Szegfűbors, a furcsa bogyó, amitől mindennek boldog íze lesz

Melyik az a fűszer, ami olyan komplex, hogy több másik ízesítő nevét össze kellett ahhoz ragasztani, hogy találó nevet kapjon? Melyik az a fűszer, ami képes mély, melengető aromát adni bármilyen ételnek, legyen az sós vagy édes? Na, melyik?

A szegfűbors, saját nevét meghazudtolva se nem a szegfűszeg, se nem a bors rokonságának nem tagja. Ugyan egy kicsit mindkettőre nagyon hasonlít, mégis nagyon jellegzetes, komplex, több aromát egyesítő saját íze van, ami nagyon sok nemzetközi fogás kihagyhatatlan része. Járjuk körül a szegfűbors apró szemeit, hogy jobban megismerhessük ezt a csodás fűszert!

Szegfűbors, a furcsa bogyó, amitől mindennek boldog íze lesz

Mi fán terem?

A mirtuszfélék családjába tartozó, Pimenta dioica névre hallgató növény termése, vagy, ahogy mi ismerjük a szegfűbors, Jamaika szigetének őshonosa, ahol elvileg maga Kolumbusz Kristóf talált rá az aromás fűszerre, második amerikai útja során.

Neve pedig nem csak a magyar nyelvben érdekes, például az angolban is úgy nevezték el, hogy az tükrözze a fűszer komplex ízét. Az allspice, azaz szó szerint „minden fűszer” is valószínűleg erre utalhat.

A nemzetközi kereskedelem révén elterjedt a Mediterráneumban és Európa más részein is. Természetesen előtte már szerves részét képezte egyes dél-amerikai konyhák fűszerpolcainak is.

Fordított szilvás sütemény

A fordított sütemények nem csak gyönyörűek, de sokszor egyáltalán nem is bonyolult elkészíteni őket. Ebbe a szilvás verzióba az ősz minden fűszerét belecsempésztük, a végeredmény ...

Krémes-szaftos muszaka

A muszaka a Balkán-félsziget és a Közel-Kelet legtöbb országában megtalálható rakott padlizsán neve. Országonként máshogyan készítik, a legismertebb verzió azonban a görög muszaka, ...

Pumpkin spice madártej

A madártej egy nagyon egyszerű, és rendkívül népszerű desszert, ez a téli verzió pedig tuti siker baráti beszélgetéshez, de az ünnepi asztalon is!

Egészben és őrölve

A leggyakrabban egész, töretlen formájában találkozhatunk vele a boltokban, ami szerencsés is, tekintve, hogy ezzel járunk a legjobban. Míg elcsíphetünk néha őrölt szegfűborsot is, ehhez talán egy kicsit több keresgélésre lesz szükségünk.

Nem is baj, hiszen őrölt formájában a szegfűbors igen hamar veszít jellegzetes, csípős aromájából, tehát gyengébben fejti majd ki hatását, amikor főzünk vele. Ezzel szemben az egész fűszer tovább bírja, ha zárt csomagolásban tartjuk, hónapokig is ízes marad.

Sütés-főzés szegfűborssal

De mibe tehetjük a szegfűborsot? Az íze alapján – ami leginkább a fahéjra, borsra, szegfűszegre és szerecsendióra hasonlít – azt hihetnénk, hogy csupán édességek ízesítésére alkalmas a kis bogyó.

Ez azonban csak részben igaz: míg elhagyhatatlan alkotóeleme az olyan nyalánkságoknak, mint a mézeskalács, sütőtökös pite és más „karácsonyi” jellegű sütemények, meglepően sok sós főétel is kihasználja erejét.

Például a jamaikai jerk csirkecomb pácának kötelező fűszere, de szinte mindig belekerül a borscsba is. Egészben szoktak vele marha- vagy bárányhúst is fűszerezni: ilyenkor a fokhagymához vagy szegfűszeghez hasonlóan megtűzdelik vele az elkészíteni kívánt húst.

Használhatjuk még levesekben és húsos ragukban is: ilyenkor bátran szórjunk bele 3-4 szemet a fazékba.

Édességek esetében kénytelenek leszünk őrölt formába használni a szegfűborsot, esetleg az egész szemeket fűszerőrlőben vagy mozsárban porrá zúzni. Ha pedig kifogyna a polcról, használhatunk helyette szegfűszeget, szerecsendiót vagy fahéjat, illetve ezek 1:1 arányú keverékét.

Phở bò

Ennek a levesnek már igazi kultusza van, nemcsak a nagyvilágban, már itthon is. Sikerének titka talán, hogy elképesztően tartalmas és némileg felidézi bennünk a megszokott húsleves ...

Jamaicai sütőtökkrémleves

Az angol nyelvű Jamie magazin egy korábbi számában találtam a receptet, és mivel végre valami más volt, mint a szokványos sütőtöklevesek, kipróbáltam. És milyen jól tettem! Fűszeres, ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerd meg ezeket a fűszereket is:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...