Sokat tehetünk az egészségünkért, ha megfelelő időpontban étkezünk

Egy új kutatás szerint a korai reggelizés és a késői vacsorák elkerülése lehet a kulcs az egészségesebb szívhez.

Egy francia tudósok által vezetett nemzetközi csapat megállapította: azoknál, akik reggel 9 órakor esznek először, hat százalékkal nagyobb eséllyel alakulhatnak ki szív- és érrendszeri megbetegedések, mint azok körében, akik reggel 8-kor reggeliznek. Továbbá arra is rámutattak, hogy az este 9 után történő vacsorázás is veszélyes: ez a szokás ugyanis 28%-kal növeli az agyi érrendszeri betegségek, például a stroke kockázatát összehasonlítva a korábban – 8 óra előtt - étkezőkkel. Ez azt összefüggést elősorban a nők körében mutatták ki.

Sokat tehetünk az egészségünkért, ha megfelelő időpontban vacsorázunk és reggelizünk

Ezek az eredmények arra is rávilágítanak, hogy az „éjszakai böjt” – a népszerű intermittent fasting egy fajtája – hosszabb időtartama a stroke kockázatának csökkenésével jár.

A Global Burden of Disease tanulmány szerint a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a szívinfarktus és a stroke a vezető halálokok világszerte. 2019-ben ezek a betegségek évente 18,6 millió halálesetet okoztak, és körülbelül 7,9 millió az étrendhez köthető. A kutatók mindezt részben a modern nyugati étkezési szokásoknak tulajdonítják – ilyenek például a késői vacsorák vagy a reggeli kihagyása. Ezek a szokások megzavarják a táplálékfelvétel és a böjt napi ciklusát, ami elengedhetetlen a szervezet perifériás óráinak vagy cirkadián ritmusának szinkronizálásához, miközben hatással van az olyan létfontosságú funkciókra, mint például a vérnyomás szabályozása.

A Nature Communications folyóiratban megjelent következtetések szerint az eredmények egyértelműen rámutattak:

a nap első étkezésének kitolása – például a reggeli kihagyása – egyenes út a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatához.

Azt is megjegyzik, hogy minden egyes órával történő eltolás esetén hat százalékkal nőtt ez a kockázat.

A „chrononutrition” tanulmányozása egyre fontosabbá válik annak megértésében, hogy hogyan függ össze az étkezések időzítése, a cirkadián ritmus és az általános egészség. A kutatócsoport több mint 103 000 francia állampolgár adatait elemezte – akik többségében nők (79%) átlagosan 42 évesek voltak –, hogy megvizsgálják az étkezési szokások, valamint a szív- és érrendszeri betegségek közötti kapcsolatot.

A csapat arra a következtetésre jutott, hogy a korábban történő étkezés és a hosszabb éjszakai böjtölés csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, de hozzátették, hogy további kutatásokra van szükség még a témában.

Forrásunk volt.


Még több életmód cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek