Zellerfajták: mikor használd a szárat illetve a gumót a konyhában

Szárzeller és zellergumó: két zöldség, amit nagyon hasonlóan használunk a konyhában. Ugyan sok közös van bennük, mégis vannak esetek, amikor az egyik lekörözi a másikat. Lássuk, mik ezek!

Lehet, már néhányunkban felmerült a kérdés, hogy mi a különbség a szárzeller és a zellergumó között. Tudjuk-e őket oda-vissza helyettesíteni anélkül, hogy komolyabban megváltozna az étel, amit készítünk? A cikkben több szempont szerint is összehasonlítjuk a két zöldséget, hogy kiderüljön, mégis mennyire más a szárzeller és a zellergumó.

Zellerfajták: így használd a szárat és a gumót a konyhában

Íz

Ez akkor lehet érdekes, ha cserélni szeretnénk a két zöldséget egy receptben. Hiszen itt fontos, hogy az új alapanyag is ugyanannyi ízt hozzon a fazékba, és szinte észre se lehessen venni a váltást.

A gumó koncentráltabb zellerízt ad, mint a szár. Egy kis szelet is elég belőle, hogy áthassa a ragut vagy levest, amiben használjuk. Ha ez a tulajdonság kell, válasszuk a gumót.

A szárzeller azonban általában frissebb, szinte csípős, amikor nyersen fogyasztjuk. Megfőzve jelentősen veszít ebből a karakteres jellemzőből, főtt ételekben nem a legjobb választás.

Textúra

Legtöbbször reszelve használjuk a zellergumót, szószok és raguk ízes alapja lehet ilyen formában. Azért szükséges a reszelés, mert nagyobb darabokban egyrészt lassabban fő meg a zöldség, másrészt nem nyújt olyan kellemes élményt.

A szárral nem kell ennyire kesztyűs kézzel bánnunk, elég, ha közepes méretűre vágjuk. Mivel magas a nedvességtartalma, gyorsan készre fő, mégis jól tartja az alakját.

Homogén szószokhoz tehát nyúljunk a gumóért, darabosabb ragukban pedig használjunk szárzellert.

Szín

Egyiknek sincsen túl harsány színe, és ezt a keveset is általában elveszítik a főzés melegében. Ilyen szempontból tehát nyugodtan felcserélhetjük a kettőt, komolyabb következmények nélkül.

Előkészítés

Ha a konyhai előkészítő munkáról van szó, a kevesebb mindig jobb. Ebben a versenyben abszolút a szárzeller kapja az aranyérmet: megmosás után csak a végeit kell levágnunk és már használhatjuk is.

Gyakran kaphatunk olyan zellergumót, ami már öregebb, ilyenkor felülete göcsörtös, héja vastag. Egy fokkal nehezebb ezért megpucolni, több vele a macera.

Ha a gyorsaság a fő szempont, mert nincs sok időnk a konyhában, mindenképpen válasszuk a szárzellert.

Kínai ropogós zellersaláta

Nálam mindig az van a zellerszárral, hogy megveszem, mert valamibe kell, viszont csak egy-két szárat használok belőle, a többi pedig megmaradt, és nem tudom, mit kezdjek vele. Most már ...

Nyersen

Persze megehetjük a gumót is nyersen, sokkal jobb élményben lesz részünk, ha friss szárzellert rágcsálunk. Mártogatósok, például hummusz vagy kőrözött mellé kiváló „evőeszköz”.

Megfőzve

Ahogy korábban olvashattuk, a szárzeller sokat veszít ízéből, ha megfőzzük. Ilyen esetekben használjuk inkább a gumót.

Sütve

Az egyben sült, krémes zellernél kevés finomabb dolgot ehetünk. Persze itt nem a vékony szárakról van szó: a gumót héjastul megsüthetjük, ettől belül teljesen puhára gőzölődik. Kiváló alapja lesz így krémlevesnek vagy pürének.

Sült zellerhasáb

Ha imádod a sült krumplit, de nem akarod folyton azt majszolni, és kipróbálnál valami újat, akkor ez a sült zeller pont neked való! Fűszeres, édeskés, és nagyon finom!

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Bemutatkoznak a kedvenc zöldségeink és gyümölcseink:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...