A szakaszos böjt sokat segíthet, ha ilyen betegséged van

Olyan krónikus betegségek kezelésében lehet segítség a szakaszos böjt, mint például a cukorbetegség vagy a szívproblémák.

A szakaszos böjtről megoszlanak a szakértői vélemények: a tudomány jelenlegi állása szerint nem árt, fogyás szempontjából nem is használ túl sokat, minden azon múlik, mit eszik az ember abban a 8-10 órában, amíg nem böjtöl. A módszer annak lehet jó, aki egyébként egészségesen eszik, de egyszerűsítené az életmódját, vagy nehezen állja meg, hogy ne nassoljon egész nap – így egy kisebb időablakban fogyaszthatja el az egész napos kalóriamennyiségét. Egy friss kutatás szerint azonban azoknak is, akik krónikus anyagcsere-problémákban és olyan betegségekben szenvednek, mint a cukorbetegség vagy a szívproblémák, kifejezetten hasznos lehet a szakaszos böjtölés.

A szakaszos böjt sokat segíthet, ha ilyen betegséged van

A test belső órája

Az Endocrine Reviews folyóiratban megjelent szakcikk szerint a szakaszos böjt egyébként is javíthatja az alvásminőséget és az ember életminőségét, valamint csökkentheti az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.

Az amerikai Salk Biológiai Tanulmányok Intézetének kutatói szerint korábbi kutatások kimutatták: a génjeink, a hormonjaink és az anyagcserénk a nap 24 órájában fluktuálódnak.

Ha a mindennapi étkezési szokásainkat a test belső órájához igazítjuk, javíthatjuk az egészséget, és csökkenthetjük a krónikus betegségek, például a cukorbetegség, a szívbetegségek és a májbetegségek kockázatát.

A betegségek kezelésében is része lehet

A kutatók ugyanakkor azt is kimutatták, hogy a krónikus betegségek nemcsak megelőzhetők, de jobban kezelhetők, kordában is tarthatók a szakaszos böjtöléssel. Arra nem tér ki a kutatás, hogy pontosan milyen mechanizmusok játszódnak le ilyenkor, amelyek hozzájárulnak a betegségekkel élők jobb életminőségéhez, de valószínűleg a bioritmus szerinti étkezés lehet az, ami ilyenkor hasznos lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a szakcikk nem elfogadott tanulmány, azaz nem látta független szakmai testület, csupán egy kézirat, amit a folyóirat befogadott. Így még lehetnek hibák és hiányosságok benne.

Forrásunk volt.


További cikkeink az időszakos böjtről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...