Nem tudja mindenki, mitől keletkezhet szén-monoxid a lakásban

Többé-kevésbé biztató eredménnyel zárult le a Nosalty felmérése, amely a konyha veszélyeinek témakörével kapcsolatos kérdések elé állította az olvasókat. Míg sok helyzetben már megvan a szükséges tudás a balesetek elkerüléséhez, egy területen még továbbra is akadnak bizonytalanságok.

Decemberben indítottuk útjára kvízünket, amely azzal a céllal készült, hogy felmérje olvasóink körében a konyhai veszélyekkel kapcsolatos tudást. Hiszen továbbra sem egyértelmű minden válasz: annak ellenére, hogy már jelentős mennyiségű információ elérhető a sütés-főzés során keletkező káros anyagok, az egészségtelen főzési technikák és mindezek elkerülésének témájában, a felmérés eredménye megmutatta, hogy még mindig akadnak bizonytalan területek.

Nem tudja mindenki, mitől keletkezhet szén-monoxid a lakásban

Káros főzési technikák

A konyhai munkálkodásunk során (annak ellenére, hogy sokszor észre sem vesszük), felszabadulhatnak káros anyagok, amelyek a szervezetünkbe kerülve ronthatnak az egészségi állapotunkon. Ezek a káros anyagok több forrásból is származhatnak:

  • a rossz zsiradékválasztásból,
  • a nem megfelelő edényhasználatból,
  • a szükséges levegőfrissítés elmaradásából.

Szerencsére az első témakörben már nagyrészt biztos alapokon áll az emberek tudása: a megkérdezettek 78,7%-a helyesen jelölte meg a bő olajban sütést, mint legnagyobb károsanyag-kibocsátó konyhai folyamatot. A hozzá használt zsiradék esetében pedig 70,7% választotta az extra szűz olívaolajat alkalmatlan sütőközegként.

A sütés-főzéshez használt edények sem fogtak ki a kvízt kitöltőkön: 70,5% helyesen kiválasztotta a teflonserpenyőt, ugyanis az tényleg sokkal károsabb lehet, mint a rozsdamentes acélból vagy az öntött vasból készült serpenyő.

Szellőztetés, szagelszívás és szén-monoxid

Míg a kvíz előző részében túlnyomóan helyes válaszok érkeztek, addig a második témakör kérdései már nagyobb mértékben kifogtak a kitöltőkön. A keletkezett káros anyagoktól való hatékony megszabadulás persze nem is egyszerű téma.

A konyhában keletkezett füst megszüntetésére a szellőztetés a leghatékonyabb módszer: ezt 64,4% így is gondolta, a többi válasz megoszlott a kevésbé hatékony szagelszívó és a más célt szolgáló páraelszívó között.

Egy füstérzékelő felszerelése hatékony módja lehet a balesetek megelőzésének, azonban nem mindegy, hogy a szerkezet hová kerül: a megkérdezettek 50,5%-a a közlekedőt jelölte meg olyan helyiségként, ahová nem érdemes felszerelni, míg 41,4% a konyhát. Ez utóbbi válasz volt a helyes, hiszen a konyhában gyakran keletkezik füst, ami hamis riasztásokhoz vezethet. Ellenben a közlekedő vagy a nappali már egy előnyösebb szoba lehet az elhelyezésre.

Míg a füst is okozhat károkat, a nála sokkal alattomosabb szén-monoxid bizonyos helyzetekben nagyobb veszélyt jelenthet. De melyek ezek a helyzetek? A kvíz egyik legnehezebb kérdésének bizonyult a következő: „Mitől nem keletkezhet szén-monoxid a lakásban?”

A válaszadók csupán 35,1%-a ismerte fel helyesen, hogy akkor nem keletkezik szén-monoxid, ha túl sokan vagyunk egy szobában, és nem szellőztetünk. Azonban 41% választotta a berendezések karbantartásának, tisztításának elmaradását, ami viszont hozzájárulhat a veszélyes gáz keletkezéséhez. Az öreg, nem vizsgált kazánok, bojlerek és tűzhelyek is komoly veszélyforrásként jelentkezhetnek a háztartásban. A rendszeres ellenőrzések során derülhet ki például az is, hogy egy nyílt lánggal égő berendezés levegőutánpótlása nem biztosított, ami szintén szén-monoxid keletkezéséhez vezethet (ezt a választ mindössze 23,8% választotta).

A kvíz és a cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...