Szalai Ferenc, a Mátrai Bivalyrezervátum tulajdonosa Nyugat-Mátra kapujánál, mintegy 150 hektáros területen, szabadtartásban neveli állatait: magyar házi bivalyokat, magyar parlagi szamarakat, lovakat és pónikat. Az ökológiai szemléletű állattartásból kinyert húskészítményei egyre keresettebbek a nemzetközi piacon, és a közelmúltban rendezett londoni The Great Taste Awardson két terméke is elismerést kapott.
Az angol Best of Hungary forgalmazza a termékeimet, szárazáruim így jutottak el a megmérettetésre. Idén több alkalommal exportáltam Angliába általuk, de más országokba is. A versenyen a szamárból készült bresaola, azaz sonka egy, míg a mátrai bivalyfűszeres kolbász két csillagot kapott
– mondta a Nool-nak Szalai Ferenc.
Emellett az is hatalmas elismerés a rezervátum vezetője számára, hogy a zsűri megtalálta termékében az umamit, vagyis az úgynevezett ötödik ízt, amelyet csak nagyon kevés élelmiszer tartalmaz.
Büszkeséggel tölt el, hogy a magyar házi bivalyt, valamint a magyar parlagi szamarat a legjelesebb nemzetközi gasztronómiai versenyen keresztül tenyésztőként és termékfejlesztőként a világ prémium gasztrotermékeinek polcára sikerült helyeznem
– fűzte hozzá.
Gratulálunk Szalai Ferencek a megtisztelő elismeréshez.
Képek: Facebook
Még több cikk: