Bors feketén-fehéren: legyen a fűszerpolcon mindegyikből

A fűszerek világában nem könnyű tájékozódni, annyi féle különböző variáció létezik. Megéri azonban megismerkedni minél több szereplővel, most a borson van a sor.

Talán minden magyar étel egyik fix alapja a fekete bors. Népszerűsége miatt ezért érthető, hogy a fehér borsról viszonylag kevesen hallottunk és alig használjuk. A két különböző mag elsősorban ízben (és persze színben) tér el egymástól. Izgalmas újdonság lehet ételeink ízesítésénél a fehér bors, tudjunk meg hát róla még többet.

Bors feketén-fehéren: legyen a fűszerpolcon mindegyikből

Mi a különbség?

A fekete- és fehér bors ugyanannak a növénynek két eltérő változata. Egyes teafajtákhoz hasonlóan, itt is a szüretelés idején múlik a különbség. A szárított bogyók az Indiában honos növényről származnak, és miután leszedik őket, más-más folyamaton mennek keresztül.

A jól ismert fekete bors úgy készül, hogy a még éretlen szemeket szüret után megfőzik. Majd utána megszárítják őket, ekkor lesz a külsejük ráncos és fekete.

A fehér bors ezzel szemben a teljesen érett állapotban leszedett termés. Vízbe áztatják, és rövid ideig erjesztik, ez alatt az idő alatt héja megpuhul, és könnyen elválik a magtól. Az így maradt belső részt szárítják meg, ebből lesz a kész fűszer.

Eltérő ízek

Ismerjük a fekete bors ütős, enyhén „virágos” ízvilágát. Mivel a termés érettebb, és a külső héját is eltávolítják (amiben a csípősség nagy része található), a fehér társa ízben gyengédebb, nem annyira csípős, viszont sokkal komplexebb élményt nyújt.

Hogyan kapható?

Egész és őrölt formában is elérhető már a legtöbb boltban. A különböző borsfajták (fekete, zöld, színes) közül érdemes a fehéret is felvenni a fűszerpolc tagjai közé.

Ha tehetjük, inkább az egész szemeket vegyük meg, ezek hosszabb ideig képesek tartani az ízüket. Az előre megőrölt por pár hónap után veszít erejéből.

Mihez használjuk?

Azért is kevésbé ismert fajta ez, mert elsősorban az ázsiai konyhák részesítik előnyben. A kínai gasztronómia például ugyanolyan sokat használja, mint mi, magyarok a feketét.

Amennyiben ázsiai ihletésű ételeket főzünk, mindenképpen fehér borsot használjunk, erre a receptek is fel fogják hívni a figyelmünket. Levesekben, serpenyős pirított egytálaknál autentikus ízeket érhetünk el vele.

Csirkepopcorn

Rántott csirkét is lehet belőle csinálni, ha egyben hagyjuk a húst, vagy ha mellből készítjük, de így, kis darabokra vágva és kisütve is árulják tajvanon, mint egy "nassolni valót".

KFC sült csirke

Állítólag ez a titkos KFC recept. Hogy így van-e, azt tesztelje le mindenki maga, de az tuti, hogy oltári finom!

Boros pecsenye

Elsősorban farsangi étel, de bármikor elkészíthető. Úgy turbóztam fel, hogy a sok-sok finom fehérbor mellé egy nagy fej vöröshagymát negyedeltem a vasból készült edénybe, aztán ...

Természetesen Európában is előfordul: egyes francia szószokba, levesekbe azért tesznek fehér borsot, hogy egységesebb látványt nyújtson a kész étel. Az apró fekete pontok nemkívánatos szereplők lehetnek egy besamelben.

Felcserélhető-e a kettő?

Egészen nyugodtan használhatunk fekete helyett fehéret és fordítva, abban az esetben, ha a recept által kért mennyiség nem túl nagy. Mivel csípősségben eltérnek, a csere befolyásolhatja a végeredményt. Használjuk bátran mindkettőt!

Sajtlepények

Folytatódik a hűtőben halmozodó tojásfehérjék elkoptatása. Itt már sikerült négyet eltüntetnem.   Nemisbékánál pedig ezekre a sajtlepényekre bukkantam, rögtön megtetszettek: 6 ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ízes ételektől ízes az élet is:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...