez a szokás ugyanis 28%-kal növeli az agyi érrendszeri betegségek, például a stroke kockázatát összehasonlítva a korábban – 8 óra előtt - étkezőkkel. Ez azt összefüggést elősorban a nők körében mutatták ki.

Sokat tehetünk az egészségünkért, ha megfelelő időpontban vacsorázunk és reggelizünk

Ezek az eredmények arra is rávilágítanak, hogy az „éjszakai böjt” – a népszerű intermittent fasting egy fajtája – hosszabb időtartama a stroke kockázatának csökkenésével jár.

A Global Burden of Disease tanulmány szerint a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a szívinfarktus és a stroke a vezető halálokok világszerte. 2019-ben ezek a betegségek évente 18,6 millió halálesetet okoztak, és körülbelül 7,9 millió az étrendhez köthető. A kutatók mindezt részben a modern nyugati étkezési szokásoknak tulajdonítják – ilyenek például a késői vacsorák vagy a reggeli kihagyása. Ezek a szokások megzavarják a táplálékfelvétel és a böjt napi ciklusát, ami elengedhetetlen a szervezet perifériás óráinak vagy cirkadián ritmusának szinkronizálásához, miközben hatással van az olyan létfontosságú funkciókra, mint például a vérnyomás szabályozása.

A Nature Communications folyóiratban megjelent következtetések szerint az eredmények egyértelműen rámutattak:

a nap első étkezésének kitolása – például a reggeli kihagyása – egyenes út a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatához.

Azt is megjegyzik, hogy minden egyes órával történő eltolás esetén hat százalékkal nőtt ez a kockázat.

A „chrononutrition” tanulmányozása egyre fontosabbá válik annak megértésében, hogy hogyan függ össze az étkezések időzítése, a cirkadián ritmus és az általános egészség. A kutatócsoport több mint 103 000 francia állampolgár adatait elemezte – akik többségében nők (79%) átlagosan 42 évesek voltak –, hogy megvizsgálják az étkezési szokások, valamint a szív- és érrendszeri betegségek közötti kapcsolatot.

A csapat arra a következtetésre jutott, hogy a korábban történő étkezés és a hosszabb éjszakai böjtölés csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, de hozzátették, hogy további kutatásokra van szükség még a témában.

Forrásunk volt.


Még több életmód cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...