A legfontosabb ételek és tippek, ha szívügyed a szívbarát étrend

Azt már nagyjából mindenki tudja, hogyan kell ennie, ha egészségesen szeretne étkezni. De mi van azokkal, akik a szívük egészségére különösen oda akarnak figyelni? Minek kell szerepelnie a diétában, és mi az, amit ki kell hagyniuk ahhoz, hogy egy étrend igazán szívbarát legyen?

Teljesen mindegy, hogy valakinek a családjában gyakran fordul elő a szívbetegség, vagy nincs genetikai hajlama, csak oda akar figyelni magára – egy szívbarát étrend betartása soha nem lehet rossz ötlet. Az emberek nagy része általában már csak akkor figyel oda a szíve egészségére, ha valami baj történt, pedig a megelőzés nagyon fontos, és a rendszeres sport mellett ebben az étkezésnek van a legnagyobb szerepe.

A szívbarát étrend alapja nagyon egyszerű: kerülni kell a telített zsírokat, a magas nátriumfogyasztást, valamint a túl sok hozzáadott cukrot, és növelni kell a rostfogyasztást. Ez azonban könnyebben hangzik, mint amilyen valójában, mert ha nem vagyunk elég kreatívak, nagyon unalmas étrendet eredményezhet. Az alábbi tippek segítenek finomabbá és változatosabbá tenni a szívbarát diétát.

Bánj ügyesen a zöldségekkel!

Az egészséges étkezés alapja a megfelelő mennyiségű zöldség fogyasztása, de ezt nagyon nehéz összehozni, ha csak köretként vagy salátaként esszük ezt az ételcsoportot. Így hamar unalmassá és egyhangúvá válhat a zöldségekben gazdag étkezés. Éppen ezért próbáld meg kreatívan felhasználni alapanyagként őket: spenótot a húsokhoz, karfiolt egytálételnek, és salátát megbolondítva. Így garantáltan nem fogod megunni a különböző fogásokat.

Csináld változatosan a halas ételeket!

Ugyanaz vonatkozik a halra, mint ami a zöldségre: ha rendszerint csak tőkehalfilét eszel minimális fűszerezéssel, előbb-utóbb rosszul leszel tőle, és nem fogyasztod már többet a szívednek egyik legfontosabb ételcsoportot. Nézz utána, milyen halfélét hogyan a legjobb elkészíteni, és ezeket is variáld, még akkor is, ha néhány tengeri fajta itthon elég drága. Nem kell minden nap ezt enni, de néha még akár a lazac is beleférhet!

Só helyett fűszerezz!

Persze nincs az az oregánó, ami ki tudná váltani a sót, de ha többféle fűszerrel dolgozol, az utóbbiból is kevesebbet kell majd használnod. Ez pedig nagyon fontos, hiszen a magas nátriumtartalmú ételek nem tesznek túl jót a szívednek, főleg, ha sokat és sokáig fogyasztasz belőlük. Próbáld meg kreatívan megoldani a helyzetet, és fokozatosan szoktasd le az ízlelőbimbóidat a sóról!

Lazac céklaágyon

Évekkel ezelőtt találtam egy szuper receptet egy női magazinban. Azóta többször is elkészítettem már, ha valami ünnepi kajára volt szükségem. Persze nem feltétlenül ünnepi ez az ...

Vöröslencse dahl

Tipikus indiai kaja, dahl névre hallgat, és ahány ház, annyi recept. Barátom anyukájától kaptam ezt a verziót, azóta heti rendszerességgel elkészítem. Ami a legjobb, gluténmentes és ...

Keresd a növényi alapú fehérjéket!

A rengeteg húsevés szintén nem tesz túl jót a szívednek, a fehérjére azonban szüksége van a szervezetednek. Éppen ezért fontos lehet növényi fehérjeforrásokban is gondolkodni: a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák, a magvak mind magas fehérjetartalmúak, és növényi eredetűek. Egy héten jelölj ki egy-két napot, amikor csak ilyenekből fedezed a fehérjeszükségletedet, és nem eszel állati eredetű terméket.

Forrásunk volt.


Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...