Így akár húst is puhíthatsz a csodaszer szódabikarbónával

A szódabikarbóna a háztartás egyik alapkelléke, egészen unirverzális módon lehet használni, ugyanis nemcsak főzésnél, sütésnél fontos hozzávaló, hanem remek tisztítószerként is alkalmazhatjuk az egész lakásban. A legtöbben a süteménysütésnél szokták hasznát venni, pedig hússütésnél is bevethető.

A szódabikarbóna a leggyakrabban sütésnél kerül elő, térfogatnövelőként használjuk: megemeli, levegőssé teszi a tésztát, ha egy könnyű kevert süteményre vágyunk, nem hagyhatjuk ki belőle a szódabikarbónát vagy a sütőport. A két hozzávaló között nincs akkora különbség, ugyanazt tudja az egyik és a másik is. A szódabikarbóna, azaz a nátrium-hidrogén-karbonát egy lúgos vegyület, ami akkor fejti ki hatását, ha valamilyen savas anyaggal reakcióba lép, tehát ha szeretnénk a süteményünk, palacsintánk térfogatát növelni, akkor kell a tésztához adnunk valamilyen savas dolgot. Ez lehet joghurt, tejföl, író, kefir, ecet, de egyszerűen egy kevés citromlé is.

A tészta rögtön buborékozni is kezd, de ahhoz hogy ne illanjon el, rögtön el is kell kezdenünk sütni a süteményt – ezért ezeket a tésztákat nem szabad „pihenni hagyni”, sem pedig túlkeverni.

A szódabikarbóna a leggyakrabban sütésnél kerül elő, térfogatnövelőként használjuk

Sütőpor

A sütőpor pedig a szódabikarbóna turbózott változata, mert ebben a nátrium-hidrogén-karbonáthoz eleve valamilyen savat adnak, valamint egy kevés keményítőt, hogy a két összetevő között ne induljon el a reakció már a zacskóban. A sütőpor vízzel vagy folyadékkal elegyítve lép reakcióba, és fontos, hogy mindig a száraz összetevőkkel keverjük el először, hogy amikor hozzáadjuk a nedveseket, akkor az egész tésztában kifejthesse a hatását.

A szódabikarbónát a sütemények, palacsinták és kenyerek készítése mellett többféle módon is alkalmazhatjuk a főzés során.

Húsok lágyítására

Meglepő lehet, de ismerve a szódabikarbóna hatásmechanizmusát, az ázsiai konyha nem véletlenül szokta húspuhításra használni.

Mivel ez egy lúgosító anyag, megakadályozza a fehérjék megkötését, azaz a hőkezelés ellenére is puha marad a hús, ha szódabikarbónát adunk hozzá.

A szeletelt húsféléket ezért szokták sütés előtt egy kevés szódabikarbónával megszórni, de inasabb, keményebb húsból készült levesbe vagy pörköltbe téve is hasznos lehet. A hús omlósabb lesz a főzés végére, és ha nem visszük túlzásba, és tényleg csak egy késhegynyit adunk az ételhez, az íze egyáltalán nem lesz felfedezhető a kész fogásban.

Ezekbe mind került belőle:

Hússütés esetében a folyamat a következő: a hússzeleteket megszórjuk szódabikarbónával, majd fél órát állni hagyjuk. Az idő leteltével a hússzeleteket leöblítjük, egy papírtörlőn megszárítjuk, és az általunk kívánt módon és fűszerezéssel megsütjük. Ázsiában van, amikor még a sütés közben a zsiradékba is szórnak egy kevés szódabikarbónát, így gyorsítva még a folyamaton.

Hüvelyeseknél aranyat ér

A hüvelyesek, kiváltképp a száraz változataik nemcsak erősen puffasztó hatásúak és nehezen emészthetők, de jó időbe telik, mire puhára főnek. A folyamaton rengeteget gyorsíthatunk, ráadásul a zöldségek puffasztó hatását is jócskán csökkenti, ha szódabikarbónát adunk a főzőléhez. Meg fogunk lepődni, hogy szinte fele ennyi idő alatt megfő a szárazbab vagy lencse, ha így készítjük.

Zöldségekhez, ha szorít az idő

Mivel a szódabikarbóna puhító hatása a legtöbb élelmiszernél érvényesül, ha valamilyen hosszan készülő, alapos átsütést igénylő zöldségfélét – például karamellizált hagymát vagy pirított édes káposztát – készítünk, megszórhatjuk egy kevés szódabikarbónával a zöldséget a serpenyőben. Sokkal gyorsabban megpuhul, és még a színe is élénkebb, szebb marad!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több trükk itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...