A szegfűbors, saját nevét meghazudtolva se nem a szegfűszeg, se nem a bors rokonságának nem tagja. Ugyan egy kicsit mindkettőre nagyon hasonlít, mégis nagyon jellegzetes, komplex, több aromát egyesítő saját íze van, ami nagyon sok nemzetközi fogás kihagyhatatlan része. Járjuk körül a szegfűbors apró szemeit, hogy jobban megismerhessük ezt a csodás fűszert!
Mi fán terem?
A mirtuszfélék családjába tartozó, Pimenta dioica névre hallgató növény termése, vagy, ahogy mi ismerjük a szegfűbors, Jamaika szigetének őshonosa, ahol elvileg maga Kolumbusz Kristóf talált rá az aromás fűszerre, második amerikai útja során.
Neve pedig nem csak a magyar nyelvben érdekes, például az angolban is úgy nevezték el, hogy az tükrözze a fűszer komplex ízét. Az allspice, azaz szó szerint „minden fűszer” is valószínűleg erre utalhat.
A nemzetközi kereskedelem révén elterjedt a Mediterráneumban és Európa más részein is. Természetesen előtte már szerves részét képezte egyes dél-amerikai konyhák fűszerpolcainak is.
Egészben és őrölve
A leggyakrabban egész, töretlen formájában találkozhatunk vele a boltokban, ami szerencsés is, tekintve, hogy ezzel járunk a legjobban. Míg elcsíphetünk néha őrölt szegfűborsot is, ehhez talán egy kicsit több keresgélésre lesz szükségünk.
Nem is baj, hiszen őrölt formájában a szegfűbors igen hamar veszít jellegzetes, csípős aromájából, tehát gyengébben fejti majd ki hatását, amikor főzünk vele. Ezzel szemben az egész fűszer tovább bírja, ha zárt csomagolásban tartjuk, hónapokig is ízes marad.
Sütés-főzés szegfűborssal
De mibe tehetjük a szegfűborsot? Az íze alapján – ami leginkább a fahéjra, borsra, szegfűszegre és szerecsendióra hasonlít – azt hihetnénk, hogy csupán édességek ízesítésére alkalmas a kis bogyó.
Ez azonban csak részben igaz: míg elhagyhatatlan alkotóeleme az olyan nyalánkságoknak, mint a mézeskalács, sütőtökös pite és más „karácsonyi” jellegű sütemények, meglepően sok sós főétel is kihasználja erejét.
Például a jamaikai jerk csirkecomb pácának kötelező fűszere, de szinte mindig belekerül a borscsba is. Egészben szoktak vele marha- vagy bárányhúst is fűszerezni: ilyenkor a fokhagymához vagy szegfűszeghez hasonlóan megtűzdelik vele az elkészíteni kívánt húst.
Használhatjuk még levesekben és húsos ragukban is: ilyenkor bátran szórjunk bele 3-4 szemet a fazékba.
Édességek esetében kénytelenek leszünk őrölt formába használni a szegfűborsot, esetleg az egész szemeket fűszerőrlőben vagy mozsárban porrá zúzni. Ha pedig kifogyna a polcról, használhatunk helyette szegfűszeget, szerecsendiót vagy fahéjat, illetve ezek 1:1 arányú keverékét.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ismerd meg ezeket a fűszereket is: