Ez a magyar lekvár a japán Michelin-csillagos éttermek kedvence

A magyar szilvalekvár egy méltán híres készítmény. A sűrűre főzött, cukormentes, szinte fekete finomság ugyan borsos áron kapható, mégis megéri fizetni a minőségért. Mi magyarok is nagyon szeretjük, azonban a híre most a világ másik felére is elért: beleszerettek Japánban.

Ha valaki szilvalekvárt keres a boltban, általában két különböző fajtával találkozhat. Az olcsó, tömeggyártott, cukros és zselésítővel sűrített verzióval, és a hagyományos, cukor nélkül sűrűre főzött lekvárral. Nem is kérdés, hogy az igazi szilvalekvár az utóbbi kategóriában található. És úgy tűnik, ezt nemcsak kis hazánkban ismerték fel, hanem a világ más részein is, például Japánban.

Ez a magyar lekvár a japán Michelin-csillagos éttermek kedvence

Átmentett hagyományok

Egészen pontosan a jánkmajtisi Agricolae Kft. gyártja azokat a magyar szilvalekvárokat, amelyek feltűnést okoztak Ázsiában. A cég értékesítési munkatársa egy interjú keretében többek között azt is megosztotta a HVG-vel, miért változik minden évben a szilva befőzésének ideje, miért éri meg minőségi lekvárt venni, és hogyan jutott el az ő termékük Japánig.

A szilvából elsősorban befőtt és lekvár készül, ilyen sorrendben. Az mindig az adott év időjárásától függ, hogy ez a két folyamat mikor megy végbe. A lekvár régebben is meghatározó terméke volt ennek a térségnek, azóta azonban történt néhány változás.

Persze csak az előállítás iparosodott, az íz és a minőség megmaradt. Cukor még most sem kerül a szilvához.

Itthon is egyre jobban kell a jó lekvár

Ugyan a magyar piacon egyelőre döcög a minőségi szilvalekvár árusítása, a cég alapító-tulajdonosa szerint egyre javul ez a tendencia.

Az elmúlt néhány évben már látni, hogy egyre tudatosabbak a vásárlók. Értik és érzik, hogy mitől jobb egyik vagy másik termék. Hogy miért jobb az, ami igenis drágább, mint 200 forint, ám nincs tele keményítővel meg színezékkel.

Felfigyeltek a minőségre

De talán pont a nehezebb itthoni indulás miatt is kezdtek el a nemzetközi piacon is lehetőségeket keresni. A szatmári szilvalekvár először 2019-ben mutatkozott be Tokióban, egy kiállításon, ahol egy frissen nyílt japán étterem- és kávézólánc svájci szakácsa teljesen odavolt a magyar termékért.

Ma már japán Michelin-csillagos éttermekben is találkozhatunk a hazai finomsággal, ilyen nagy utat tett meg a szilva. A japán siker után thai cégek is érdeklődni kezdtek a termék után, és a szatmári termelők Dubaiból is kaptak megkereséseket. A magyar szilvalekvár így nemcsak itthon hódíthat majd, hanem a Föld különböző pontjain is.

Forrásunk volt.


Magyar büszkeségek világszerte:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...