Ezektől az ételektől még gyorsabban szuvasodik a fog, mint a cukortól

A Cornell Egyetem új tanulmánya összefüggést talált a keményítő és a szájüregi baktériumok között – de az, hogy milyen kockázatnak vagyunk kitéve, egy bizonyos géntől függ.

Az amerikai elit egyetem új kutatása azt állítja, hogy a keményítőtartalmú ételek elfogyasztása utáni fogmosás fontosabb lehet, mint a cukros ételek utáni – legalábbis egyes emberek számára. A tudósok felfedezték, hogy egy bizonyos gén változatai, amelyek a keményítő emésztését befolyásolják, hatással lehetnek a szájüregi baktériumokra, és ezáltal a fogszuvasodás és az ínybetegségek kockázatára is.

Egy gyerek lekváros kenyeret eszik
A keményítőtartalmú ételek rosszat tesznek a fogaknak

A Cornell Táplálkozástudományi Tanszékének kutatója, Dr. Angela Poole vezette tanulmány kimutatta, hogy az AMY1 gén másolatszáma – ez termeli a nyálamiláz nevű enzimet, ami már a szájban megkezdi a keményítő lebontását – befolyásolja a szájüregi baktériumok keményítőre adott válaszát. Ez az összefüggés magyarázatot adhat arra, miért alakulnak ki egyeseknél gyakoribb fogászati problémák, még akkor is, ha ugyanazokat a szájápolási szokásokat követik.

Mindenki hallotta már, hogy miután cukrot eszünk, érdemes alaposan fogat mosni

– mondta Angela Poole, a tanulmány vezető szerzője.

A legfontosabb tanulság az, hogy az AMY1 másolatszámától függően ugyanennyire fontos lehet a fogmosás az emészthető keményítők fogyasztása után is.”

Az AMY1 gén másolatszáma egyénenként eltérő, 2 és 20 közötti értékekkel. Akik több másolatot örököltek, több nyálamilázt termelnek, és hatékonyabban bontják le a keményítőtartalmú ételeket. Ez a genetikai variáció valószínűleg akkor alakult ki, amikor az emberek áttértek a mezőgazdasági étrendre, amely nagyobb mennyiségű keményítőt tartalmazott.

A keményítőtartalmú ételek és a fogszuvasodást okozó baktériumok kapcsolata

A kutatócsoport a 31 felnőtt nyálmintáiból kinyert baktériumokat laboratóriumi körülmények között tenyésztette, hogy megvizsgálja, hogyan reagálnak a keményítőre. Plakk-szerű baktériumközösségeket hoztak létre keményítő jelenlétében és anélkül, hogy összehasonlítsák a változásokat.

Erre voltunk kíváncsiak ebben a kísérletben” – mondta Poole. „Mi történik a szájban keményítőfogyasztás után, és eltér-e ez attól függően, hogy valakinek magas vagy alacsony az AMY1 másolatszáma?

Microorganisms című folyóiratban megjelent eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akiknek magas volt az AMY1 másolatszáma, a baktériumok eltérően reagáltak a keményítőre, mint azoknál, akiknek kevesebb másolatuk volt. Keményítő jelenlétében két baktériumtípus – a Veillonella és az Atopobium – alacsonyabb számban volt jelen a magas AMY1 másolatszámú résztvevőknél. Ez a két baktérium összefüggésbe hozható a fogszuvasodással és az ínybetegségekkel.

Akiknek magas a másolatszáma, hatékonyabban bontják le a keményítőt, így azok a baktériumok, amelyek szeretik ezeket a cukrokat, nagyobb számban nőhetnek a szájukban” – magyarázta Poole.

Hogyan határozható meg az AMY1 másolatszám?

Jelenleg nincs széles körben elérhető fogyasztói teszt az AMY1 másolatszámának meghatározására, de néhány tényező utalhat rá:

  • Ha a keményítőtartalmú ételek azonnal édes ízűnek tűnnek rágás közben, magas lehet a nyálamiláz aktivitása, ami több AMY1 másolatot jelenthet.
  • Azok, akik olyan népcsoportokból származnak, ahol hosszú ideig mezőgazdasági étrendet követtek (pl. európai, közel-keleti, egyes ázsiai populációk), általában magasabb AMY1 másolatszámmal rendelkeznek.

A keményítő és a szájüregi mikrobiom

A kutatás azt is kimutatta, hogy a keményítő csökkenti a szájüregi baktériumközösségek diverzitását. Azoknál, akik ínybetegségben szenvedtek, jelentősen alacsonyabb volt a bakteriális sokféleség, mint az egészséges ínnyel rendelkezőknél.

A kutatók azt találták, hogy magas AMY1 másolatszám esetén megnövekedett bizonyos Streptococcus baktériumok száma, amelyek a keményítő lebontásából származó cukrokon élnek. Egyes Streptococcus fajok fogszuvasodást okozhatnak, míg mások hasznosak lehetnek, mivel gátolják a káros baktériumokat.

Keményítőtartalmú ételek, amelyekre érdemes odafigyelni

A magas kockázatú ételek közé tartoznak a következők:

  • Fehér kenyér, péksütemények
  • Tésztafélék
  • Fehér rizs
  • Kekszek, ropogtatnivalók
  • Burgonyachips, sült krumpli
  • Finomított gabonapelyhek

Forrásunk volt.


Még több a fogakról:

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!