Ez a magyar lekvár a japán Michelin-csillagos éttermek kedvence

A magyar szilvalekvár egy méltán híres készítmény. A sűrűre főzött, cukormentes, szinte fekete finomság ugyan borsos áron kapható, mégis megéri fizetni a minőségért. Mi magyarok is nagyon szeretjük, azonban a híre most a világ másik felére is elért: beleszerettek Japánban.

Ha valaki szilvalekvárt keres a boltban, általában két különböző fajtával találkozhat. Az olcsó, tömeggyártott, cukros és zselésítővel sűrített verzióval, és a hagyományos, cukor nélkül sűrűre főzött lekvárral. Nem is kérdés, hogy az igazi szilvalekvár az utóbbi kategóriában található. És úgy tűnik, ezt nemcsak kis hazánkban ismerték fel, hanem a világ más részein is, például Japánban.

Ez a magyar lekvár a japán Michelin-csillagos éttermek kedvence

Átmentett hagyományok

Egészen pontosan a jánkmajtisi Agricolae Kft. gyártja azokat a magyar szilvalekvárokat, amelyek feltűnést okoztak Ázsiában. A cég értékesítési munkatársa egy interjú keretében többek között azt is megosztotta a HVG-vel, miért változik minden évben a szilva befőzésének ideje, miért éri meg minőségi lekvárt venni, és hogyan jutott el az ő termékük Japánig.

A szilvából elsősorban befőtt és lekvár készül, ilyen sorrendben. Az mindig az adott év időjárásától függ, hogy ez a két folyamat mikor megy végbe. A lekvár régebben is meghatározó terméke volt ennek a térségnek, azóta azonban történt néhány változás.

Persze csak az előállítás iparosodott, az íz és a minőség megmaradt. Cukor még most sem kerül a szilvához.

Itthon is egyre jobban kell a jó lekvár

Ugyan a magyar piacon egyelőre döcög a minőségi szilvalekvár árusítása, a cég alapító-tulajdonosa szerint egyre javul ez a tendencia.

Az elmúlt néhány évben már látni, hogy egyre tudatosabbak a vásárlók. Értik és érzik, hogy mitől jobb egyik vagy másik termék. Hogy miért jobb az, ami igenis drágább, mint 200 forint, ám nincs tele keményítővel meg színezékkel.

Felfigyeltek a minőségre

De talán pont a nehezebb itthoni indulás miatt is kezdtek el a nemzetközi piacon is lehetőségeket keresni. A szatmári szilvalekvár először 2019-ben mutatkozott be Tokióban, egy kiállításon, ahol egy frissen nyílt japán étterem- és kávézólánc svájci szakácsa teljesen odavolt a magyar termékért.

Ma már japán Michelin-csillagos éttermekben is találkozhatunk a hazai finomsággal, ilyen nagy utat tett meg a szilva. A japán siker után thai cégek is érdeklődni kezdtek a termék után, és a szatmári termelők Dubaiból is kaptak megkereséseket. A magyar szilvalekvár így nemcsak itthon hódíthat majd, hanem a Föld különböző pontjain is.

Forrásunk volt.


Magyar büszkeségek világszerte:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...