3 módszer, mellyel lassíthatod a szénhidrátok felszívódását

A gyorsan felszívódó szénhidrátokról sem kell lemondania a cukorbetegséggel küzdőknek, csupán annyi a lényeg, hogy megfelelő alapanyagokkal kell társítani őket. Mutatunk is néhány példát.

Szerencsére cukorbetegség esetén sem kell lemondani a finom falatokról, ugyanis van néhány egyszerű módszer, melyekkel lassíthatjuk a szénhidrátok felszívódását. Mielőtt azonban elmondanánk, hogyan is tehetjük meg mindezt, tisztázzunk néhány fogalmat a témával kapcsolatban!

3 módszer, mellyel lassíthatod a szénhidrátok felszívódását

A 160 g szénhidrátos diéta népszerűségének köszönhetően egyre többen találkoznak a „lassú” illetve a „gyors” szénhidrát kifejezésekkel.

Mit jelentenek ezek?

A gyors/lassú jelzők az adott alapanyag glikémiás indexére (GI) utalnak. A glikémiás index az a mutatószám, ami megmutatja, hogy egyes, szénhidrátot tartalmazó alapanyagok (1000 kJ értékű mennyiségre vetítve) milyen gyorsan emelik meg a vércukorszintet. A viszonyítási szám a glükóz, amelynek értéke 100, ehhez hasonlítják a többi alapanyag indexét. A GI csak a szénhidráttartalmú alapanyagoknál értelmezhető érték (például gabonaalapú ételek, zöldségek, gyümölcsök, tej, tejtermékek stb.), a szénhidrátot nem tartalmazó alapanyagoknál (pl. zsiradékok, húsfélék) GI-ről nem beszélünk.

A „gyors” jelzőt azok a szénhidrátok kapták, melyek GI-je magas, azaz gyorsan, hirtelen emelik meg a vércukorszintet, a „lassú”-t pedig azok, melyek GI-je relatív alacsony, azaz lassan emelik meg. A szénhidrátok szerkezetét tekintve jellemzően gyorsabb felszívódásúak az egyszerű szénhidrátok, és lassabb felszívódásúak az összetett szénhidrátok.

Kombináljuk fehérjékkel

A fehérjék lassítják a szénhidrátok felszívódását: pl. szendvicseinknél a fűszeres túrókrém, sovány felvágott lassítja a kenyérfélénk szénhidráttartalmának felszívódását, míg meleg étkezéseknél a sovány húsok, halak teszik ugyanezt.

Pulykamell sonka

Marha nehéz jó minőségű pulykasonkát venni a boltban, úgyhogy kipróbáltam, milyen házilag elkészíteni, és szuperül sikerült! Az állagán érezni, hogy ez bizony 100% húsból van, és ...

Használjunk zsiradékokat

Megfelelő zsiradékokkal szintén lassíthatjuk a szénhidrátok felszívódását, például azzal, ha a szendvicseinkbe sovány sajtok kerülnek, meleg ételeinkben pedig az ételkészítéshez használt zsiradék vagy a hús/hal/sajt/tojás zsiradéktartalma lesz a lassító erő.

Tonhalsteak piccata szószban

A tonhalból készült steak egy igazán exkluzívnak mondható étel. Viszont ünnepnapokon belecsempészhetjük a menünkbe, és számíthatunk jó pár elismerő dicséretre, ami leginkább ...

Éljenek az élelmi rostok

Az élelmi rostok is csökkentik a GI-t, éppen ezért a magas szénhidráttartalmú nyersanyagok közül magas rosttartalmút válasszunk. Előnyben a teljes kiőrlésű kenyerek, korpás zsemlék és kiflik, a barna rizs, a teljes kiőrlésű lisztek és a belőlük készült tészták, illetve ezért javasolt legalább minden főétkezésünkhöz 100-200 g zöldséget fogyasztanunk.

Rakott spárga

A rakott zöldbab tavaszi verziója: a zöldbabot spárgával helyettesítettem. Mindenkinek ajánlom figyelmébe, amíg még tart a spárgaszezon.

Cukkinikenyér Kittitől

Nem kalács, nem kenyér, de valami péksütiszerű finomságra vágytunk. A neten barangolva találtam rá erre a receptre, ami elsőre nagyon furcsának tűnt, de a sejtésem beigazolódott: isteni ...

Fokhagymás-magos hűtős kifli

Turbózott lusta kifli: fokhagymával, petrezselyemmel, magokkal, búza és kukoricadarával gazdagítottam az előző lusta kifli receptemet. Itt a liszt kétharmada teljes kiőrlésű, ezért ...


Még több életmód:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...